Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ikke vårt forslag, det beste forslaget har vi allerede levert

I dag presenterte søkerkomiteen i Oslo en rekke kuttforslag for Oslo-OL som de selv ikke ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kuttplanene kommer etter at OL-leiren har innsett at den sterke motstanden mot et Oslo-OL om åtte år må tas på alvor.

Om planene sier byrådsleder, og leder av søkerkomiteen, Stian Berger Røsland (H) følgende:

- Tallene er ikke kokt sammen på en uke, men de er heller ikke kvalitetssikret. Men tallene vi presenterer i dag, er basert på de kvalitetssikrede tallene.

Røsland gjorde det klart at det nå er opp til Stortinget å avgjøre rammene for et eventuelt Oslo-OL om åtte år. Han anbefaler i såfall Stortinget å kvalitetssikre de endringene de eventuelt vedtar.

- Søknaden vil stå svakere, og arven etter leken vil ikke bli like god som med det opprinnelige konseptet, sier Hallstein Bjercke, Venstre-byråd som også sitter i søkerkomiteen.

4,3 milliarder mindre i offentlige utgifter Søkerkomiteen i Oslo har jobbet døgnet rundt den siste halve uka med å finne muligheter for å kutte utgifter. OL-prislappen som skal dekkes av staten, beløper seg til 21,7 milliarder kroner.

IOC har samtidig signalisert at de vil øke den økonomiske støtten til søkerbyene med omlag to milliarder kroner.

Planene søkerkomiteen la fram i dag, beløper seg til 8,8 milliarder av statsgarantien på 35 milliarder, men under halvparten - 4,3 milliarder - av de 21,7 milliardene staten og skattebetalerne må ut med.

Som Dagbladet avdekket lørdag, sendte IOC nylig ut et brev til de tre gjenværende OL-byene Beijing (Kina), Almaty (Kasakhstan) og Oslo.

I brevet formaner IOC OL-byene til å vise nøkternhet, og hevder at det OL-byene selv, ikke IOC, som er grunnen til at OL-arrangørene i det siste har gått over budsjettet.

«Dette er noe IOC tar svært alvorlig - og er en årsak til bekymring», heter det i brevet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har det pågått en prosess der gjenbruk av Vikingskipet har vært blant forslagene.

Her er kuttlista - Vi mener vi har levert et meget godt konsept, men vi vil også vise muligheten i forhold til den debatten som går, gjennom blant annet å utfordre IOCs manualer, at det kan legges opp til ytterligere gjenbruk, selv om vårt konseptet også gjør det nå, sier idrettspresident Børre Rognlien, samtidig som han gjorde det klinkende klart:

- Dette er ikke vårt forslag, det beste forslaget har vi allerede levert.

En kjærkommen oppmuntring for OL-leiren, uansett kutt, er at IOC nå regner med å få inn økte TV- og sponsorinntekter som vil gi Oslo én milliard ekstra.

Ellers inneholder lista som ble lagt fram i dag en lang rekke kutt:

• Deltakerlandsbyen i Oslo reduseres ned til minstekravet, her spares 200 millioner av de offentlige utgiftene.
• Deltakerlandsbyen på Lillehammer, som bygges til Ungdoms-OL, blir brukt også i 2022. Her spares 200 millioner.
• Det bygges 1000 midlertidige mediesenger. Her spares 200 millioner.
• Kringkastingssenteret bygges langt enklere enn planlagt. Her spares 300 millioner.
• Pressesenteret kuttes i areal, her spares 100 millioner.
• Gjennomføringskostnadene kuttes betydelig, særlig innenfor bemanning, teknologi og markedsføring. Besparelse: 1,1 milliarder.
• Opprusting av områdene rundt deltakerlandsby, medielandsby o.l. droppes. Her spares 300 millioner.
• Skøyte- og flerbrukshall på Valle Hovin droppes, i stedet rustes Vikingskipet på Hamar opp. Her spares 700 millioner.
• Treningshall for ishockey droppes, besparelse: 100 millioner.
• Det legges opp til lavere arkitekturstandard på de nye anleggene, her spares 100 millioner.

IKKE HAPPY: Det gjorde det klart, idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder Stian Berger Røsland (H)  og Hallstein Bjercke (V), at de selv ikke ønsker kuttplanene for et Oslo-OL, som de la fram i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
IKKE HAPPY: Det gjorde det klart, idrettspresident Børre Rognlien, byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Hallstein Bjercke (V), at de selv ikke ønsker kuttplanene for et Oslo-OL, som de la fram i dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling