-  Dette er ikke noe blivende sted

Voldsofferet Kjetil Rusvik (32) flyttet i går inn igjen på Høyås bo- og rehabiliteringssenter. Hans mor håper oppholdet blant senile og eldre blir kortest mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPEGÅRD (Dagbladet): Samtidig som Ruth Rusvik i går vitnet i rettssaken i Oslo mot de tre unge mennene som invalidiserte sønnen 7. januar i år, ble sønnen Kjetil flyttet tilbake til sykehjemmet i Tårnåsen i Oppegård kommune.

Han har hatt et tre måneders opphold på Sunnaas sykehus. Der har han hatt en markant framgang. I dag kan Kjetil si «ja» og «nei». Han snakker ved å trykke på en talemaskin.

-  At han må flytte mens rettssaken pågår, viser jo bare hvor lite hensyn de tar. Han skulle selvfølgelig blitt lenger på Sunnaas. De kunne latt ham bli der til rettssaken er over, sier den fortvilte mora.

Egen leilighet

Ruth Rusvik er skeptisk til hvilket liv sønnen vil få på sykehjemmet, der det store flertallet er langt eldre enn 32-åringen.

-  Jeg håper naturligvis vi kan få ham i sin egen leilighet så snart som mulig. Vi har lagt inn anbud på en, og vi har håndverkere klare til å ominnrede leiligheten slik at den tilpasses Kjetil. Men før rettssaken er ferdig får jeg ikke gjort noe som helst, sier mora.

Konkursfare

Hun understreker at hun er avhengig av mer støtte fra helsevesenet enn det hun har fått tidligere. Da sønnen lå fire måneder i koma etter en mopedulykke som 17-åring, var mora med og støttet ham tilbake til livet.

-  Dette er ikke noe blivende sted

-  Jeg har fått minimalt med hjelp, og går snart konkurs dersom jeg må fortsette å være hans personlige assistent. Det er umenneskelig for både meg og Kjetil, sier hun.Avdelingsleder Wenche Strømme ved Høyås legger heller ikke skjul på at dagens situasjon ved rehabiliteringssenteret er langt fra ideell for Kjetil Rusvik.

Få ressurser

-  Vi har ikke god nok kapasitet akkurat nå, og skulle gjerne fått bevilget ressurser til en personlig assistent. sier Strømme

-  Han vil få ergoterapi, fysioterapi og det han trenger av stell, men det er begrenset hvor mye vi kan følge ham utendørs, eller rett og slett sitte og prate med ham. Sånn sett er dette ikke noe blivende sted, sier Strømme.

Ingen signaler

Strømme skal ha ansvaret for Rusvik fram til 1. november.

Etter det har hun ikke fått signaler om hvorvidt han vil få videre oppfølging i egen bolig.

Seniorrådgiver Tom Eitvet i Landsforeningen for Trafikkskadde fulgte 32-åringen tett da han sist kjempet seg på beina etter en mopedulykke i tenåra.

-   Vår bønn er at Kjetil må få sin egen bolig, sier Eitvet.