Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er interessant for vurderingene politiet skal gjøre

Lysbakken leste gjennom falske identiteter fra SOS Rasismes medlemsregister sendt inn av Dagblad-lesere.

FALSKE IDENTITETER: Lysbakken studerer dokumenter som avdekker hvordan SOS Rasisme i 2010 hadde en rekke falske identiteter oppført i medlemsregisteret. Ved å rapportere dem inn til staten kan støtten økes betraktelig. Foto: Erling Hægeland
FALSKE IDENTITETER: Lysbakken studerer dokumenter som avdekker hvordan SOS Rasisme i 2010 hadde en rekke falske identiteter oppført i medlemsregisteret. Ved å rapportere dem inn til staten kan støtten økes betraktelig. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går fortalte Dagbladet at Barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) har koblet inn politiet for å vurdere om SOS Rasisme har brutt norsk lov. Departementet krever nå tilbake minst 5,2 millioner kroner, fordi de mener SOS Rasisme i flere år har innrapportert oppblåste medlemstall og dermed fått for mye i statlig støtte.

- Vi har bedt om et møte med Økokrim for å få deres vurdering på hvorvidt det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Totalt er kravene mot SOS Rasisme fra ulike støttegivere på over 15 millioner kroner (se faktaboks).

Falske identiteter Dagbladet har tidligere avslørt SOS Rasismes kontingentkrav med falske identiteter fra medlemsregisteret. Gjennom å innrapportere disse som medlemmer til staten, kan det utløses store summer i støtte.

Flere personer tok i fjor kontakt med Dagbladet og mente seg uriktig oppført som medlemmer. I tillegg forela flere personer kontingentkrav med en rekke falske «slektninger» oppført som såkalte «familiemedlemmer».

SOS Rasisme har de siste årene kjempet hardt for å få økonomisk støtte når de innrapporterer såkalte «familiemedlemmer». Etter å ha gått gjennom dokumentene med de falske identitetene, understreker Lysbakken at politiet skal gjøre en grundig undersøkelse.

- Det gjenstår å finne ut om dette baserer seg på misforståelser eller er bevisst juks. Det som kommer fram her er interessant for de vurderingene politiet skal gjøre, sier Lysbakken om brevene sendt av Dagblad-leserne.

- Helt sprøtt - Jeg synes det er helt sprøtt. Jeg har aldri meldt meg inn i SOS Rasisme og ikke har jeg familien de ber meg betale for. I tillegg har de feil fødselsår på meg, sa Stig Marius Holgersen (30) fra Stavanger til Dagbladet i fjor.

Holgersen hadde bodd flere år i utlandet da han fikk betalingskravet.

«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA» Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om "barna", sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme
«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA» Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om "barna", sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme Vis mer

I brevet med krav om kontingentinnbetaling bes Holgersen om å betale 200 kroner for familiemedlemmene «Siv», «Arne», «Per» og «Julia». De skal være barn og er født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004.

Brevet er undertegnet hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Larsen og SOS Rasisme er under granskning fra staten og en rekke institusjoner for mulig omfattende medlemsjuks, som kan ha utløst flere millioner i ekstra støtte de siste årene.

Møter Økokrim Departementet skal nå møte med Økokrim for å gjennomgå dokumenter de mener er relevante for politiet.

- Vi har bedt SOS Rasisme om å lage en tilbakebetalingsplan. Dersom de ikke betaler tilbake, så går det til innkreving. Dette er samme tilnærming som i saken om medlemsjuks i Målungdommen, sier Lysbakken.

I den påfølgende rettssaken mot Målungdommen i 2003, ble seks personer dømt til ubetinget fengsel. Organisasjonen fikk 100000 kroner i bot og flere millioner kroner ble tilbakekrevd. Også AUF er tidligere dømt for medlemsjuks. Kravene mot SOS Rasisme er samlet sett større enn i disse sakene.

Ukjent regnskap Verken Lysbakken eller departementet vet i dag hvordan SOS Rasisme har brukt flere titalls millioner kroner de siste åra. Organisasjonens ledelse nekter å vise fram detaljerte regnskap og bilag til myndighetene, slik de er pliktige til ifølge regelverket.

SOS Rasisme nekter for medlemsjuks.

- Vi ser fram til Økokrims gjennomgang, vi er helt sikre på at vi har vårt på det tørre i denne saken, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen forklarte i fjor at «familiemedlemmene» er innrapportert fra de lokale leddene i organisasjonen.