Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken:

- Dette er ingen straffesak, hvor enhver tvil skal komme tiltalte til gode

Trond Giske mener han er stemplet som skyldig til det motsatte er bevist i varsler-sakene. - Man kan ikke gjøre dette til en rettsprosess, mener jurist.

KRITISK: Tor Langbach mener Trond Giske ikke kan forvente noen juridiske retningslinjer i behandlingen av varsler-sakene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Tor Langbach mener Trond Giske ikke kan forvente noen juridiske retningslinjer i behandlingen av varsler-sakene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld mottok Arbeiderpartiet og partiets 20 sentralstyremedlemmer et brev signert Trond Giske. Der kommer det fram at den tidligere partinestlederen føler seg uriktig behandlet i forbindelse med håndtering av varsler-sakene.

Blant annet mener Giske at partiet har gjennomført en rettslignende prosess, med en «omvendt bevisbyrde» - der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

- Varslene ble ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og muligheten til en grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning, skriver Giske.

- Ikke juss

Jurist og tidligere tingrettsdommer Tor Langbach mener imidlertid at Ap-politikeren ikke kan forvente at saken hans blir behandlet som i en rettssal, selv om Giske føler den nå har blitt noe som minner om nettopp det. For så lenge prosessen går på et organisatorisk nivå, er det andre regler som gjelder, forklarer Langbach.

- Dette er i veldig liten grad en juridisk prosess, og har svært lite med juss å gjøre. Jeg mener også det er vanskelig å få en slik sak opp på det planet. Det går rett og slett ikke an å gjøre det til en rettsprosess, sier Langbach.

Den tidligere dommeren legger til at han anser politikerens ønske om hvordan saken skal håndteres som urealistiske. Selv mener han det blir feil å sammenligne prosessen med en straffesak med omvendt bevisbyrde.

- Dette er en helt annen situasjon enn i en straffesak, hvor enhver tvil skal komme tiltalte til gode. Men man må huske at der er også konsekvensene langt verre, sier han til Dagbladet.

Både etterforsker og dommer

I brevet datert torsdag kveld, beklager Giske sin opptreden i to av varslingssakene, men ikke i de tre andre. Igjen gjentar politikeren at det er påstander mot ham som ikke medfører riktighet.

Langbach understreker at utenforstående ikke kjenner detaljene om hva som faktisk har skjedd. Han mener imidlertid at det også er et reelt spørsmål hvor mye partiet faktisk trenger å vite for å konkludere i saken.

- I dette tilfellet står partiet både for etterforskningen og konklusjonen. Det vil ikke være noen rettslig dom for Giskes del, verken i spørsmålet om tillit eller varsler-sakene. Sånn sett beveger man seg lang utenfor den rettslige sfæren, understreker Langbach.

Støre: - Ikke et dekkende bilde

Jonas Gahr Støre hevder Giskes versjon av hendelsene ikke gir et helt riktig bilde av saken.

- Denne fremstillingen gir ikke et fullt ut dekkende bilde av innholdet i de nevnte sakene og heller ikke dekker omfanget av saker som partiet har behandlet, kommenterer Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

I brevet fastholder Giske at han ikke har fått tilstrekkelig med tilsvar i sakene mot ham. Også tidligere har Giske hevdet han ikke er blitt hørt skikkelig i behandlingen i saken.

- Selv om jeg ikke har hatt mulighet til å utforme et fullt tilsvar, har jeg bedt juristene utforme et sammendrag av de fem sakene hvor det er konkludert med brudd på regelverket, og lagt til mine korte kommentarer til hver sak som sendes partiet, skriver Giske.

Dagbladet har forsøkt å få kommentarer fra Giskes advokater, Frode Sulland og Christopher Hansteen, i forbindelse med Langbachs uttalelser. Sulland henviser til Giskes pressekontakt, Bård Flaarønning.

Flaarønning opplyser at han ikke uttaler seg på vegne av advokatene, men at Giske er sykemeldt og derfor ikke kommenterer saken selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!