BLIR LOV: Forbudet mot å vise bilder av kistene trådte i kraft ikke så mye av hensyn til familiene til de drepte, som av frykt for at bildene ville få opinionen til å endre mening om krigføringen. Bildet er ikke datert. Foto:  Department of Defense/SCANPIX
BLIR LOV: Forbudet mot å vise bilder av kistene trådte i kraft ikke så mye av hensyn til familiene til de drepte, som av frykt for at bildene ville få opinionen til å endre mening om krigføringen. Bildet er ikke datert. Foto: Department of Defense/SCANPIXVis mer

Dette er ikke lenger forbudt

Pentagon endrer lov fra Gulfkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pentagon fjerner forbudet mot å ta bildet av døde amerikanske soldater, skriver Washington Post.

Det blir nå opp til hver enkelt familie om kisten kan bli tatt bilde av.

Billedforbudet ble iverksatt av president George H.W. Bush i 1991.

Panama-invasjonen
Ifølge CNN skal forbudet ha rot i en episode fra den amerikanske invasjonen i Panama i 1989. Samtidig som pressesekretæren i Det hvite hus dro en spøk, så tv-seere de første bildene av kistene til amerikanske soldater som døde i invasjonen.

Da Gulfkrigen begynte året etter, forbød Pentagon media å ta bilder av kistene.

Lærdommen fra Vietnam, da den offentlige opiononen vendte seg mot krigen, kan også ha spilt en rolle.

Under Clinton ble forbudet som oftest ignorert, men forbudet ble igjen strengt håndhevet under George W. Bush og krigen i Irak og Afghanistan.

- Prisen for frihet
Opphevelsen av forbudet har blitt møtt med blandede reaksjoner i USA.

- De overser helt de militære familiene i USA og deres behov for privatliv under disse triste øyeblikkene, sier Meghan Tisinger ved organisasjonen Families United til AP.

Krigsveteranene selv er imidlertid ikke like negative.

- Altfor ofte skjule de militære ofrene fra offentligheten. Synet av de flaggdekte kistene er, og burde være, en tankevekker for alle amerikanere om det ultimate offeret som soldatene våre har gitt og prisen for frihet, sier Paul Rieckhoff ved Iraq and Afghanistan Veterans of America til AP.