KREVER ÅPENHET: Venstres leder Trine Skei Grande sammen med nyvalgt stortingsrepresentant Abid Raja vil nå ha full åpnehet om lobbyistenes bevegelser på Stortinget, i departementene og på Statsministerens kontor. Partilederens rådgiver Jan-Christian Kolstø til venstre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KREVER ÅPENHET: Venstres leder Trine Skei Grande sammen med nyvalgt stortingsrepresentant Abid Raja vil nå ha full åpnehet om lobbyistenes bevegelser på Stortinget, i departementene og på Statsministerens kontor. Partilederens rådgiver Jan-Christian Kolstø til venstre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

- Dette er ikke Listhaugs skyld, det er Stortinget som ikke har vedtatt et lobbyregister

Uansett hva Stortinget sier, innfører Venstre et lobbyregister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget er delt, et stykke til venstre for midten, i spørsmålet om innføring av lobbyregister for Stortinget, i departementene og for Statsministerens kontor.

Venstre har en rekke ganger fremmet et slikt forslag, og blitt nedstemt hver gang. Denne gangen håper partiet at den pågående debatten om First House-lobbyisten Sylvi Listhaugs (Frp) inntreden som landbruksminister vil bidra til at partiene på Stortinget tenker annerledes.
 
Samtidig er det nye regjeringsapparatet til Høyre og Frp fullt av folk som inntil de ble utnevnt jobbet i PR-bransjen. Venstre vil uansett utfall i Stortinget, innføre et eget lobbyregister der alle som ønsker møter med partiet må registrere seg. Partiet sitter nå i Stortinget med en omfattende samarbeidsavtale med regjeringen, og bekrefter at pågangen etter valget har vært betydelig større enn i de to foregående periodene.

- Om de andre partiene på Stortinget ikke har forstått innholdet i forslagene våre og formålet med et lobbyregister tidligere, håper jeg de gjør det nå. Nå har vi eksempler som viser at dette er viktig, sier stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, som er en av forslagsstillerne.

- Ikke Listhaugs skyld Han trekker fram Listhaug-saken som er eksempel. Landbruksministeren er satt under press fordi hennes tidligere arbeidsgiver First House har hatt store matvarekjeder på kundelista. Listhaug vil imidlertid ikke røpe om hun har jobbet med disse. Raja mener det er lagt et for tungt press på henne.

- Dette er ikke hennes skyld, men Stortinget som ikke har vedtatt et lobbyregister. Hadde vi hatt dette, kunne Listhaug unngått denne situasjonen, hvert fall delvis, sier Raja.

Kjøper ikke mot-argumentene Kritikere av et lobbyregister argumenterer med at å registrere alle besøk på Stortinget vil være ressurskrevende og skape byråkrati. Andre argumenter har gått på at det kan føre til at færre kontakter politikerne, og at møtene mellom politikere og lobbyister eksempelvis fra PR-byråer legges til andre steder enn Stortinget.

I Venstre-forslaget pekes det på at alle som i dag kommer til Stortinget uansett må registrere seg, og at noen tilleggsopplysninger i denne registreringen neppe utgjør en veldig mye større oppgave. Raja er heller ikke med på de andre mot-argumentene.

- Jeg har vært på flere studieturer til USA, der det er et omfattede lobbyregister for Kongressen. Det har ikke lagt noen demper på viljen til å drive lobbyvirksomhet, som er en helt legitim og naturlig del av demokratiet.

- Og jeg er av den oppfatning at de fleste stortingsrepresentanter, jeg håper alle, og de fleste statsråder, jeg håper alle, vil respektere og følge et slikt register, og ikke unndra seg registrering ved å akseptere møter andre steder.

Han peker på at en del møtevirksomhet uansett skjer utenfor Stortinget og regjeringskvartalet, eksempelvis på reiser. Alternativet kan da være å melde inn nødvendige opplysninger om møtene.    

Stortinget delt Dagbladet har spurt alle partier på Stortinget om holdingen til et lobbyregister. Høyre, Frp og Sp er avvisende. KrF sier også nei, men parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen sier de ønsker debatt. Venstre, SV og De Grønne sier ja.

Arbeiderpartiet har sagt nei tidligere. Nå vil Martin Kolberg, ny leder i kontrollkomiteen, ikke si verken ja eller nei.

- Jeg forstår at dette kan ha en symboleffekt, men jeg er redd for at dette blir et symbol mer enn det får en effekt. Man kan ikke innbille seg at det har noe særlig innvirkning på lobbybransjens påvirkning på makta, sier Kolberg.

Denne uka tok Kolberg til orde for å etablere en lov som hindrer tidligere lobbyister å bli utnevnt til regjeringen, dersom ikke kontrollkomiteen får innsyn i kundelistene først.

Raja har merket seg Kolbergs krav om åpenhet.

Har forventning til Ap - Ap har stemt mot lobbyregister tidligere. Nå fremmer Kolberg et forslag som delvis dekkes av et lobbyregister, og jeg har noter meg at Per Olaf Lundteigen (Sp) er positiv. Hvis Ap nå stemmer mot, vil jeg sette et spørsmålstegn ved troverdigheten til den nye lederen av kontrollkomiteen.

- Men én ting er jeg enig med Kolberg i: Det skal ikke være slik at Stortinget skal få avslag på innsyn i opplysninger, og at en statsråd skal gjemme seg bak et privatrettslig vern. Jeg mener det er unødvendig at en statsråd som tiltrer skal måtte avsløre sitt tidligere liv. Hadde vi hatt et lobbyregister, ville mange av opplysningene som nå avkreves Listhaug allerede vært tilgjengelige.