- SKREMMENDE:  Wenche Engh grøsser på ryggen ved tanken på hva som kunne skjedd hvis noen ble truffet av en av en av disse istappene. - De er flere meter lange, forteller hun. Foto: Wenche Engh
- SKREMMENDE: Wenche Engh grøsser på ryggen ved tanken på hva som kunne skjedd hvis noen ble truffet av en av en av disse istappene. - De er flere meter lange, forteller hun. Foto: Wenche EnghVis mer

- Dette er jo livsfarlig

Oslo-borgere fortviler og brannvesenet ber folk være forsiktige. Send oss skrekkbildene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det gikk kaldt nedover ryggen på Wenche Engh da hun så istappene på nabogården på Torsov i Oslo i går morges.

- Istappene er flere meter lange og henger rett over fortauet. Det er livsfarlig å gå forbi - tenk hvis noen hadde fått dem i hodet. Jeg synes det er kjempeskummelt, forteller hun til Dagbladet.no.

Senest i forrige uke ble en kvinne skadd etter å ha fått en istapp i hodet og faren er godt kjent for brannvesenet i Oslo som rett som det er kalles ut av politiet for å sikre utrygge fortau.

Likevel er det mange huseiere som fortsatt ikke har lært. I takmøner landet over henger det tunge istapper som i verste fall kan bli dødelige våpen hvis de faller ned.

• Har du reagert på farlige istapper?  Send oss skrekkbildene på 2400@db.no eller på mms til 2400.

- Fra hele landet får vi inn meldinger om skader etter takras og fall på glattisen, opplyser pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet TrygVesta.

Gårdeiers ansvar
- Når det er akutt fare forbundet med istappene, må vi rykke ut og fjerne dem, bekrefter Kaj Hagberg, brannmester i Oslo brann- og redningsetat.

Han understreker at brannvesenet bare trår til på oppdrag fra politiet og at de da sender en saftig regning til gårdeieren, for dette er gårdeiernes ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er gårdeiernes ansvar at det er trygt å gå på fortauet. Hvis det er fare for at noe kan falle ned, så skal fortauet merkes slik at det er tydelig at det er rasfare. Men dette er ikke nok. Noen gårdeiere tror at så lenge de har markert faren så er det greit, men slik er det ikke. Dette skal bare gjøres i en akuttsituasjon til istappene og snøen er fjernet. Det er ikke meningen at folk skal bli henvist til å måtte gå ute i gatene, sier brannmesteren.

Problemet øker når det tiner
Problemet med istapper er mindre når det er sprengkaldt, men øker når det blir litt mildere. Dette er situasjonen mange steder i landet nå.

Gamle bygårder er også ekstra utsatt for tappdannelse, fordi mye varme lekker ut under taket, opplyser brannmesteren.

Både næringsdrivende og private huseiere har ansvar for å forhindre skader. Det betyr blant annet at de må strø, måke og brøyte utenfor eiendommene sine. De må også fjerne snø og is fra taket, hvis det kan forårsake skade. Dette skal gjøres innen rimelig tid. Politivedtektene i den enkelte kommune fastsetter hvilke regler som gjelder for sikring.

— Huseier holdes ofte ansvarlig hvis han lett kunne forhindret rasfaren ved å fjerne snøen kontrollert. Og han blir klart ansvarlig hvis han var kjent med en fare, men ikke gjorde noe med det, sier Roald Stigum Olsen.

Hvis huseieren har opptrådt uaktsomt, risikerer han å bli holdt erstatningsansvarlig. Men selv om fjerning av is og snø er huseierens ansvar, skader det ikke å følge med selv også.

- Jeg vil oppfordre folk til å være litt føre var og kikke litt opp i mønene. Hvis det henger noen store istapper der så bør de være forsiktige. Istappene skal tilslutt bare én vei, og det er ned, sier Hagberg.

SE OPP!: Disse vil du ikke ha i hodet. Bilde fra Markveien i Oslo. MMS- foto: Torgeir P. Krokfjord
SE OPP!: Disse vil du ikke ha i hodet. Bilde fra Markveien i Oslo. MMS- foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer