Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er julaften for ID-tyver og svindlere

Politiekspert om søppelcontaineren i Skien: - Navn, personnummer og bankkonto på feil hender, er nok.

 LAV OPPKLARINGSPROSENT:  Politioverbetjent Morten Drægni betegner papirene i søppelcontaineren i Skien som reine julegavebordet for folk med uærlige hensikter. På kontoret har han beslaglagte blanke kort som enkelt blir "foredlet" til kopier av bakkort. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
LAV OPPKLARINGSPROSENT: Politioverbetjent Morten Drægni betegner papirene i søppelcontaineren i Skien som reine julegavebordet for folk med uærlige hensikter. På kontoret har han beslaglagte blanke kort som enkelt blir "foredlet" til kopier av bakkort. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiets fremste ekspert på ID-tyveri og sikring av personlige opplysninger ser gjennom bildene Dagbladet tok tidligere i uka med bank- og førerkortopplysninger liggende strødd foran og oppi en åpen container, som bilutleiefirmaet Avis har brukt som søppelkasse i et tett befolket forretnings- og boligområde på Nenset i Skien.

Dagbladet har bare tatt overflatebilder uten å rote i papirene.

Blant bildene politieksperten så gjennom, var flere som ikke er publisert av hensyn til flere bilkunder.

- Dette er julaften for svindlere og ID-tyver. Her har det bare vært å forsyne seg for folk med uærlige hensikter. Og veien til å bli svindlet med opplysningene som ligger her, er i praksis kortere enn den skal være.

-Siden vi startet med en mer systematisk registrering av ID-tyveri-saker i oktober i fjor, ser vi som etterforsker at det er svakheter i absolutt alle ledd, sier politioverbetjent Morten Drægni til Dagbladet.

Her er politiets guide til folk som er rammet av ID-tyveri og tips til hvordan du kan unngår å komme i en slik situsjon. Guiden er utarbeidet i samarbeid med NorSIS.

Halve infoen er nok
Han slår umiddelbart fast: disse papirene med kopi av kunders bankkort og førerkort skulle selvfølgelig vært makulert før de havnet slik de lå.

Drægni er fagansvarlig for skimming og ID-tyveri i vinningsgruppa på Sentrum politistasjon.

«Halvparten» av opplysningene på framsiden av bankkortet og førerkortet er nok for svindlere til å gjøre det enkleste grepet, i følge Drægnis erfaring med slike saker.

 RYDDET PÅ KONTORET:  Foran og oppi denne åpne containeren i et travelt bolig- og forretningstrøk i Skien har Avis bilutleie gitt hvem som vil full tilgang til svindelfølsomme personopplysninger for en rekke kunder i minst to døgn. Foto: Per Flåthe.
RYDDET PÅ KONTORET: Foran og oppi denne åpne containeren i et travelt bolig- og forretningstrøk i Skien har Avis bilutleie gitt hvem som vil full tilgang til svindelfølsomme personopplysninger for en rekke kunder i minst to døgn. Foto: Per Flåthe. Vis mer

- Flere tilfeller viser at navn, personnummer og bankkontonummer er nok til å opprette nye telefonabonnementer og hente ut siste nytt av smarttelefoner selv hos store selskaper som Telenor og Netcom. Og vi ser også at det kan være like enkelt å kjøpe dyre tv'er og elektronikk på kreditt fra nettbutikker. Så kommer regningene som et sjokk på kontoeieren, sier Drægni.

Stjeler fra postkasser
Som gir det enkleste og beste rådet til alle:

- Sørg for at postkassa er låst. Og vær skeptisk til å oppgi fødsels- og personnummer til andre enn offentlige etater. Akkurat det kan alle ta kontroll på selv, sier Drægni, som også er kjent som tipsmottaker i TV 2-programmet «Åsted Norge».

Noe politi og andre aktører skal se på i rekken av svake ledd fra ID-tyveri til bedrageri, er blant annet muligheten for å omadressere andres post og å få ut verdipost med falsk ID fra post i butikk.

I Oslo tingrett i fjor ble en ID-bedrager dømt for 22 forhold med samlet millionbeløp, basert på enkle opplysninger som lå åpne a la søppelcontaineren i Skien.

Og i alle 22 tilfellene hadde den dømte funnet nok personopplysninger i åpne postkasser til å sette i gang bedragerier.

Oslo-politiet vet at det er lav oppklaringsprosent på slike saker så langt. Nå blir det ansatt flere etterforskere i vinningsgruppa for å jobbe med nettopp slike saker.

Overraskende kredittsjekk
I januar i år er det anmeldt 105 saker bare i Oslo med ID-tyverier som har endt med bedragerier.

- Hvordan ser en typisk sak ut ?

 SJEKKER BILDER:  Politioverbetjent Morten Drægni sjekker bildene fra søppelcontaineren med flytende personinformasjoner. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
SJEKKER BILDER: Politioverbetjent Morten Drægni sjekker bildene fra søppelcontaineren med flytende personinformasjoner. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET. Vis mer

- Det kommer et lettere forvirret eller fortvilet offer hit med gjenpart av en kredittsjekk han eller hun ikke skjønner noe av. Og like etter kommer faktura eller giro på avdrag for dyre innkjøp. I verre tilfeller har bedrageren fått bestilt bank-ID-brikke og overført direkte fra nettbanken, sier politioverbetjent Morten Drægni.

 

 

 BARE Å FORSYNE SEG:  Oppi den åpne containeren lå en haug med Avis-papirer og bank- og førerkortkopier. Dagbladet har ikke rørt papirene, og velger en bildevinkel uten lesbare navn. Foto: Per Flåthe.
BARE Å FORSYNE SEG: Oppi den åpne containeren lå en haug med Avis-papirer og bank- og førerkortkopier. Dagbladet har ikke rørt papirene, og velger en bildevinkel uten lesbare navn. Foto: Per Flåthe. Vis mer