Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener kineserne har teknologiforsprang:

Dette er kinesernes fem supervåpen

- USA er ikke lenger dominant, mener forsker.

TEKNOLOGISK FORSPRANG: Kinesiske soldater under en militærparade på Zhurihe-basen 30. juli i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix
TEKNOLOGISK FORSPRANG: Kinesiske soldater under en militærparade på Zhurihe-basen 30. juli i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Fyrverkeriet som ble skutt opp da Kina feiret nyttår er bare småtterier sammenliknet med våpnene de har utviklet de siste åra. Det gjør eksperter bekymret for at de er i ferd med å få et forsprang på USA.

Landet som blant annet står bak oppfinnelsene av kompasset, trykkekunsten og kruttet, har nå rullet ut en rekke høyteknologiske våpen som eksperter mener kan true USAs rolle som verdensledende på feltet.

- USA er ikke lenger dominant innen militærteknologi. Og Kina vokser raskt fram som en supermakt innen vitenskap og teknologi, sier Elsa B. Kania til amerikanske NBC News. Hun er stipendiat i tankesmia Center for a New American Security.

I den anledning har nettstedet listet opp fem kinsesiske militæroppfinnelser som kan true USAs historiske dominans.

EGENPRODUSERT: Det kinesiske flyvåpenet har tatt i bruk sine egenproduserte jagerfly av typen J-20. Foto: AP / NTB Scanpix
EGENPRODUSERT: Det kinesiske flyvåpenet har tatt i bruk sine egenproduserte jagerfly av typen J-20. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Elektromagnetisk railgun

Først ute finner vi en elektromagnetisk railgun - eller ei fullt elektrisk kanon. Nettstedet Popular Mechanics, et nettsted som skriver om populærvitenskap og teknologi, spekulerer på om kineserne gjør seg klare til å teste en slik kanon.

Spekulasjonene kom etter at et bilde av et kinesisk skip spredte seg på internett. På skipet ser det ut til å være plassert en railgun. Om det stemmer, er Kina først ute med å plassere et slikt våpen på et militærskip, skriver nettstedet.

Det nye med disse våpnene er at de bruker elektromagnetisk kraft, i stedet for energien fra en krutteksplosjon.

De amerikanske våpnene av samme typen har bare vært plassert på land, men har gitt bemerkelsesverdige resultater. Ifølge nettstedet skal de være kapable til å skyte et ti kilo tungt metallprosjektil i en fart på omtrent 7200 kilometer i timen, og kunne treffe et mål på opptil 160 kilometers avstand.

Høyteknologiske krigsskip

Neste våpen på lista er høyteknologiske krigsskip. Det nyeste ble lansert i fjor sommer, og er av typen 055, ifølge CNN.

Ifølge kinesiske myndigheter representerer skipet et stort framskritt når det gjelder landets mål om å modernisere sitt eget militærvesen.

Ifølge CNN vil skipet veie mer enn 13 000 tonn etter at det er blitt rustet opp med alt av våpen, noe som gjør det til landets største krigsskip.

EGENPRODUSERT: Kinas andre egenproduserte hangarskip av typen 001A da det ble sjøsatt i Dalian i april i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix
EGENPRODUSERT: Kinas andre egenproduserte hangarskip av typen 001A da det ble sjøsatt i Dalian i april i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

På nettsiden til Det kinesiske folks frigjøringshær (PLA-enheten) skrev forskeren Li Jie at skipet vil ha mer enn 100 vertikale ytskytingsrør for missiler, som kan treffe mål på en avstand mellom 1000 og 2000 kilometer.

Skipet følger i en rekke av kinesiske militærskip. Blant annet ble Kinas andre hangarskip introdusert for verden i fjor sommer. Det 65 000 tonn tunge skipet kalt Type 001A kan lastes med opptil 35 fly, ifølge NBC News.

Jagerfly

Kina offentliggjorde i forrige uke at deres egenproduserte høyteknologiske jagerfly Chengdu J-20 er blitt tatt i bruk av landets flyvåpen. Flyet er Kinas svar på USAs F-22- og F-35-fly og kan treffe mål 190 kilometer unna.

Likhetene er imidlertid så like mellom den kinesiske modellen og amerikanske jagerfly at amerikanske myndigheter har anklaget Kina for å hacke seg inn i deres datasystemer og stjele informasjon, skriver NBC News.

Kina er nå også i ferd med å utvikle et nytt jagerfly, Shenyang J-31 Falcon, som ekspertene mener kan sendes ut fra landets hangarskip og konkurrere på det internasjonale eksportmarkedet.

Hypersonisk missil

I november testet Kina det som kalles hypersonisk glidende missil med med modellbetegnelsen DF-17, ifølge nettstedet The Diplomat. Det er våpen som er annerledes en tradisjonene ballistiske missiler fordi de glir saktere og med en slakkere kurve som gjør at blant annet kan unnslippe radarene til det amerikanske rakettforsvaret.

Verken USA eller Russland har testet liknende teknologi, men er også i ferd med å utvikle den, skriver NBC News.

Kunstig intelligens

Kinesiske forskere planlegger å oppgradere landets atomubåter med kunstig intelligens. Målet er å bli verdensledende innenfor denne teknologien.

- For Kina kan kunstig intelligens inkludere cyber- og elektronisk krigføring og svermer av droner som kan bli brukt mot verdifulle amerikanske våpenplattformer som hangarskip, sier Kania til NBC News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!