Dette er ikke lenger en sykdom

Fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme fjernes fra registret over sykdomsdiagnoser.

FJERNET:  Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser, deriblant fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme, ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden.
Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
FJERNET: Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser, deriblant fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme, ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Fetisjisme, sadomasochisme og transvestittisme fjernes fra registret over sykdomsdiagnoser.

Helsedirektoratet har bestemt at en rekke diagnoser ikke lenger er gyldige i Norge. Sverige endret sitt register for over et år siden.

Også diagnosene fetisjistisk transvestittisme og multiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg fjernes som diagnoser.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) jubler. Lederen av foreningens diagnoseutvalg Svein Skeid sier at endringene styrker menneskerettighetene for en betydelig minoritet i samfunnet.

- Nå ser vi at dominobrikkene faller i land etter land, sier han til Dagens Medisin.

LLH jobber for at også Verdens helseorganisasjons internasjonale diagnoseliste endres.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier direktoratets mål er å svekke oppfatninger om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk kan sees på som sykdom.

- Vi mener at det ikke er grunnlag verken i dagens samfunn eller helsefaglig tenkning for å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom, sier Larsen. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer