- Dette er ikke smisk eller rumpeslikk

Med venners hjelp reddet hun livet på Utøya den 22. juli. Les Kamzys dagbok fra retten.

- BETALER DU SKATT, NEGER? Kamzy skriver dagbok fra retten for Dagbladet. I dag ble hun skjelt ut av en kvinne på trikken. Her er hennes reaksjon. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- BETALER DU SKATT, NEGER? Kamzy skriver dagbok fra retten for Dagbladet. I dag ble hun skjelt ut av en kvinne på trikken. Her er hennes reaksjon. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Einar Bardals vitnemål (Utøya-overlevende som vitnet mot Breivik i dag) følte jeg ikke behov for å være på tinghuset, derfor var jeg ute i sola en stund før jeg ruslet bort til Stortinget T-banestasjon for å komme meg til Universitetet. Da går brannalarmen og beskjeden «alle må forlate stasjonen» ble gjentatt flere ganger på høyttalerne. Mens flere tok lange, men sakte skritt mot utgangen - kunne man se meg småløpe hele veien. Ut og til nærmeste trikkeholdeplass. Jeg fikk angst, men roet meg ned og gikk på trikken.

Rett ovenfor meg sitter en middelaldrende, velkledd etnisk norsk dame. 40-45, kanskje? Trikken er full. Hun spør: «betaler du skatt?» og jeg skjønner ingenting. Så spørrende på henne og smilte litt - for dette måtte jo være en spøk. Før jeg rakk å si noe som helst, kom det ene utsagnet etter det andre. Neger, snylter, søppel, og skittent er bare stikkord. En fullsatt trikk, og ingen sa noen verdens ting i mot. Jeg trodde kanskje hun ville roe seg ned snart, men det skjedde ikke. Så jeg gikk av.

What the...? Hva var det? Jeg ble så forbanna. Ble mer og mer irritert over at noen kunne være så kunnskapsløse. I en fullsatt trikk kunne jeg ikke se en eneste sjel reagere? Til sist men ikke minst: hvis jeg hadde skjønt at dette ikke var en spøk, ville jeg jo bitch-slappa tilbake. Ikke fysisk, men verbalt.

Men jeg er ikke sint lenger. Det gikk fort over. For når jeg kom fram til Blindern kom jeg også på det jeg egentlig skulle skrive i dagens innlegg: Jeg vil fremme noen av de mange kvinnelige forbildene vi har i vår bevegelse. Ikke store vage tanker om idealet, men konkrete eksempler fra virkeligheten.

For denne kvinnen jeg møtte på trikken representerte mangel på kunnskap, fordommer og aggresjon. Jeg krysser fingrene for at hun en dag vet bedre. At hun en dag kan innrømme at hun tok feil. At fordommer fordummer. Mens hun og hennes likesinnede i dag vil splitte, tale nedsettende og forskjellsbehandle, har jeg i hele mitt politiske liv møtt kvinner som har kjempet for det motsatte. De er mine rollemodeller, - og derfor skal jeg ikke bruke et eneste sekund mer på en tilfeldig rasistisk kvinne på trikken, men bevisste kvinner i samfunnet ellers.

Jeg har lært av min mor, Vigneswary, at hardt arbeid er viktig. Nylig ankommet til Norge med meg og min lillebror hadde hun ingen planer om å bli hjemme så veldig lenge. Norskkurs og deretter i jobb. Skattesnytere? Ikke oss.

Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre ledes av en kvinne som heter Tone Tellevik Dahl. Mange kan fort bli opptatt av politisk spill, personspill og populisme. Det viktigste jeg har lært av Tone er at kunnskap legges til grunn for alt. For alt annet kommer på andreplass. Ingen politiske vedtak skal gjøres for prinsippets skyld, hvis ikke kunnskapen tillater det. Dette er noe av det viktigste jeg har lært - tusen takk for det Tone.

Stine Renate Håheim sitter på stortinget. Da jeg møtte henne som nyinnmeldt AUFer var hun sentralstyremedlem og en av de tøffeste AUF-jentene. Hun var den som lærte meg viktigheten av å trekke andre jenter opp. For vi skal støtte hverandre, istedenfor å dra hverandre ned.

Siri Staalesen, den første kvinnelige partisekretæren i Oslo Arbeiderparti. Nå har Oslo Arbeiderparti rekordmange kvinnelige topper uti bydelene, og mer satsning skal det bli på likestilling med henne i den viktige rollen. Siri jobber ikke for de få, hun jobber for de mange.

Jeg ble ganske nylig kjent med Marie Simonsen - for en dame. Og jeg skriver ikke dette fordi hun jobber i Dagbladet, men fordi jeg har lest hennes historie og det hun skriver. Å fortsette med spissformulerte tekster med viktige budskap som ikke alle andre alltid klarer å løfte fram - til tross for drapstrusler? Marie klarer det. Å gi opp er ikke et alternativ.

Venner er ikke de som alltid er enig med deg. Det er de som tør å utfordre dine tanker på en anstendig og engasjerende måte. Torunn Husvik diskuterer jeg alt med. Jeg har alltid vært ærlig, men har takket være Torunn blitt mer vågal. Ærlighet varer lengst, og til tross for uenighet, er hun den beste å diskutere med. Vi skiller mellom sak og person.

Gerv-Liv Valla. Ingen pusekatt. Trenger jeg å si mer? I politikken, så skal man stå for sitt. Med kunnskap og med belegg. Skal man vaie med vinden, får man heller begynne å jobbe i PR-bransjen. Ingen kan vippe Gerd-Liv av pinnen.

Vår kvinne på topp i AUF er Tonje Brenna. Generalsekretær. Hun puster, snakker og stråler vår ideologi. Min drøm er å kunne holde politiske foredrag på samme måte som hun gjør. For kunnskap er en ting, men å kunne formidle den kunnskapen - det er en kunst i seg selv. Alle som har sett et foredrag eller en innledning av generalsekretær Tonje vet hva jeg snakker om.

Hadia Tajik: «Vi mennesker har ikke røtter, vi har føtter, og kan bevege oss fritt omkring.» Tusen takk for alle gode formuleringer og budskap om vår frihet. Uten gode formuleringer er det vanskelig å la seg bli inspirert. Hadia inspirerer. Hver dag.

Libe Riber-Mohn er vara-ordfører, og ved sist valg gikk hun inn i valgkampen mot en veldig sterk høyreside i Oslo by. Men hun lot seg ikke knekke, hun ledet oss gjennom valget - og selv om vi tapte - gjorde vi vår beste valg på veldig, veldig lenge. De blideste vinner alltid.

Så da fortsetter jeg å smile. Dette er ikke smisk, rumpeslikk eller noe forsøk på å klatre politisk eller sosialt noe sted. Dette er heller ikke vage tanker om hvordan idealet skal være. Dette er konkrete eksempler på gode kvinnelige rollemodeller som inspirer og i praksis viser andre de gode holdningene vårt samfunn kan bære frukter av.

Så hva så om jeg møtte et dårlig kvinnelig forbilde på trikken? Jeg har så mange andre gode rollemodeller å se opp til.

Kamzy