- Dette er ingen løsning, men det er ikke noen løsning å kaste oss ut heller

- Det skal ikke bo folk der, sier byggeier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selv om vi mangler vann, og det ikke er rent, er det bedre her enn på gata. Hvis vi ikke kan være her må vi sove i parker og på gata, slik vi har gjort før, sier Gina Ionescu (24).

Det er tre uker siden hun kom til Oslo sammen med mannen Valeriu Hoctea. Det er tredje gang paret, som har tre barn i Romania, er i Norge i sommerhalvåret. Mandag morgen var de i ferd med å bære søppelsekker med eiendeler inn i huset.

I en av de andre rommene i det gamle hybelhuset på Skøyen, hvor rundt 70 romfolk har slått seg ned, har Constantin Nicolae (43) lagt seg ned på en madrass for å hvile sammen med kona Elvetia Nicolae (40).

- Vi er redde de skal kaste oss ut herifra også. Da må vi ut på gata igjen, sier han.

Skal rives Bygget eies av Omsorgsbygg Oslo KF, og skal rives i løpet av sommeren. Kommunikasjonssjef  Marte Svenneby, forteller at de har vært i kontakt med politiet og bedt om bistand til å fjerne personene som oppholder seg i bygget.

- Politiet sa de trengte litt tid til å organisere seg, det er jo snakk om mange mennesker, men vi håper det skjer så raskt som mulig. Det er livsfarlig å oppholde seg i bygget, sier Svenneby til Dagbladet.

Elvetia Nicolae (40) og mannen Constantin Nicolae ( 43) har slått seg ned på et av rommene i det gamle hybelhuset på Skøyen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Flere har tatt med seg madrasser og andre eiendeler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Princesa Lacatus (55) har hjerteproblemer, og hviler seg på en madrass i det okkuperte bygget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Talsmann for Boligaksjonen Rom for leie, Mihai Negrea ( til høyre). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Gina Ionescu (24) kommer med sekker og bager. - Selv om vi mangler vann, og det ikke er rent, er det bedre her enn på gata, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Constantin Nicolae (43) hviler. Han forteller at han har kommet til Norge for å prøve å finne jobb. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo brannvesen har vært på inspeksjon, og slår fast at det ikke er trygt å oppholde seg i bygget. Her brigadesjef Lars Grimsgård og tilsynsleder Karl-Henning Lund.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Gina Ionescu viser fram rommet hun og mannen sover på. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Valeriu Ionescu bærer inn sekker med eiendeler i bygget på Skøyene hvor rundt 70 romfolk har tatt seg inn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Brev til Norge, satt opp på døra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Svenneby forteller at personene som har slått seg ned i bygget har tjuvkobla strømmen slik at de får strøm i bygget.

- Vi har bedt Hafslund om å stenge av strømmen fullstendig. Det skal ikke bo folk der, sier hun.

Når politiet har kastet ut personene som har tatt seg inn der, vil de sørge for at det ikke vil være mulig å bryte seg inn i bygget igjen. De vil også be Securitas holde et ekstra øye med bygget, forteller Svenneby.

- Det er ikke trygt å oppholde seg i bygget. Det er ikke strøm, vann eller varsling, og den alternative rømningsveien er sperret av. Borgen var verre, men dette er også ille. Det er ikke verdige boforhold, sa Lars Grimsgård, brigadesjef i Oslo brannvesenet, etter å ha inspisert bygget i morges.

Tak over hodet I det gamle hybelbygget på Skøyen har Mihai Negrea tatt på seg rollen som talsmann for romfolket som har slått seg ned der. Han forteller at sanitærforholdene ikke er spesielt gode, men at det for de fleste er viktigere å få tak over hodet og et sted å sove.

- De kontaktet meg i går kveld klokka 22, og fortalte at de hadde funnet et sted de ønsket å slå seg ned. De trengte noen til å håndtere kontakt med pressen, og snakke deres sak, sier han.

- Jeg får ingen jobb, og jeg får ikke sove i fred. Dette er ingen løsning, men det er ikke noen løsning å kaste oss ut heller, sier David Obonculescu (18).

Princesa Lacatus (55) har vært i Norge i tre år sammen med mannen. Hun viser fram et glass med piller, og forteller at hun sliter med hjerteproblemer. På en enkel madrass har hun funnet et sted å hvile seg litt.

- Jeg er her sammen med mannen min og den ene datteren vår. Vi har fem barn i Romania. Mannen min har diabetes, og jeg har hjerteproblemer, men vi har ikke råd til medisin eller legebesøk her i Norge. I dette bygget får vi i alle fall tak over hodet og et sted å hvile, sier hun.

SKAL RIVES: Bygget på Skøyene hvor rundt 70 romfolk har tatt seg inn og slått seg ned skal rives i løpet av sommeren. Omsorgsbygg Oslo KF, som eier bygget, har bedt politiet om bistand til å fjerne okkupantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL RIVES: Bygget på Skøyene hvor rundt 70 romfolk har tatt seg inn og slått seg ned skal rives i løpet av sommeren. Omsorgsbygg Oslo KF, som eier bygget, har bedt politiet om bistand til å fjerne okkupantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer