BREXIT: Theresa May møtte pressen etter en omvisning på Portmeirion Group. Her forsvarte statsministeren Brexit-avtalen. Samtidig sa hun at dersom ikke avtalen blir stemt fram i morgen, risikerer Storbritannia å forbli EU-medlem i en god stund framover. Video: AP Vis mer Vis mer

Brexit-avstemning:

- Dette er ikke slutten, men begynnelsen på problemene

Noe annet enn nederlag i dag er nærmest utenkelig for britenes statsminister Theresa May. Det store spørsmålet er hvor stort det blir.

To år etter at det britiske parlamentet, Underhuset, ga statsminister Theresa May klarsignal til å trekke Storbritannia ut av EU, skal parlamentarikerne stemme over skilsmisseavtalen med EU.

Det er den eneste avtalen Storbritannia vil komme til å få med EU, mener May. Den er ikke god nok, mener flertallet av de folkevalgte.

Derfor er ikke spørsmålet hvorvidt Mays skilsmisseavtale vil bli nedstemt, men snarere hvor stort nederlaget blir, mener Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad.

- Dette er ikke slutten, men begynnelsen på problemene, sier han til Dagbladet.

- Nå begynner kaoset

For i britisk presse tas det nærmest for gitt at May vil tape. Hun trenger et reint flertall i Underhuset, men selv mange av sine egne - parlamentarikere fra De konservative - har hun mistet på veien mot en britisk EU-exit.

En rekke ministere har de siste to åra gått av, og før avtalen egentlig skulle stemmes over i desember, gikk det inflasjon i avgangene.

Avstemningen ble utsatt til i dag, fordi May innså at hun ikke hadde nok støtte. Men støtten er ikke noe større i dag.

- May kjøpte seg litt i desember, da hun utsatte avstemningen. Men nå begynner kaoset, hvis avtalen blir stemt ned, sier Mustad.

Han er nokså overbevist om hva utfallet blir, men etter folkeavstemningen om brexit 23. juni 2016 lærte verden at man ikke kan ta noe for gitt.

Skilsmisseavtalen

Avtalen Underhuset i dag skal stemme over, er avtalen som de britiske myndigheter har framforhandlet med EUs lederskap. I den fastslås vilkårene for Storbritannias EU-exit 29. mars, to år etter at May utløste den såkalte artikkel 50 i EU-traktaten.

Avtalen legger opp til overgangsperiode som løper fra 30. mars 2019 til 31 desember 2020. I overgangsperioden vil det meste fungere som om Storbritannia fortsatt var en del av EU, men uten at britene får være med og bestemme over EU-prosesser.

Dette gir Storbritannia anledning til å forhandle fram nye avtaler med EU og andre land før de formelt går ut av EU, men avtalen må godkjennes av Underhuset.

Gjør ikke parlamentet det, kan Storbritannia risikere å ryke ut av EU 29. mars uten noen avtale.

Spill for galleriet

Blir avtalen i dag nedstemt, har Theresa May tre dager på seg til å presentere en plan B. Da vil hun trolig sette seg på første fly til Brussel - EUs hovedsete - for å forsøke å få ytterligere innrømmelser fra EU.

Det vil hun trolig ikke klare i en sånn grad at avtalen endres nevneverdig, mener førstelektor Mustad.

HÅNLATTER: Statsminister Theresa May ble møtt med hånlatter da hun nettopp talte til parlamentet om forslaget til brexit-avtale. Video: AP Vis mer

- Kosmetiske endringer, kanskje, men reisen dit blir mest for syns skyld, sier Storbritannia-eksperten.

Hva denne B-planen består av, er uvisst, og har ikke blitt diskutert offentlig av Downing Street nummer 10 - statsministerresidensen. Mustad beskriver derfor dagens avstemning som en «game changer», et veiskille for May.

Etter to år med ufokusert gange mot en skilsmisseavtalen, er tida nå inne for et klart og tydelig retningsvalg, mener han.

- Nå må May bestemme seg for veien videre. Går regjeringen på nederlag, må de komme med klare svar. Den britiske regjeringen har håndtert dette veldig dårlig at jeg personlig ville ha støttet en folkeavstemning, sier Mustad.

Alternativene

Og det er et alternativene Storbritannia-eksperten nå skisserer for veien videre.

Andre alternativer kan være, ifølge Mustad:

BREXIT: Theresa May møtte pressen etter en omvisning på Portmeirion Group. Her forsvarte statsministeren Brexit-avtalen. Samtidig sa hun at dersom ikke avtalen blir stemt fram i morgen, risikerer Storbritannia å forbli EU-medlem i en god stund framover. Video: AP Vis mer
  • Nyvalg: May kan finne på å trekke seg, eller så kan Labour gjøre alvor av truslene om å stille et mistillitsforslag mot statsministeren, men da må de søke støtte hos Det skotske nasjonalistpartiet og/eller liberaldemokratene. Forsvinner May, kan det bane vei for et nyvalg.

  • Utsettelse: I samråd med EU kan Storbritannia utsette brexit ei tid. Det gir britene (og EU) ytterligere tid til å forhandle. Det gir også britene tid til å avklare hva de egentlig vil. En utsettelse krever enstemmighet blant EUs medlemsland.

  • Folkeavstemning: Fordrer i realiteten en utsettelse, for en folkeavstemning vil ikke kunne gjennomføres før tidligst i mai eller juni. En fløy i Underhuset har lenge fremmet krav om en ny folkeavstemning, men May har blankt avvist dette alternativet. Mye tyder da på at det er lettere å få gjennomslag for en folkeavstemning om skilsmisseavtalen, enn en folkeavstemning om fortsatt EU-medlemskap.

Hvilken vei som er den rette, vil man først kunne analysere seg fram til etter avstemningen, mener Mustad.

- Da vet man mer om fordelingen i Underhuset som er for og imot de ulike sidene ved avtalen. Et mindre nederlag vil kunne bety noe helt annet enn et sviende nederlag, sier Storbritannia-eksperten.

«DUMME KVINNE»: Partileder for Labour, Jeremy Corbyn, skal ha sagt «dumme kvinne» til den britiske statsministeren etter dette. Video: AP Vis mer