Dette er ikke noe teselskap

Hillary Clinton brukte knyttneven for å svare på spørsmål fra Teaparty-senator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) USAs utenriksminister Hillary Clinton måtte i dag forklare seg for Senatet i forbindelse med angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i fjor.

Fire personer, deriblant USAs Libya-ambassadør Christopher Stevens, ble drept i angrepet.

- Ført bak lyset I ettertid har framtredende republikanere hevdet Clinton og Obama-administrasjonen forsøkte å føre nasjonen bak lyset.

- Her har det pågått en dekkoperasjon helt fra begynnelsen av, påsto den republikanske senatoren John McCain under høringen.

AVVÆPNENDE: USAs utenriksminister Hillary Clinton ble svært engasjert da hun svarte på spørsmål i Kongressen om håndteringen av angrepet mot USAs konsulat i Benghazi i Libya. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/ J. Scott Applewhite
AVVÆPNENDE: USAs utenriksminister Hillary Clinton ble svært engasjert da hun svarte på spørsmål i Kongressen om håndteringen av angrepet mot USAs konsulat i Benghazi i Libya. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/ J. Scott Applewhite Vis mer

Han ble fulgt opp av den Teaparty-støttede senatoren Ron Johnson som gjentatte ganger spurte Clinton om hvorfor regjeringen til å begynne med hadde hevdet det var demonstranter som sto bak angrepet.

Tydelig forbannet smalt utenriksministeren knyttneven fire ganger i bordet, skriver CNN.

Og hva så? Med hevet røst svarte hun:

- Men med all mulig respekt, faktum er at vi hadde fire døde amerikanere. Om det skyldtes en protest - eller om det var fordi noen folk på kveldstur fant ut at de ville drepe noen amerikanere... 

OPPGITT: Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed
OPPGITT: Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed Vis mer

- På dette tidspunktet, hvilken forskjell gjør det? Vår jobb, senator, er å finne ut hva som skjedde og sørge for at det ikke skjer igjen, sa en tydelig forbannet Clinton.

Sterk og tydelig - Ingen er mer oppsatt på å få en riktig slutt på denne saken enn jeg, og jeg er fast bestemt på å etterlate meg en nasjon og et utenriksdepartement som er sikrere enn da jeg tiltrådte, framholdt hun.

Clinton avviste sterkt og tydelig alle antydninger om at hun og andre i Obama-administrasjonen skulle ha forsøkt å dekke over hva som skjedde i Benghazi.

- Ingenting kan være lengre fra sannheten, tordnet Clinton fra talerstolen, men understreket at man ikke hadde et klart bilde av alt som hadde skjedd etter få dager.

IRRITERT: Foto: NTB Scanpix / AP Photo /Pablo Martinez Monsivais
IRRITERT: Foto: NTB Scanpix / AP Photo /Pablo Martinez Monsivais Vis mer

Clinton viste også mykere følelser, i forkant av den opphetede debatten. Hun fortalte med skjelvende stemme om da hun og president Barack Obama tok imot kistene til de som ble drept i Benghazi, men klarte å holde gråten tilbake, melder BBC.

Helsespørsmål Clinton pådro seg i midten av desember hjernerystelse etter å ha mistet bevisstheten og falt, angivelig som følge av at hun var dehydrert etter å ha vært plaget av et magevirus.

I romjula ble imidlertid utenriksminister haste-innlagt på sykehus med blodpropp i hjernen. På nyåret ble Hillary Clinton utskrevet fra sykehuset.

Da det ble kjent at hun var sykemeldt etter et fall stilte enkelte spørsmål ved om Clinton faktisk var syk eller om det hele var en avledningsmanøver, for å unngå kritikk og å måtte stille i kongresshøringen etter ambassadeskytingen i Benghazi.

FORBANNET: Foto: NTB Scanpix / AP Photo /Pablo Martinez Monsivais
FORBANNET: Foto: NTB Scanpix / AP Photo /Pablo Martinez Monsivais Vis mer

I går var det åpenbart en kampklar utenriksminister og ingen pasient som møtte opposisjonen ansikt til ansikt.

Terroren i Algerie - Det som hendte i Benghazi, skjedde ikke i et vakuum. De arabiske revolusjonene har snudd opp ned på maktdynamikken og rystet sikkerhetstjenestene i hele regionen, framholdt den amerikanske utenriksministeren i sin forklaring.

- Jeg tar ansvaret for det som skjedde, understreket Clinton.
I deler av høringen tok Clinton opp koblingene til terroraksjonen mot Statoil og BPs gassanlegg i Algerie.

- Det er ingen tvil om at de algeriske terroristene hadde våpen fra Libya, sa Clinton.

Clinton mener at det heller ikke hersker noen tvil om at al-Qaidas avlegger i Nord-Afrika, AQIM, har fått våpen fra Libya.

Fanget i live NTB skriver at flere egyptere som deltok i angrepet på det amerikanske konsulatet i Libya, skal ha deltatt i terroraksjonen i Algerie.

SVAR PÅ TILTALE: Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed
SVAR PÅ TILTALE: Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed Vis mer

Det hevder en høytstående algerisk tjenestemann, ifølge avisa New York Times.

De egyptiske angriperne ble drept i løpet av det fire dager lange gisseldramaet ved gassanlegget In Aménas, der fem nordmenn fortsatt er savnet.

Men tre angripere ble fanget i live, og en av dem har beskrevet egypternes rolle i begge angrepene i forhør med den algeriske sikkerhetstjenesten, ifølge tjenestemannen.

KRITISK: Senator John McCain mener Clinton og Obama-administrasjonen har ført nasjonen bak lyset. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / J. Scott Applewhite
KRITISK: Senator John McCain mener Clinton og Obama-administrasjonen har ført nasjonen bak lyset. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / J. Scott Applewhite Vis mer

SINNA: Hillary Clinton smalt neven fire ganger i bordet under sitt svar til Ron Johnson. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Kevin Lamarque
SINNA: Hillary Clinton smalt neven fire ganger i bordet under sitt svar til Ron Johnson. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Kevin Lamarque Vis mer
TEA-PARTY-RON: Senator Ron Johnson hisset på seg utenriksminister Hillary Clinton under dagens høring. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed
TEA-PARTY-RON: Senator Ron Johnson hisset på seg utenriksminister Hillary Clinton under dagens høring. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Jason Reed Vis mer