- Dette er kjempefarlig

Alle på Askøy kjenner noen som er blitt syke.

HENTEVANN: Helene Fraas henter reint drikkevann i en av Askøy kommunes "vannvogner" i Kyrkjelemyra. Tom Arnholt bruker det vanlige vannet til å vaske garasjeveggen før han skal male. Foto: Eivind Senneset.
HENTEVANN: Helene Fraas henter reint drikkevann i en av Askøy kommunes "vannvogner" i Kyrkjelemyra. Tom Arnholt bruker det vanlige vannet til å vaske garasjeveggen før han skal male. Foto: Eivind Senneset. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKØY (Dagbladet): Helene Fraas sier hun følger rådene fra Askøy kommune når hun henter vann fra en utplassert vannbeholder i Kyrkjelemyra mandag ettermiddag.

- Dette er kjempefarlig. Vi følger alle råd om håndhygiene, koking av vann og bruk av reint vann som ikke kommer fra vannmagasinene i området her, sier hun.

Så langt har om lag 2000 mennesker blitt syke av det som etter all sannsynlighet er forurenset drikkevann. I alt 55 personer har vært innlagt på Haukeland universitetssjukehus siden fredag - 42 voksne og 13 barn.

Pr. mandag formiddag er det åtte voksne pasienter på Haukeland og ingen barn, opplyser sykehuset i en oppdatert oversikt fra klokka 12 i dag.

En ett år gammel gutt døde også før helgen. Om det er sammenheng mellom dødsfallet og vannkvaliteten, vet ikke politiet ennå. De venter svar på obduksjonen av gutten kommende uke.

Alle kjenner noen syke

Askøyværingene er ikke ukjente med kriser i vannforsyningen.

- I fjor sommer måtte vi spare på vannet nesten hele sommeren. Det var nok mye på grunn av den varme sommeren med lite nedbør, men vi har også måttet koke vannet på grunn av usikkerhet med vannkvaliteten mange ganger.

- Vi kjenner alle noen som er blitt syke nå. Vår familie har heldigvis vært veldig heldige. Jeg kjenner på at det kanskje er noe på gang, men så langt har jeg vært frisk, sier Helene Fraas.

Tom Arnholt, som har garasje rett ved vannbeholderen, sier at det har vært mange her for å hente vann i dag.

- I går kom en ambulanse for å hente en eldre kar borte i gata her. Barnebarna våre på seks og tre år har vært syke. I morgen tar vi dem med til hytta vår i Sogn. Der har vi trygt og godt vann, sier Arnholt.

LÅST: Kommunen og politiet har tatt vannprøver fra det gamle vannmagasinet i Øvre Kleppe. Magasinet er stengt og døra er låst med en stor hengelås. Den er også forseglet. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
LÅST: Kommunen og politiet har tatt vannprøver fra det gamle vannmagasinet i Øvre Kleppe. Magasinet er stengt og døra er låst med en stor hengelås. Den er også forseglet. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer

Avlyst håndball

De alvorlige vannproblemene får mange konsekvenser. I går måtte rundt 50 barn og voksne fra Askøy reise hjem fra en håndballturnering på Stord. Stadig flere barn ble syke og kampene de skulle ha spilt ble avlyst.

Inkubasjonstida for sykdommen er opptil ti dager.

- Her må vi avlyse bursdager og familieselskaper. Fredag som kommer starter den store fotballturneringa på Voss. Nå frykter vi for at spillere blir syke og at vi må skuffe noen som har gledet seg lenge til å være med der, sier Helene Fraas.

Null smittefare nå

Mandag opplyste kommuneledelsen i Askøy at tiltakene som er satt i verk de siste dagene gjør at det er null sannsynlighet for å bli smittet av vannet nå.

- Hovedvannkilden på Øvre Kleppe er isolert, og det øvrige vannet blir ekstra kloret. Smittekilden kommer med stor sannsynlig fra drikkevannet, selv om vi ikke helt har utelukket andre kilder, sa varaordfører Bård Espelid.

Kommunen skal i løpet av mandag inspisere om gamle vannrør kan ha blitt ødelagt i forbindelse med sprengning.

- Før vi har gått gjennom dette, kan vi ikke utelukke om forurensningen kommer fra kloakk eller forurenset overflatevann via ødelagte rør, sier varaordføreren.

Kommunen venter fremdeles svar på noen vannprøver som er sendt til laboratorier andre steder i landet, blant annet i Moss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer