- Dette er Jesu grav- Nei, dette er Jesu grav

Hissig debatt etter stjerneprodusent Camerons påstand om at Jesus hadde en sønn kalt Judas og ble gravlagt ved siden av Maria Magdalena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Ifølge James Cameron ble Jesu grav funnet i en forstad til Jerusalem av arkeologen Amos Kloner i 1980.

- Det blir ikke større enn dette, sa Cameron til BBC News om dokumentarfilmen som skal vises på Discovery Channel med programomtalen «historiens største arkeologiske funn».

DNA-prøver

I graven fantes seks stenkister som inneholdt rester av menneskeben. Seks av kistene hadde navn skrevet inn: Jesus, Maria, Matteus, Josef, Maria Magdalena, og «Judas, sønn av Jesus». Ifølge «Titanic»-produsenten har han jobbet med eksperter i arameisk skriftspråk, DNA-ekspterter, obdusenter, arkeologer og statistikkere, og DNA-tester og statistiske data skal styrke teorien.

- Vi har gjort hjemmeleksen. Vi har presentert saken. Og nå kan debatten begynne, sa Cameron i går.

Og kritikerne lot ikke vente på seg. Nå mener arkeologen som fant graven for 27 år siden at dokumentaren er bare oppspinn.

- Dette er ikke Jesu grav, sier professor Kloner.

- Navnene på kistene var de vanligste jødiske navnene på denne tiden.

Også kristne ledere i Jerusalem går hardt ut mot konklusjonen i dokumentaren.

- Både historiske, religiøse og arkeologiske bevis taler for at Jesus ble gravlagt i Oppstandelsens kirke i Jerusalem, sier den ortodokse presten Attallah Hana ved kirken.

Han mener dokumentaren motsier såvel religiøse som historiske og åndelige prinsipper.

Debatten raser

Etter Camerons oppsiktsvekkende uttalelser i går, raser nå debatten i aviser og på nettsider verden rundt.

Selv holder filmskaperen fast på at ingenting i hans dokumentar går på tvers av kristendommen, men dersom DNA fra kisten kan vise at Jesus ble gravlagt i en av stenkistene, vil det gå på tvers av det kristne dogmaet om at Jesus reiste til himmelen både med legeme og sjel 40 dager etter gjenoppstandelsen, skriver Globe and Mail.

«Gjennom årene har Hollywood alltid angrepet og gjort narr av kristendommen, og bare gitt negative portretter av mennesker som tror,» skriver pastor Bob Schenk i Det nasjonale presterådet i en pressemelding i dag.

Hva mener du? Diskuter her!

JESU GRAV? Her i Oppstandelsens kirke i Jerusalem er Jesus gravlagt, ifølge ortodokse kristne.
KISTEN? Dette er ifølge James Cameron Jesu kiste.
JESU GRAV? Her er Jesus gravlagt, ifølge James Cameron.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer