- Dette er ingen venninnekrangel

Ingunn Yssen om oppgjøret med Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG (Dagbladet.no): Sjelden har det vært så stor interesse for 8. mars-feiringen i Sarpsborg.

100 betalende gjester og et titalls journalister fylte Kulturhuset Gleng for å høre Ingunn Yssen snakke i offentlighet bare timer før hun og alle andre får vite hva LO-granskerne har konkludert med i Valla/Yssen-saken.

Til Dagbladet.no forteller Yssen at hun i likhet med alle andre venter spent på morgendagen. Men kortene, de holder hun tett til brystet.

- Jeg er selvfølgelig spent akkurat som alle andre er, sier Yssen, som konsekvent nekter å svare på spørsmål om hun kjenner til hvilke konklusjoner granskerne er kommet frem til eller om hun mener Gerd-Liv Valla bør gå.

- Ingen venninnekrangel

På selveste kvinnedagen reagerer den tidligere likestillingsdirektøren sterkt på hvordan konflikten mellom henne og hennes tidligere arbeidsgiver, LO-leder Gerd-Liv Valla, er blitt fremstilt i media.

- Jeg synes det er ganske symptomatisk for hvor kort vi er kommet i å oppnå likestilling, når så snart det er to kvinner som er uenige, så blir det redusert til venninnekrangel eller catfight. Det viser først og fremst hvor fordomsfulle veldig mange mennesker er.

- Dette er ingen venninnekrangel - selvfølgelig er det ikke det, sier Yssen.

- Dette er ingen venninnekrangel

Hun legger vekt på at saken for hennes del handlet om å si ifra. Si ifra om noe hun syntes var galt.

- Det var viktig å si ifra til offentligheten om en behandling som jeg mener ikke gikk an. Det var et prinsipp for meg at det ikke skal forekomme og særlig ikke i LO som er garantisten for at arbeidstakere skal ha det fint på jobben.

Ingen garanti for å bli trodd

Ingunn Yssen fikk på et tidlig tidspunkt støtte fra andre i LO. Ikke minst fikk hun støtte fra tidligere statssekretær Berit Reiss Andersen, som sa opp sin stilling da hun jobbet sammen med Valla i justisdepartementet.

Før granskernes konklusjoner er kjent, har til sammen fire LO-topper fortalt om et vanskelige samarbeidsforhold med Valla.

Det er Yssen glad for.

- Jeg hadde selvsagt ingen garanti da jeg gikk ut med denne saken. Jeg hadde ingen garanti for å bli trodd eller for hvordan folk skulle oppfatte det. Jeg er i ettertid glad for at jeg fikk støtte med en gang. Det er viktig når man tar en så viktig avgjørelse å få følelsen av å bli trodd.

- Uting

Rett i forkant av 8.mars-feiringen ble det kjent at LO og Arbeiderpartiet boikottet markeringen  i Sarpsborg, fordi Ingunn Yssen var invitert til å delta.

Det synes Yssen er beklagelig.

- Jeg synes det er synd at Ap og LO ikke feirer kvinnedagen, eller det vil si det gjør de vel, men ikke alle deler av kvinnedagen. Men jeg gleder meg over alle som her.

Noen Ap-politikere valgte imidlertid å møte opp for å høre Yssen snakke. Blant dem var Ane Sofie Tømmerås, tidligere stortingsrepresentant og tidligere kollega av både Valla og Yssen.

- Jeg har feiret kvinnedagen siden jeg var 14 og det har jeg tenkt til å fortsette med. Ikke minst fordi Yssen kommer. 

- Hva synes du om Ap\'s og LOs boikott av arrangementet?

- Jeg synes det er en uting å blande andre forhold inn i det som har med kvinnedagen å gjøre, sier Tømmerås til Dagbladet.no.
 
Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at halvparten av LOs medlemmer mener at LO-lederen bør gå av – uansett. Kun syv prosent av de spurte i Synovate MMIs undersøkelse svarte at de mente Valle burde bli.

I morgen klokken 09.00 legges granskingsrapporten frem. Dagbladet.no følger saken.

<B>BOIKOTTET IKKE:</B> Ane Sofie Tømmerås var en av Ap-politikerne som ikke boikottet 8. mars-arrangementet på grunn av Yssens deltakelse. Tømmerås, som tidligere har jobbet med både Yssen og Valla, mener det er en uting å blande andre forhold inn i det som har med kvinnedagen å gjøre.
OM LIKESTILLING: Ingunn Yssen i samtale med Jan Egil Thoreby om likestilling.