Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dette er ikke kamp mot terror. Det er kun vandalisme»

Statssekretær Raymond Johansen på besøk i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens verdens øyne er rettet mot Libanon, Nord-Israel og flyplassene i Storbritannia, besøkte statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, den overbefolkede Gaza-stripen i formiddag. Til tross for at Johansen har besøkt Gaza en rekke ganger, satte dagens besøk sterke inntrykk.

- Vi besøkte blant annet elektrisitetsverket som ble bombet for et par uker siden. At elektrisiteten er tatt bort, er meget dramatisk og rammer hele samfunnets nerve, sier Johansen, før han fortsetter i forrykende fart:

- Det finnes ingen unnskyldning for å gjøre dette. Annet enn å ta strupetak på en hel befolkning. Dette er rett og slett gjort for å ødelegge infrastrukturen. Dette er ikke kamp mot terror. Det er kun vandalisme, raser Johansen på telefon med Dagbladet.no.

Feilslått politikk

Statssekretæren stopper ikke her: «Et forsøk på å ta kvelertak på samfunnet. Dette løser ikke opp noe som helst», tilføyer han.

Du tar i bruk sterke ord.

- Ja, men det er dette som reflekterer situasjonen i Gaza nå. Sinne og hat... Å tro at du kan løse en situasjon slik det gjøres her i Gaza, er helt feilslått, sier Johansen.

Han sitter i bilen ut av Gaza, på vei til Tel Aviv, hvor Johansen etter planen skal møte den israelske justisministeren Haim Ramon. - Vi har tatt opp bombingen av energiverket med Israel flere ganger. Jeg vil også ta dette opp med Ramon i dag, sier Johansen.

Kutter nerven

Statssekretær Johansen og hans følge besøkte også grenseposten mellom Israel og Gaza, Karni, i formiddag. Her fikk de se hvorfor den palestinske økonomien i Gaza ikke har noen mulighet til å fungere. I store perioder stenges denne grenseposten fra israelske myndigheters side.

- Karni var stengt i de viktigste månedene for salg av frukt og grønnsaker i år. Det fører til et fullstendig strupetak på økonomien. I store perioder har ikke noe kommet ut av Gaza. Det er kun vært israelske varer som har kommet inn i Gaza. Dette har dessverre vært tilfelle i månedsvis, sier Johansen.

Situasjonen forverres ytterligere av at elektrisitetstilfanget i Gaza er elendig etter bombingen av elektrisitetsverket. Det finnes ikke mange steder å lagre frukt og grønnsaker. I stedet ødelegges varene i den ekstreme sommervarmen på kyststripa.

- Det er så lite fokus på det som skjer i Gaza. Men i Nord-Gaza hørte vi at tre personer ble drept i dag. Det er lite folk i gatene. Lite aktivitet og mye frustrasjon og sinne, sier Johansen.

Katastrofale konsekvenser

Statssekretæren er stille i få sekunder. Fortsetter:

- Elektrisitet er nerven i et land. I Norge ville det vært fullstendig katastrofe hvis strømmen var borte en halvtime. Da måtte folk ha gått fra jobbene sine. Mens her vil det ta minst seks til åtte måneder til elektrisitetsverket igjen er oppe og går. Det er katastrofalt, sier Johansen.

Sjøl besøkte han Gaza for første gang i 1987. Siden den gang har Johansen besøkt kyststripa en rekke ganger.

- Situasjonen har endret seg enormt. Optimismen fra midten av 90-tallet er helt borte. Palestinerne vil aldri si at de gir opp, men de har nå mindre tillit til at det er mulig å få til en god løsning. Det er kjempefrustrasjon i Gaza, sier statssekretæren.

Han er trist og lei seg over at Gaza nå ser ut til å bli glemt av verden der ute.

<B>KLAR TALE:</B> Fra Raymond Johansen etter hans Gaza-besøk i formiddag. Arkivbilde.