SV-exiten:

- Dette er ikke over

Tilbudene ble for få og for magre til at SV kunne gå i regjeringsforhandlinger. Men til skuffede velgere har Audun Lysbakken et klart budskap: Det blir full omkamp om konfliktsakene.

LOVER OMKAMP: Audun Lysbakken lover at det ikke blir stille fra SV på Stortinget. Nå vil han ha omkamp om sakene de ikke kom langt nok på under regjeringssonderingene. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LOVER OMKAMP: Audun Lysbakken lover at det ikke blir stille fra SV på Stortinget. Nå vil han ha omkamp om sakene de ikke kom langt nok på under regjeringssonderingene. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Selvfølgelig er jeg skuffa, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Det er dagen derpå for SV. Dagen etter at de gikk ut av sonderingene med Ap og Sp og de to sistnevnte fortsetter veien mot en regjeringsplattform alene.

Dagbladet møter partileder Audun Lysbakken på sin vante plass på kontoret på Stortinget. Her skal han bli på ubestemt tid.

Skuffede velgere

Lysbakken er ikke i tvil om at det nå finnes mange skuffede rødgrønne velgere rundt om i landet. For som han påpeker: «Jeg er jo en av de selv».

Men til alle skuffede velgere, har han en klar melding: Dette er ikke over.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer

- Det er ingen tvil om at jeg og utrolig mange velgere i de rødgrønne partiene ønsket å se en rødgrønn flertallsregjering. Men mitt budskap til alle de, er at dette er ikke over. Vi har fortsatt mulighet til å skape et rødgrønt samfunnsprosjekt de neste fire åra, selv om vi ikke fikk til et rødgrønt regjeringsprosjekt.

Nøkkelen til det, understreker Lysbakken, ligger i at regjeringen nå ikke kjører slalåm i Stortinget.

BEDRE I OPPOSISJON: Dagbladet møtte en skuffet, men kampklar Audun Lysbakken på Stortinget dagen etter at de brøt regjeringssonderingene på Hurdal. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEDRE I OPPOSISJON: Dagbladet møtte en skuffet, men kampklar Audun Lysbakken på Stortinget dagen etter at de brøt regjeringssonderingene på Hurdal. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det innebærer at de faktisk forholder seg til det mandatet jeg mener det er veldig tydelig at velgerne har gitt: En klar bestilling om en tydelig kursendring og et rødgrønt samarbeid. Det kan vi faktisk få til, selv om det blir på en annen måte. Det er det vi har tenkt å gjøre.

Lover omkamp

Han lover at det ikke blir stille fra SV.

Lysbakken tok partiet ut av sonderingene i Hurdal fordi de ikke fikk nok gjennomslag i viktige saker.

Dagbladet har skrevet om hvordan Ap og Sp tilbød dem så godt som ingenting i spørsmålet om oljeleting. Nå lover Lysbakken omkamp om denne og andre saker, som profitt i velferden.

- Vi kommer til å ta opp igjen alle de spørsmålene der vi ikke kom langt nok. Husk at en viktig grunn til at det ble brudd nå, var at det var snakk om inngangsbilletter til forhandlinger. Det var viktige spørsmål knyttet til både klima og miljø som de ikke var villige til å forhandle om. En av grunnene til at vi går hit (til Stortinget, journ.anm.) er at da kan vi forhandle uten sånne begrensninger. Vi står fritt til å ta opp igjen alle sånne saker. Og det kommer vi til å gjøre, slår Lysbakken fast.

- Er det egentlig litt dumt av Støre da, å ikke få dere med i regjering og heller måtte slite med dere i Stortinget?

- Ja, jeg mener jo selvfølgelig det, sier Lysbakken.

- Ap har hatt en rødgrønn regjering som mål, men har ikke vært villige til å strekke seg dit politisk som var nødvendig for å få det til. Men akkurat det valget må de nesten svare for selv.

- Ble du overrasket over det?

- Jeg ble overrasket over at det ikke var mulig å komme lenger enn det, ja. Det ble jeg. Jeg vet jo godt hva som måtte til for at SV skal gå i regjering. Hadde jeg ikke trodd at det skulle være mulig, så hadde jeg ikke gått til valg på en rødgrønn regjering.

Tror på gjennomslag

Da Støre møtte pressen etter SV-exiten onsdag kveld, var han tydelig på at for SV er første stopp når de nå må forhandle om statsbudsjettet i Stortinget.

Lysbakken tror SV nå kan få gjennom mer der enn i regjeringsforhandlingene.

- Vi sitter med nøkkelen til flertallet. Vi hadde et ønske om å danne en rødgrønn regjering. Men det er ikke et mål i seg selv. Makt kommer i flere varianter. Du kan ha mye makt i regjering, men det kan være avmakt der også. Særlig hvis du sitter alene, som minste parti og i lukkede rom og forhandler, sier Lysbakken og fortsetter:

- I Stortinget er det en annen makt. Der kan du hente ekstra krefter i form av andre partier, en offentlig debatt og det folkelige engasjementet. Når vi ser at vi ikke kommer langt nok i sonderingene til å gå i regjering, så går vi hit til Stortinget for å hente de ekstra kreftene. Rett og slett fordi vi tror vi kan få til mer denne veien.

- Holder løftet

Lysbakken sier han føler seg helt trygg på at de tok den riktige beslutningen, og forteller at han opplever sterk støtte i partiet og blant velgerne.

- Jeg tror folk ser at vi har sagt dette hele tiden og vi står ved det vi sa vi kom til å gjøre, sier Lysbakken.

- Det er verdt å minne om at der det strandet, var hva det skulle være mulig å forhandle på. Vi ble bedt om å avklare en del viktige saker for oss før vi i det hele tatt kom inn i forhandlinger. Da så vi veldig tydelig at summen av det kom til å bli en for svak plattform, fortsetter han.

Selv om Lysbakken innrømmer at det var en skuffelse at det ikke ble en rødgrønn flertallsregjering denne gangen, er det likevel langt fra en resignert SV-leder som går inn i fire nye år i opposisjon fra Stortinget.

- Ja, jeg er skuffa, men samtidig er jeg nå optimist. Det er ikke sånn at vår mulighet til å prege politikken de neste fire åra er over med dette. Nå skal vi bare kjøre på, vi!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer