- Dette er jo et av verdens mest avskyelige terrorangrep noensinne

Innbyggerne i Beslan sliter fortsatt med traumene fra terroraksjonen for seks år siden. Nå håper Norge en ny skole gir dem muligheten til å se framover.

NY SKOLE: Statssekretær Espen Barth Eide besøkte i dag minnekirkegården i Beslan. For seks år siden angrep terrorister Skole nummer 1, og over 330 mennesker ble drept. Norge har gitt 10 millioner kroner til en ny skole, som åpner mandag. Foto: Utenriksdepartementet / Scanpix
NY SKOLE: Statssekretær Espen Barth Eide besøkte i dag minnekirkegården i Beslan. For seks år siden angrep terrorister Skole nummer 1, og over 330 mennesker ble drept. Norge har gitt 10 millioner kroner til en ny skole, som åpner mandag. Foto: Utenriksdepartementet / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statssekretær Espen Barth Eide skal være med på åpningen av skolen i morgen. Seremonien markerer også starten på et nytt skoleår for barna i Beslan. Norge har vært hoveddonor og bidratt med 10 millioner kroner til byggingen av skolen.

I den russiske byen med rundt 30 000 innbyggere er ingen familier uberørt av det som skjedde for seks år siden, da over 330 mennesker ble drept i en gisselaksjon mot Skole nummer 1.

- Å få en ny skole, er en måte å se framover på. Det er veldig stor takknemlighet her for at vi er interessert, både gjennom å finansiere skolen, men også ved at vi er med på åpningen, sier Barth Eide på telefon til NTB. Han ser Norges bidrag i sammenheng med en positiv utvikling i det bilaterale forholdet til Russland.

- Avskyelig terrorangrep I dag besøkte Barth Eide ruinene av den gamle skolen, Skole nummer 1, der terrorister gikk til aksjon under skolestarten 1. september 2004. Skolen er i dag et minnesmerke, og både her og på gravplassen fikk Barth Eide se bilder av ofrene, blant annet de over 180 barna som ble drept.

- Noen av dem skulle gått ut av skolen nå, sier Barth Eide og beskriver besøket som en gripende opplevelse.

- Dette er jo et av verdens mest avskyelige terrorangrep noensinne, hvor man hadde barn som målgruppe. Vi var inne i gymsalen der over 1000 mennesker satt i tre dager uten tilgang på vann eller avtrede. Det er varmt nå, slik det var da. Man kan forstå at det var skrekkelig, forteller statssekretæren.

Navnene på gravplassen forteller at noen familier ble rammet svært hardt, med flere døde.

MINNESMERKE: 1. september 2004 var over 1000 mennesker samlet i Skole 1 i Beslan for å markere det nye skoleåret. De ble tatt som gisler, og over 330 ble drept og mange hundre såret. Mandag får barna i Beslan en ny skolebygning. Den gamles skolen er i dag minnesmerke, og på seksårsdagen forrige uke ble det holdt minnemarkering her. Foto: REUTERS/SCANPIX
MINNESMERKE: 1. september 2004 var over 1000 mennesker samlet i Skole 1 i Beslan for å markere det nye skoleåret. De ble tatt som gisler, og over 330 ble drept og mange hundre såret. Mandag får barna i Beslan en ny skolebygning. Den gamles skolen er i dag minnesmerke, og på seksårsdagen forrige uke ble det holdt minnemarkering her. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det var mange like navn. En familie mistet både mor og fem barn, sier Barth Eide.

- Kritikere blir kneblet Mange i Beslan opplever at de ikke har fått ordentlig svar på hva som skjedde da russiske spesialstyrker stormet skolen tre dager ut i gisseldramaet.

Organisasjoner som representerer ofre og pårørende, hevder de blir forsøkt kneblet av myndighetene.

- Våre uttalelser, som har vært kritiske til myndighetene, stemples som ekstremistiske, sier lederen for Beslans stemme Ella Kesajeva, ifølge nyhetsbyrået FNB.

Pårørende sier også de ikke har fått vite hvilke graver deres egne ligger i.

Barth Eide sier Norge ikke vil gå inn i spørsmålene rundt hendelsesforløpet i Beslan.

- Vi uttrykker støtten vår gjennom det vi gjør her med å bygge skolen, sier Barth Eide. Han påpeker at Norge arbeider mer generelt for å fremme menneskerettigheter i Russland. Striden rundt myndighetenes opptreden må løses i Nord-Ossetia og Russland, mener han.

Urolig region - Det som det ikke er tvil om, er at dette var et terrorangrep utført av en kjent terrorgruppe. Vi må ikke glemme dette i det store bildet, sier Barth Eide.

TRAUMER: Fortvilelsen er fortsatt stor i Beslan, seks år etter terrorangrepet som rammet byen. Mange pårørende mener de ikke har fått ordentlig svar på det som skjedde. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRAUMER: Fortvilelsen er fortsatt stor i Beslan, seks år etter terrorangrepet som rammet byen. Mange pårørende mener de ikke har fått ordentlig svar på det som skjedde. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Det var folk fra Tsjetsjenia og Ingusjetia som sto bak terroraksjonen i Beslan. I disse republikkene og resten av regionen kalt Nord-Kaukasus er det fortsatt svært urolig.

- Alle republikkene som ligger rundt oss her, er ganske hete. Det er både fremmarsj av jihadisme og terror, men på den andre siden er det også brutale mottiltak, påpeker Barth Eide.

(NTB)

BESØKTE MINNESMERKE: Statssekretær Espen Barth Eide fikk se bilder av de mange dødsofrene i terrorangrepet for seks år siden, da han søndag besøkte minnekirkegården i Beslan. Mandag deltar han på åpningen av den nye skolen i byen, som Norge har vært hovedsponsor for. Foto: Utenriksdepartementet / Scanpix
BESØKTE MINNESMERKE: Statssekretær Espen Barth Eide fikk se bilder av de mange dødsofrene i terrorangrepet for seks år siden, da han søndag besøkte minnekirkegården i Beslan. Mandag deltar han på åpningen av den nye skolen i byen, som Norge har vært hovedsponsor for. Foto: Utenriksdepartementet / Scanpix Vis mer