SLÅR TILBAKE: Sp-nestlederne Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Ola Borten Moe slår tilbake mot kritikken fra regjeringspartiene etter at Sp trakk støtten til regjeringens lovforslag til tiggeforbud. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Sp-nestlederne Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og Ola Borten Moe slår tilbake mot kritikken fra regjeringspartiene etter at Sp trakk støtten til regjeringens lovforslag til tiggeforbud. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Dette er ingen snuoperasjon. Vi sier nei til noe vi aldri har sagt ja til

Partiledelsen i Sp slår tilbake mot den flengende tiggeforbud-kritikken fra regjeringspartiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sp-nestlederne Ola Borten Moe og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er hoderystende til kritikken fra Høyre- og Frp-representanter.

Partiet trakk i dag sin støtte til det to uker gamle lovforslaget fra regjeringen om forbud mot tigging. Kort tid seinere trakk derfor regjeringa hele forslaget, og gravla med det debatten om et nasjonalt forbud mot tigging - hvert fall for denne stortingsperioden.

I etterkant har representanter fra begge regjeringspartiene skutt med skarpt mot Senterpartiet:

Justispolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, mener Sp's opptreden er «til skade for politikkens omdømme».

- Jeg har ikke sans for at avtaler brytes. Jeg forutsetter at folk holder avtaler de inngår også i politikken, sier Leirstein til NTB.

- Dette er et politisk avtalebrudd som bekrefter Sp's omdømme som et parti uten troverdighet og pålitelighet, sier Høyres justispolitiker Petter Christian Frølich til VG.

Og på Høyres Twitter-konto ble saken presentert slik: «Regjeringen trekker Senterpartiets forslag om nasjonalt tiggeforbud».

- De skytes med hagl - At regjeringen så til de grader forsøker å ta avstand fra sitt eget lovforslag, faller på sin egen urimelighet. Vi sitter som kjent ikke i regjering. Vi har ikke tatt del i utarbeidelsen av lovforslaget. Og det er verdt å merke seg at ganske sterke røster også innad i Høyre har tatt til orde for å trekke forslaget, sier 1. nestleder Ola Borten Moe til Dagbladet, og fortsetter:

- La oss bare si det sånn at jeg registrerer en viss spredning i argumentasjonen fra Høyres stortingsgruppe. Dette er ikke akkurat presisjonspolitikk, her skytes det med hagl.

Moe stemte for et tiggeforbund da det ble vedtatt på partiets landsmøte i 2013. Han stiller seg likevel helhjertet bak Sp-gruppas avgjørelse i dag.

- Det er to grunner til det: Jeg synes vi har kommet et godt stykke på vei med lokale forbud. Og jeg mener at det høringsutkastet som regjeringen presenterte, på ingen måte var dekkende for det som var Senterpartiets utgangspunkt. Det må regjeringen ta ansvar for, ikke Senterpartiet.

- Har endret hele tiggedebatten 2. nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, går enda lenger:

- Dette er ingen snuoperasjon fra Senterpartiet. Vi sier nei til noe vi aldri har sagt ja til. Vi hadde ikke i vår villeste fantasi trodde at det var dette forslaget vi skulle ta stilling til da vi diskuterte tiggeforbud på landsmøtet, sier hun.

Både Moe og Tvinnereim peker på det samme problemet: Regjeringens forslag om å kriminalisere det å hjelpe tiggere. Moe reagerer på en del av formuleringene i forslaget.

- Som relativt tydelig sier at hjelp og bistand til tiggere kan straffes, og det ganske hardt, sier han.

- Jeg stemte for gjeninnføring av tiggeforbudet på landsmøtet, men er veldig lettet over at vi nå har sagt nei til regjeringens forslag. Dette forslaget går mye lenger, og hele premisset for diskusjonen om et tiggeforbud er endret med dette forslaget og debatten som fulgte, sier Tvinnereim, som legger til:

- Nå sitter de i regjering, da får de ta ansvar for sine egne forslag. Jeg lever veldig mye bedre med kritikk fra Frp og Høyre, enn jeg ville gjort dersom dette lovforslaget ble vedtatt.

Også Høyre Ifølge Høyre var det nasjonale tiggeforbudet noe Senterpartiet satt som betingelse da Stortinget våren 2014 vedtok å åpne for kommunalt forbud mot tigging.

At Senterpartiet var en pådriver for det nasjonale tiggeforbudet, går også fram av innstillingen fra Stortingets justiskomite:

«Medlemen i komiteen frå Senterpartiet meiner at eit nasjonalt forbod mot tigging vil avhjelpe den situasjonen som har oppstått dei siste åra, og at lokale forbod ikkje er tilstrekkeleg. Denne medlemen fremjar derfor saman med Høgre og Framstegspartiet eit framlegg om at det skal leggjast fram ei sak om eit nasjonalt tiggeforbod», heter det der.

Imidlertid har et nasjonalt forbud også vært et mål for Høyre. Til Aftenposten i april i fjor sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland at han håpet lokale forbud bare var første skritt på veien. Til avisa sier han at primærstandpunktet er et nasjonalt forbud.