IKKE FORNØYD:  Selv om politiet trekkes fram som en av vinnerne i budsjettet er ikke lederen i Politiet fellesforbund fornøyd. Foto: Espen Røst / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Selv om politiet trekkes fram som en av vinnerne i budsjettet er ikke lederen i Politiet fellesforbund fornøyd. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Dette er ingen jubeldag

Arne Johannessen mener politidistriktene vil få mindre å rutte med, neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Politiet trekkes fram som en av vinnerene i årets statsbudsjett. Regjeringen øker bevilgningene til kriminalitetsbekjempelse med 2,2 milliarder kroner.

Likevel mener leder i Politiets fellesforbund Arne Johannessen, at politidistriktene vil få det tøffere.

- Dette er ingen jubeldag, sier han til Dagbladet.

Han innrømmer likevel at det også finnes lyspunkter i budsjettet.

- Åpenbart er det gleder og sorger i dette, sier han. 

Ros for nødnett Av de økte bevillingene går 1,5 milliarder til utbygging av nytt nødnett. Det nye digitale nødnettet skal bygges ut for hele fastlands Norge. 

I en pressemelding kaller justisdepartementet for «den største satsningen på samfunnssikkerhet i Norge noen sinne».  

- Jeg vil gi stor ros til justisministeren for videresatsningen på nødnett. Også satsningen på politihelikopter, politiets sikkerhetstjeneste og beredskapstroppen applauderes. Men  for hovedutfordringen til politidistriktene, nemlig driftsbudsjettet, så er det ingen lys i tunnelen. Min analyse er at det vil bli vanskeligere neste år, sier Arne Johannessen. 

Han peker på at politiets IKT-systemer skal oppgraderes for 430 millioner kroner neste år.

- I budsjettet settes det bare av 80 millioner til dette. Det betyr at de resterende 350 millionene må tas fra driftsbudsjettet, sier han.  

Smuler igjen - Politidistriktene får ikke mer handlingsrom av at vi bruker 1,5 milliarder til nødnett. Når vi da trekker fra utgiftene til IKT, så er det bare smuler igjen. Ser vi på den summen som gjenstår, og legger til utgifter til lønns og prisvekst så er det ikke mye handlingsrom. 

- Vi må ikke glemme at den viktigste beredskapen er politifolk i hele landet. Skal du virkelig styrke beredskapen, som det ble sagt i trontalen at skulle gjøres, så må man legge inn penger til drift, sier han.