- Dette er indirekte oppfordringer til terror

Aktor i rettssaken mot Ubaydullah Hussain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste rettssaken mot Ubaydullah Hussain (29) startet i dag i Oslo tingrett. 29-åringen er tiltalt for offentlig å ha oppfordret noen til å iverksette drap, med hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Bakgrunnen er fem kommentarer Hussain, som tidligere var talsmann i islamistgruppen Profetens Ummah, har lagt ut på Facebook.

Blant kommentarene er Hussains hyllest av de to mennene som drepte den britiske soldaten Lee Rigby på med kniv og machete på gata i London, og da han mente terroristene som drepte blant annet fem 5 nordmenn i Algerie, fortjente «Allahs høyeste belønning».

- Indirekte oppfordringer Hussain nekter straffskyld. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 c som er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger. Aktor Carl Fredrik Fari sier i sitt innledningsforedrag at påtalemyndigheten mener det er snakk om indirekte oppfordringer.

I RETTEN I DAG: Ubaydullah Hussain og advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN I DAG: Ubaydullah Hussain og advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Sakens spørsmål er, slik jeg ser, det om bestemmelsen også kan omfatte mer indirekte oppfordringer til terror, sier statsadvokaten i retten.

- Ytringene er ikke hver for seg oppfordringer. Men spørsmålet for retten blir om de samlet sett er en oppfordring til å iverksette terrorhandlinger, sier Fari.

29-åringen står for sine uttalelser, men mener de ikke er straffbare. Forsvarer John Christian Elden sier i sitt innledningsforedrag at Hussain ikke kan straffes for ytringene. Han viser spesielt til at Hussain er tiltalt for å ha endret profilbilde til bilder av Abdulla Ahmed Ali og syv andre personer som i 2009 i Storbritannia ble dømt for å ha planlagt og sprenge fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

- Hvis alle som har lastet opp et bilde av bin Laden på Facebook skal tiltaltes etter straffelovens paragraf 147 c, vil Oslo tingrett få mye å gjøre framover, sier Elden.

Ny video Søndag publiserte for øvrig Profetens Ummah en Youtube-video hvor Hussain snakker om støtter nordmenn som har sluttet seg til Den islamske staten (IS), skriver NTB. Hussain kritiserer også stordemonstrasjonen mot IS som ble arrangert i Oslo i august.

Hussain ble i februar i år dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot journalister, en forsker og for hatefulle ytringer mot jøder. Dommen er bare delvis rettskraftig.

Rettssaken går over tre dager.

HYLLET DRAPSMENN: Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby.
HYLLET DRAPSMENN: Denne meldingen la Hussain ut på Facebook etter drapet på Lee Rigby. Vis mer
HYLLEST: Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie.
HYLLEST: Denne meldingen la Hussain ut etter terrorangrepet i Algerie. Vis mer