- Dette er ikke lenger en asylsak

Faren til de sju jentene løy om sin bakgrunn da han kom til Norge. Det straffes barna for i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til at familien ble sendt ut for halvannet år siden, er av såkalte innvandringsregulerende hensyn: Da faren til de syv søstrene, Mohammed AlZanghari, kom til Norge, løy han om sin nasjonalitet. Han sa han var statsløs palestiner og ikke en palestiner som bor i flyktningleir i Jordan.

- Mor og far ga feil opplysninger, og det er tungtveiende argument som det må reageres på. Spørsmålet er hvordan. Her har fem av barna bodd nær ni år i Norge. Her er det en familie med syv søstre som har en usedvanlig sterk forankring i Norge. Hvis ikke dette samlet sett er tilstrekkelig til å si at statens innvandringsregulerende hensyn må vike, hvor mye skal til da? Lurer Arild Humlen, familiens advokat, og fortsetter:

- Fem av barna har helt klart norsk identitet. Her må retten ha mulighet til å bruke FNs barnekonvesjon, men slik fungerer dessverre ikke Norges rettssystem. Det er helt uforståelig. Dette er ikke lenger en asylsak. Vi må vurdere barnas rettigheter i henhold til barnekonvensjonen. Så får man heller vurdere foreldrene etterpå, sier Humlen.

Han får støtte av Venstre-leder Trine Skei Grande. Venstre og KrF har skrevet en samarbeidserklæring med Høyre og Frp. En av hovedgrunnene til at de ble med, var økt fokus på «barnas beste» i asylsaker.

- Vi vil ha fortgang i asylavtalen. Høyre og Frp har vært veldig dyktig til å implementere alt det de fikk, mens det tar fryktelig lang tid med det vi fikk, sier Grande og fortsetter:

VIL TIL NORGE:  Familien AlZanghari har bodd i Norge i nær ni år. Men er nå utvist til Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VIL TIL NORGE: Familien AlZanghari har bodd i Norge i nær ni år. Men er nå utvist til Jordan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det som bekymrer meg, er at regjeringen har høy forventning til antall utsendeler. Hvis du vil nå et tall, er det mye lettere å gå inn på et asylmottak og hente en familie på sju enn det er å gå langs Akerselva for å finne en som har vært her 38 ganger, og blitt kastet ut, sier Grande.

Hun er sjøl fra Namsos, og skulle helst hatt familien AlZanghari boende i Nord-Trøndelag.

- Det som forundrer meg er jo den enorme ressursen som den norske staten bruker på å ødelegge folk som kunne ha vært et bra tilfang til Norge. Dette er folk som kunne ha bidratt, dette er unger som helt sikkert hadde vært fantastisk flott å ha i Namsos-skolen og i stedet så ødelegger vi dem og sender dem tilbake til et vanskelig liv, når de har slått rot og når de har blitt en del av samfunnet. Det er jo rørende hvor fantastisk namsosing Bayan snakker, sier Grande.

Hun er spesielt kritisk til at stadig flere såkalte lengeværende asylbarn (som de syv søstre, journ.anm) blir sendt ut av Norge. Hittil i år er 75 asylbarn som har bodd i Norge i minst fire år blitt tvangsutsendt. 32 av disse ble sendt ut i september.

PS: Familien AlZanghari ble sendt ut av Norge under den rødgrønne regjeringen.

VIL HA ENDRING:  Trine Skei Grande (Venstre) er sjøl fra Namsos-området. Hun er svært kritisk til at svært mange barn som har bodd mange år i Norge nå blir sendt ut av Norge. Foto: Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
VIL HA ENDRING: Trine Skei Grande (Venstre) er sjøl fra Namsos-området. Hun er svært kritisk til at svært mange barn som har bodd mange år i Norge nå blir sendt ut av Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer