Dette er ikke så farlig som du tror

Mark (60) bader stadig med isbjørnvennen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Mark Dumas (60) er den eneste i verden som tør leke med en isbjørn.

Og ikke nok med det: Dumas og verdens største landlevende rovpattedyr trives aller best når de kan ta seg en real dukkert i svømmebassenget, skriver Nordlys.

Voksne hanndyr veier normalt 300-800 kilo, men kan i noen tilfeller veie opp mot 1 000 kilo.

Den utrolige videoen, som går sin seiersgang på Youtube, er tatt opp i Abbotsford i British Columbia.

Videoen viser Dumas i det han lar seg omfavne av den lekne isbjørnen Agee (16) mens begge koser seg i bassenget.

Lett å temme Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt, er slett ikke sjokkert over det tette båndet mellom bjørn og menneske.

- Isbjørnunger er lett å temme. Når vi er på forskningstokt og må bedøve en isbjørnmor, tar det ikke mange minutter før ungene er svært bekvem med oss. De er lette å temme. Husk at i gamle dager var det vanlig at fangstfolk som overvinterert på Svalbard tok til seg isbjørnunger. Gjennom en lang vinter var de godt selskap, sier han til Nordlys.

- Vi kjenner jo til at fangstfolk tok med seg isbjørner til Tromsø som de hadde gående i bånd. Skjebnen til fangstfolkenes tamme isbjørner var ikke alltid like hyggelig. De ble som regel tatt livet at når det ble store.

Lært opp 16 år gamle Agee er opplært til å være med i tv-innslag og har blant annet opptrådt i filmen «Alaska» i 1995, skriver Nordlys.

Da var hun bare var noen få uker gammel.

Den menneskekjære isbjørnen vokste opp i familien Dumas hus da den var baby.

Her fikk den melk fra flaske og likte godt å leke med familiens hund.

Ikke forbauset - De fleste vil nok oppleve en slik video som spektakulær, men jeg er ikke forbauset, sier Aars, men legger til:

- Det er selvsagt alltid en liten sjanse for at så store dyr kan skade et menneske under lek, og sjansen for at dyret kan klikke og bli farlig er selvsagt også til stede, sier han til Nordlys.

- Ville du hatt en sånn kar i hagen?

- Det ville jeg nok ikke. De tar stor plass og er dyr i drift.