- Dette er ikke landet tjent med

GOL (Dagbladet): - Hvis det blir en løsning mellom de fem borgerlige partiene, vil regjeringen vakle videre og Frp bestemme. Det gir en ustabilitet som landet ikke er tjent med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET FEILGREP: - Det er vanskelig å styre i strid med landets største parti og arbeiderbevegelsen, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland var langt fra regjeringsbygningen og begivenhetenes sentrum da rivalen Bondevik lokket Høyre og Frp inn i varmen med skattelette.

Ap-lederen tilbrakte størstedelen av dagen i bil - til og fra LO Stats kartellkonferanse på Gol, og måtte få informasjon om situasjonen via radio og mobiltelefon.

- Regjeringen satser åpenbart på å overleve fra dag til dag. Men landet vårt kan ikke leve fra dag til dag i en situasjon med synkende oljepriser og valutakrise.
- I en slik situasjon manøvrerer regjeringen fra time til time, fra dag til dag, i strid med seg selv, og med bare 42 representanter bak seg i Stortinget. En regjering som dertil er avhengig av Frp som vi ikke vet hvor vi har fra time til time.

- Ikke skuffet

Ap-lederen sier han verken er skuffet eller overrumplet av situasjonen.

Men sigarføringen var påtakelig lavere i går enn da han åpnet Ap-landsmøtet fredag. Forhandlingene mellom Bondevik og høyrepartiene kan bety at han og Ap er dømt til langvarig opposisjonstilværelse.

Foredraget til de tillitsvalgte manglet optimismen og iveren etter regjeringsmakt som preget åpningen av Ap-landsmøtet. Situasjonen påkalte i stedet aktiv støtte fra LO-folket.

Jernbaneforbundets leder, Ove Dalsheim, lovet å gi «den gjengen» (les: regjeringen og dens støttepartier) «det den fortjener ved enhver givet anledning».

Postorganisasjonens Morten Øye sa det slik: - Enten regjeringen må bæres ut i neste uke eller neste år, stiller LO Stat seg bak.

Et feilgrep

Jagland tar situasjonen til etterretning:

- Vi kan ikke forhindre at flertallet bruker sitt flertall. Men jeg tror det er et feilgrep hvis det eneste målet er å sette arbeiderbevegelsen utenfor.

- Det blir veldig vanskelig å styre dette landet i strid med det største partiet og i strid med arbeiderbevegelsen, sier Jagland.

- Hva betyr dette for Ap?
- For Ap blir situasjonen bare enda gunstigere. Men vi har vært mest opptatt av hva som er gunstigst for landet.

- Er du skuffet?
- Nei. Jeg har regnet med alle utganger på dette.

Sentrum er dødt

- Vil dette svekke din posisjon som partileder?
- Det er noen som driver på med sånn ønsketenkning. Men jeg synes landsmøtet viste at det ikke er grunnlag for det.

Jagland vil slett ikke se på seg selv som taper i et spill. Tvert imot mener han det er regjeringen som har tapt.

Jagland anser statsminister Bondeviks siste tilbud som et takk og farvel for sentrumsregjeringens ideologi og fundament.

- Sentrumsalternativet er dødt. Alt det sto for er dødt. Blokkuavhengigheten er avviklet, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

# ET FEILGREP: - Det er vanskelig å styre i strid med landets største parti og arbeiderbevegelsen, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland. # Foto: BJØRN LANGSEMSentrumsalternativet er dødt. Alt det sto for er dødt.

Thorbjørn JaglandRegjeringen satser åpenbart på å overleve fra dag til dag. Men landet vårt kan ikke leve fra dag til dag.

Thorbjørn Jagland