- Dette er ingen invasjon

Krigen er over, mener somalisk leder. Somaliere i Norge uenige om konflikten i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det var overgangsregjeringen og den somaliske nasjonalforsamlingen som ba de etiopiske styrkene om å komme. De er i Mogadishu for å holde lov og orden, sier Abdulwahab Said, nestleder i internasjonalt nettverk for eksilsomaliere.

Said reagerte på Said Farahs oppfatning av situasjonen i Somalia, og mener det er et feil bilde.

Dagbladet.nos reporter møter ham og andre somaliere på en kafé på Grønland i Oslo, og under diskusjonen blir det snart tydelig hvor kompleks situasjonen i hjemlandet deres er.

- Somalia har hatt sammenbrudd i 16 år. Landet trenger soldater med nok trening til å håndtere situasjonen i landet, fortsetter Abdulwahab Said.

- Alle klaner

Wahab Said sier det er krigsherrene som har skapt alle problemene i Somalia, og at islamistene fikk gjennomslag fordi folk i landet hadde lidd gjennom mange år.

- Det har blitt kriget mot hverandre på grunn av klantilhørighet, men regjeringen nå består av personer fra alle klaner i Somalia. Den er demokratisk valgt og er bedre enn ingen regjering.

Han får støtte av leder for Somalisk råd i Norge, Shirdon M. Abdikarim.

FORVENTNINGSFULLE: Abdulwahab Said og Shirdon M. Abdikarim tror Somalia nå har sjansen til å bygge opp landet på nytt. De kaller ikke Etiopia motstandere, men allierte. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge
FORVENTNINGSFULLE: Abdulwahab Said og Shirdon M. Abdikarim tror Somalia nå har sjansen til å bygge opp landet på nytt. De kaller ikke Etiopia motstandere, men allierte. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge Vis mer

- Det som skjer nå er et historisk gjennombrudd. Det er en plikt for alle somaliere å støtte regjeringen. Etiopia er våre allierte, og krigen er over, sier han.

Men ikke alle er enige i at situasjonen i Somalia nå er fredelig. Said Farah, som var på nettmøte i Dagbladet.no i går, støtter ikke regjeringen og mener at «islamister er bedre enn kaos».

Krig

- Det er krig nå. Jeg støtter regjeringen, men ikke måten de tar makten på., sier Gaas Mohamed Husein, som også er på kaféen.

- Jeg sympatiserer ikke med islamistene, men hvem lider her? Det er sivilbefolkningen. Jeg aksepterer ikke etiopisk invasjon, sier han.

Han forteller at han er oppvokst i Mogadishu, og har familie der. Han er bekymret for sine landsmenn i Somalia. Husein sier han har snakket med familien sin i Mogadishu, og at de ikke vet hva som vil skje videre.

- Nå er det bare stille før stormen. Ingen vet om det kommer angrep som kan skade dem.

- Hvordan?

- Men hvordan skulle regjeringen klart å drive islamistene vekk hvis de ikke hadde fått hjelp? spør Abdulwahab Said.

Han liker ikke at noen kaller det en etiopisk invasjon.

- Jeg stammer fra en patriotisk familie som har deltatt i alle kriger mellom Somalia og Etiopia, så jeg burde absolutt hate dem. Men dagens situasjonen er helt annerledes, og det er vi som har kriget mot hverandre i mer enn 16 år. Somalia trenger betydelig støtte for å stabilisere landet. Dette er ingen invasjon. Det er jo regjeringen som har bedt om hjelp. Støtter du islamistene?

- Jeg aksepterer ikke ekstremisme, men jeg føler meg ydmyket når Etiopia invaderer landet mitt, svarer Gaas Mohamed Husein.

- Selvfølgelig er folk skeptiske til etioperne. Men de har lovt å trekke seg ut når de får beskjed av overgangsregjeringen, og da må vi stole på det. Islamistene var bare ute etter makt, men nå som de er ute av Mogadishu, kan det endelig bli fred, og makten kommer tilbake til folket, sier Abdulwahab Said.

- Vi må gå videre

Han mener det viktigste nå er at somaliere, uansett klantilhørighet, tilgir hverandre for ting som har skjedd i historien.

- Folk er bitre etter borgerkrigen, men nå må man tenke på hva som er bra for landet, ikke hva som er bra for klanen. Somaliere må tenke på fremtiden. Vi må gå videre og få respekt i det internasjonale samfunnet, sier Abdulwahab Said.

Han ber også norske myndigheter som å støtte overgangsregjeringen.

- Norge har folk med kompetanse når det gjelder styre og ledelse. Dere kan bidra med opplæring og trening til overgangsregjeringen i Somalia, sier han.

- Islamistene og krigsherrene har undertrykt folk gjennom flere år. Hvis det blir fred nå, kan til og med vi reise tilbake til hjemlandet vårt, sier Abdulwahab Said.

Fred er nå det de fleste somaliere venter på, uansett hvilken side de heller mot i konflikten.

I MOT ETIOPISK INVASJON: Gaas Mohamed Husein sier han støtter regjeringen, men føler seg ydmyket av etioperne.