- Dette er ikke greit!

Ambulansearbeidernes bønn: Ailin Waage forteller at folk har blitt mer freidige på skadesteder, og nærmest presser seg fram for å ta bilder.

FRUSTRERT: Ambulansearbeider Ailin Waage forteller at privatpersoner som tar bilder på ulykkessteder skaper frustrasjon. Foto: Privat
FRUSTRERT: Ambulansearbeider Ailin Waage forteller at privatpersoner som tar bilder på ulykkessteder skaper frustrasjon. Foto: PrivatVis mer

«Har du tenkt på at personen vi arbeider med, som ligger blottet på bakken, kjemper for livet sitt? Har du reflektert over hvor utfordrende det er for oss som ambulansepersonell å gjøre jobben vår med nysgjerrige tilskuere som filmer og/eller tar bilder»?

Slik starter et innlegg som ble publisert i Ambulanseforum tidligere denne uka. Ambulansearbeider Ailin Waage, en av dem som skrev innlegget, forteller at ambulansepersonell stadig opplever at nysgjerrige personer fotograferer og filmer mens de behandler pasienter.

Dette kan være svært frustrerende, mener Waage og trekker fram et eksempel: Forrige fredag ble en mann i 70-åra funnet bevisstløs i havet på Senja. To dager seinere døde han av skadene.

Frustrerte: Ambulansepersonell opplever at folk tar bilder og vidoer mens det utføres livreddende førstehjelp, det oppleves som frustrerende. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Frustrerte: Ambulansepersonell opplever at folk tar bilder og vidoer mens det utføres livreddende førstehjelp, det oppleves som frustrerende. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Da vi var i gang med livreddende førstehjelp, opplevde vi at folk dro fram mobiltelefonene for å ta bilder. Med slike ulykker så skjer dette nesten hver gang, forteller Waage til Dagbladet.

Politiet reagerer

For noen uker siden reagerte Sørvest politidistrikt på det samme.

I et innlegg på Facebook opplyste de at de hadde rykket ut for å hjelpe en kvinne med brukket ankel. Kvinnen lå på bakken og skrek.

«Samtidig sto flere personer rundt og filmet henne. DETTE ER IKKE GREIT», skrev de.

Slik atferd kan være straffbart og dypt uetisk, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet. Han viser til paragraf 3 og 12 i Veitrafikkloven som omfatter at en skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt i trafikken, samt trafikantenes plikter ved trafikkuhell.

- Dersom man tar bilder i stedet for å hjelpe til, så er det svært uheldig og kan også være straffbart. Enten bør man undersøke om man kan være til hjelp, eller så bør man komme seg vekk, slik at utrykkingspersonell kan gjøre jobben sin, sier Karlsen og tilføyer:

- Å sikre seg bilder fra stedet, tenker jeg at er helt unødvendig.

Frustrerende

Ambulansearbeider Waage sier at de opplever at verken dem eller pasienten blir respektert.

- Pasientene er ikke i en tilstand der de kan samtykke til å bli filmet. Det er ikke gøy for oss i ambulansetjenesten, som heller ikke samtykker til at folk tar bilder av oss.

Helsepersonell på stedet har sjeldent tid til å bruke energi på dem som filmer. Waage og kollegene lurer på hvorfor folk gjør det.

- Vi kan ikke forstå det. Aviser ber ofte om tipsbilder, noe vi synes kan være uheldig. På et skadested der et menneske trenger behandling, så mener vi at et mobilkamera til en privatperson ikke har noe å gjøre.

Økende trend

Karlsen og Waage forteller til Dagbladet at dette er en økende trend.

- Da kameratelefonene akkurat hadde begynt å komme, så tok folk også opp telefonen ved ulykkessteder. Men de la den vekk med en gang vi så dem, sier Waage og tilføyer:

- Nå har folk blitt mer freidige og nærmest presser seg fram i folkemengden for å ta bilder.

Både Waage og Karlsen mener at framveksten av sosiale medier, og et økende ønske om å dokumentere hverdagen kan være en årsak til den frustrerende trenden.

AMBULANSE: Vedlikehold og byggearbeider i Oslo skaper problemer for ambulansearbeidere. Nå frykter de for pasientenes sikkerhet og helse. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

Svært ubehagelig

Når folk ligger på bakken og er hardt skadd, synes Waage dette er svært ubehagelig.

- Vi må ta vare på pasientene, sier hun og ber folk om å reflektere over hva de gjør:

- Det ligger i menneskets natur å være nysgjerrig, det har jeg forståelse for. Men et mobilkamera har ikke noe på et skadested å gjøre.

Waage har klare retningslinjer på hvordan hun mener folk bør opptre på skadesteder:

  • Ring etter hjelp og utfør den førstehjelpen du kan.
  • Ved etablerte skadesteder bør folk respektere sperringer. Dersom det ikke er satt opp sperringer, bør man spørre om det er noe man kan bidra med.

- Vi ønsker at folk skal være medmennesker – både når det kommer til pasienten og de pårørende, avslutter Waage.