<strong>MOT SVENSK STRATEGI:</strong> Sverige har nå bitt seg merke i at Norge vurderer coronatiltak som ligner på de svenske. Foto: NTB Scanpix
MOT SVENSK STRATEGI: Sverige har nå bitt seg merke i at Norge vurderer coronatiltak som ligner på de svenske. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset:

- Dette er ingen konkurranse

Men svenskene peker på at Norge nå beveger seg mot «söta brors» coronastrategi.

Publisert
Sist oppdatert

Nesten nøyaktig et halvt år etter at Norge stengte ned, hadde regjeringa og helsemyndighetene torsdag kalt inn til en alvorstung pressekonferanse om coronasituasjonen vi nå står overfor.

Budskapet var klart:

Situasjonen er bekymringsfull og de neste dagene blir avgjørende. Skulle situasjonen forverres ytterligere, står regjeringa klar til å innføre en rekke nye tiltak for å slå ned nye utbrudd - både nasjonalt, regionalt og lokalt.

Tiltakene som kan bli aktuelt å innføre, vekker oppsikt i Sverige.

Aftonbladet skriver nemlig at dette er tiltak Sverige har levd med i lengre tid, og påpeker at det nå kan se ut til at også Norge følger den svenske coronastrategien.

- Følger svensk strategi

Blant tiltakene norske myndigheter foreslår, er forebyggende tiltak for å unngå smitte i helseinstitusjoner, forsterke råd til risikogrupper og oppfordre til økt bruk av hjemmekontor.

Samtidig kan det bli aktuelt med en oppfordring om å unngå kollektivtransport, begrense antall som kan samles på offentlige arrangementer til 50 personer og gjøre all undervisning på universitetene digital.

IRETTESETTER: Her får Anders Tegnell beskjed om at Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson dro i Riksdagen med forkjølelsessymptomer. Bilder fra Expressen. Vis mer

Under gårsdagens pressekonferanse i Sverige, fikk statsepidemiolog Anders Tegnell spørsmål fra Aftonbladet om de norske tiltakene som nå vurderes.

Han ville ikke selv si at Norge nå nærmer seg den svenske strategien, men kommenterte de norske tiltakene på følgende måte:

- Om andre land gjør som Sverige eller ikke, det må andre land få bedømme selv. Men generelt så har mange av oss kommet fram til at dette er en pandemi vi må leve med over lengre tid. Vi må finne en måte å leve med den som ikke ødelegger folkehelsa for mye på andre måter, uttalte Tegnell ifølge Aftonbladet.

Professor i epidemiologi ved Universitetet i Genéve, Antoine Flahault, er blant dem som nylig har uttalt at stort sett alle europeiske land nå følger Sveriges strategi, men at ingen vil erkjenne det.

- Det er ikke politisk korrekt. Nesten alle har kritisert den svenske strategien og kalt den umenneskelig og mislykket. Man kan ikke snu nå, sa Flahault.

CORONAVIRUSET: Statsminister Erna Solberg (H) forteller at regjeringen har valgt rett strategi, og at man må være forberedt på lokale utbrudd. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Video: Christian Wehus / Dagbladet. Vis mer

- Ingen konkurranse

Den siste tida har smitten økt i store deler av Europa, inkludert Norge og Danmark. I Sverige har smitten derimot gått ned.

Tegnell tør ikke si sikkert hva denne utviklingen skyldes.

- Dette er vanskelig å vite i dag. Det kan skyldes to ting: Vår nedgang i antall smittede kom seinere enn i andre land, så det er mulig at vi befinner oss i en annen fase, sa Tegnell og fortsatte:

- For det andre har vi en annen situasjon i Sverige. Vi går ikke fra en total nedstengning, vi har ligget på de samme tiltakene hele tida. Det kan bidra til at vi får en annen utvikling enn andre land.

Sveriges valg av coronastrategi har som kjent vekket oppsikt, også langt utenfor Skandinavias grenser.

På spørsmål om hvordan diskusjonene nå foregår mellom de skandinaviske epidemiologene, understreker Tegnell at håndteringen aldri er blitt ansett som en konkurranse.

- Vi ser ikke på dette som en konkurranse. Vi deler erfaringer, diskuterer ulike tiltak som har fungert og ikke fungert og funderer på hvordan vi kan hjelpe hverandre, avslutter Tegnell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer