Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dette er ikke virkelig. Dette er ikke virkelig.»

I går skulle utenriksminister Jan Petersen forsøke å forstå tsunamiens herjinger, og vise sin medfølelse overfor ofre og det norske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAN NAM KEM/KHAO LAK (Dagbladet): Det mest påfallende med Blue Village, der mange av de norske Star Tour-turistene ferierte, er kanskje ikke ruinene av bungalowene, tennisbanen, svømmebassenget eller bamseklubben.

Mer påfallende er bulldosernes effektive omgjøring av den krigsskueaktige plassen som var idyllen som «oppfyller feriedrømmer», til et ørkenlandskap. Og så er det stillheten, fuglekvitteret og suset fra bølgedønningene. Løshunder som snuser rundt, som om de lurer på hvor menneskene er blitt av.

Diplomati og virkelighet

Men så kommer de plutselig. Seks minibusser med VIP-nødblink og norsk flagg. Ut tyter vi; 30 reportere, fotografer, UD-ansatte, og Norges utenriksminister.

På dette stoppet i Jan Petersens kjappe presse-tur i Thailands ødelagte områder, får han et øyeblikk revet seg litt vekk fra kameralinser, mikrofoner og notatblokker - og sett med egne øyne: Synet av en svart Honda personbil kilt fast i taket på en av Star Tour-bygningene. Diplomatspråket blir utilstrekkelig. Han klarer ikke å stanse etter at TV-kamera er slått av.

Et uvirkelig syn

-  Dette er helt utrolig. Det er akkurat som i sandkassa da jeg var liten.

-  Hva mener du?

 FULLSTENDIG RASERT:  Det er etter synet av den svarte Hondaen i taket på en av bygningene i Blue Village, der mange nordmenn forsvant under tsunamien, at Jan Petersen utbryter: - Dette er ikke virkelig. Dette er ikke virkelig. Foto: Bjørn Langsem
FULLSTENDIG RASERT: Det er etter synet av den svarte Hondaen i taket på en av bygningene i Blue Village, der mange nordmenn forsvant under tsunamien, at Jan Petersen utbryter: - Dette er ikke virkelig. Dette er ikke virkelig. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Jeg mener det er akkurat som i sandkassa da jeg var liten. Du sitter der og leker med bilene, og de henger og slenger, akkurat som de gjør fra dette taket. Det er ikke virkelig, sier Petersen.

-  Det er ikke virkelig, gjentar han.Kortesjen gjorde første stopp i en av distriktets fattigste og hardest rammede landsby, Ban Nam Ken. Rundt halvparten av de 6000 innbyggerne skal være savnet.

Bae sekunder etter å ha trådt bakken, blir Petersen avkrevd en kommentar. Fotografer mumler om journalister og kameramenn som står i veien for bildene.

Skryter av thaiene

Så hilser han på landsbyens borgermester og på norske Lars Henriksen, pensjonert politimann fra Sarpsborg, som for tre år siden begynte å bygge et feriehus her.

Han hadde nettopp installert siste krona på verket - aircondition for de krevende gjester - før han tok juleferie i Norge. Etter tsunamien reiste han ned, og da sto bare skjelettet igjen. Sofaen fant han 600-700 meter unna.

-  Hvordan takler dine thailandske venner at de har mistet alt de har?-  Thailenderne er fatalistiske. De er samtidig fantastiske. De snur seg rundt og klarer seg med det lille de har. Men de som kommer verst ut er de som ikke har råd til forsikring og ikke har det lille i banken. De fattigste rammes hardest, sier Lars.

Det var en gang et hjem

Petersen forsøker å holde en samtale med borgermesteren, mens gravemaskinene arbeider ufortrødent. Én holder på å kjøre ned TV2s kamerakvinne. Seansen foregår på et støvete område på størrelse med et par håndballbaner. Her sto mur- og platehusene tett i tett. På andre siden av en slamdam full av søppel og skrap, står en stor fiskebåt på skakke, kilt fast mellom veien og et hus.

En kvinne feier stuegulvet i et hjem hvor vegger er revet vekk, med innsyn som i et dukkehus. En buddha-skulptur er plassert på et kjøkkenbord på grunnmuren av det som var et hjem.

Thailands statsminister

Så fylles gatene av støy fra et 30-40 mopeder. De tuter og skal fram.

-  Det er Thaksin, sier Lars.

På baksetet av en av mopedene sitter en middelaldrende mann i beige jakke og rutete skjorte: Thailands statsminister. Han beklager tsunamiens fatale ødeleggelser overfor Norges utenriksminister.

Petersen forteller hvordan de pårørende setter pris på at det thailandske folk har stilt opp for dem. Det er over på noen minutter, og Thaksin forsvinner ut av pressehavet.

En båre med lik

Neste stopp er Wat Yanyao-templet, hvor patologer og politi forsøker å identifisere tusenvis av lik gjennom DNA-prøver. Men programmet har sprukket. Det er 20 minutter siden Kripos, som skulle møte Petersen, avsluttet sin vakt. De er tilsynelatende gått for dagen.

Utenriksministeren får knapt iført seg munnbind - mot likstanken - før det bærer videre. Vi skal til Blue Village, og helst før sola går ned, sier Petersen, av hensyn til bildene. Han har nettopp satt seg i VIP-bussen, da seks thailandske menn går forbi med en båre. De legger liket i én av containerne ved siden av den norske VIP-blinkend kortesjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media