FJERNET:  Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser, deriblant fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme, ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden.
Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
FJERNET: Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser, deriblant fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme, ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DagbladetVis mer

Dette er ikke lenger en sykdom

Fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme fjernes fra registret over sykdomsdiagnoser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme fjernes fra registret over sykdomsdiagnoser.

Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden.

Også diagnosene fetisjistisk transvestittisme og multiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg fjernes som diagnoser.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) jubler. Lederen av foreningens diagnoseutvalg Svein Skeid sier at endringene styrker menneskerettighetene for en betydelig minoritet i samfunnet.

- Nå ser vi at dominobrikkene faller i land etter land, sier han til Dagens Medisin.

LLH jobber for at også Verdens helseorganisasjons internasjonale diagnoseliste endres.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier direktoratets mål er å svekke oppfatninger om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk kan sees på som sykdom.

- Vi mener at det ikke er grunnlag verken i dagens samfunn eller helsefaglig tenkning for å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom, sier Larsen. (NTB)