Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ikke landsbyer, det er militære baser

Vil bombe landsbyer i Sør-Libanon flate før bakkestyrker settes inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): Dagen etter den svarteste dagen i krigen, med ni falne, vedtok Israels krigskabinett å ikke sette inn store bakkestyrker i Sør-Libanon ennå.

Samtidig blir store reservestyrker innkalt til tjeneste.

Kampene om Bent Jbail, bare fire kilometer fra grensa, hvor ni israelske soldater falt onsdag, fortsatte på fjerde dagen. Soldater som kom derfra, beskriver byen som «et levende helvete». Israel kaller det «Hizbollahs raketthovedstad».

-  De skjøt mot oss fra 180 grader, sier en av soldatene som nå ligger på Rambam medisinske senter i Haifa til avisa Ha\'aretz.

Bakholdsangrep

Bent Jbail er symbolsk viktig for geriljaen, og det var der lederen Hassan Nasrallah holdt seierstalen etter at israelerne trakk seg ut i 2000. Fortellingene fra de israelske soldatene er de første som er kommet fra kampene. Flere israelske offiserer går nå ut og sier at motstanden har vært langt hardere enn først antatt.

Sersjant Tzachi Duda forteller, til Ha\'aretz, at styrker fra Hizbollah hadde organisert et bakholdsangrep. -  Kampene begynte rundt kl. 03.30. Ti minutter seinere dro vi ut for å hjelpe. Dette var kraftig ild fra raketter og rakettdrevne missiler. Jeg dekket for fire soldater som gikk for å hente de skadde, og dette pågikk i flere timer. Til slutt traff et missil området der jeg sto. Jeg ble kastet tilbake mot veggen, sier han.

-  De skjøt fra alle retninger da vi prøvde å nå de skadde. Jeg ble truffet da jeg forsøkte å kaste en granat, sier sersjant Avraham Dajan.

KRIGSTROFÉ: En israelsk soldat veiver med et erobret Hizbollah-flagg på vei over grensa fra Sør-Libanon i går. Soldater som kom fra Bent Jbail beskriver byen som «et levende helvete». Foto: AP
KRIGSTROFÉ: En israelsk soldat veiver med et erobret Hizbollah-flagg på vei over grensa fra Sør-Libanon i går. Soldater som kom fra Bent Jbail beskriver byen som «et levende helvete». Foto: AP Vis mer

80 raketter

Med krigen inne i tredje uke, har de israelske styrkene ennå ikke klart å begrense Hizbollahs evne til å ramme Israel. Onsdag regnet 151 Katyusha-raketter ned over Israel, det høyeste antallet på én dag hittil i krigen. I går hadde man talt 80 raketter lenge før dagen var omme.

På denne bakgrunnen hadde statsminister Ehud Olmert samlet det som heter sikkerhetskabinettet for å drøfte strategien videre.

Fra flere hold er det kommet krav om å sette inn store bakkestyrker for å «rydde opp» i Sør-Libanon. Men forsvarsminister Amir Peretz foretrekker å bruke mindre militære enheter i målrettede operasjoner over grensa, samtidig som flyvåpenet fortsetter å bombe.

Rødt lys

Peretz frykter også at en storstilt invasjon vil skremme Syria inn i krigen.

Justisminister Haim Ramon sa før møtet at Israel fikk grønt lys for å fortsette krigen i Libanon fra toppmøtet i Roma. Men utover ettermiddagen fikk han rødt lys for frekke tolkningen fra den ene europeiske lederen etter den andre, fra Italia, Tyskland, Frankrike og EU. Ramon tok også til orde for å bombe byer og landsbyer i Sør-Libanon flate før israelske bakkestyrker settes inn.

-  Dette er ikke landsbyer. De er militære baser hvor folk fra Hizbollah gjemmer seg og opererer fra, sa han.