- Dette er klassisk Frp. Når de er presset, drar de innvandrerkortet

Audun Lysbakken sabler ned Per Sandbergs forsvar av trygdekutt i statsbudsjettet. Frp-nestlederen svinger tilbake.

- RESPEKTLØST: SV-leder Audun Lysbakken mener Frp opptrer respektløst i regjering overfor uføretrygdede. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- RESPEKTLØST: SV-leder Audun Lysbakken mener Frp opptrer respektløst i regjering overfor uføretrygdede. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er klassisk Frp. Når de er presset, drar de innvandrerkortet. Men sannheten er jo at uføretrygden er en ordning for alle som er så syke at de ikke kan jobbe, sier Audun Lysbakken (SV).

Slik reagerer SV-lederen på uttalelsene til Per Sandberg (Frp) i Dagbladet i går, der Frp's nestleder forsvarte reduksjonen i barnetillegget.
 
- De tallene som finnes viser jo at Per Sandberg tar feil. Det er respektløst mot alvorlig syke og fattige mennesker når Frp kommer med påstander som ikke stemmer med virkeligheten. Uføretrygden er til for alle som blir syke, og trygden beregnes etter hvor mye arbeidsinntekt du har hatt. Det store flertall som mottar den er ikke innvandrere, og uavhengig av bakgrunn er alle som får den mennesker som av medisinske grunner ikke kan delta for fullt i arbeidslivet, sier Lysbakken.

- Sterk påstand fra en folkevalgt - Nå må Frp slutte å late som om alle andre enn Frp selv har ansvaret for at uføre blir fattigere, dette er Frp og Høyres forslag. Overgangsordningen for dem med høy gjeld er det regjeringens ansvar å gjøre god nok, og barnetillegget er det en Frp-minister som har foreslått å ta fra uføre med lite penger. Politikere bør stå rak i ryggen når de har vedtatt politikk som rammer folk, og det gjør ikke Per Sandberg nå, sier SV-lederen.

Lysbakken mener det må oppleves som veldig provoserende for dem som mister en betydelig del av inntekten sin at Sandberg ikke vil innrømme at de får det verre, og utfordrer Frp-nestlederen til å innrømme det.

- Det Sandberg egentlig sier er at et stort antall uføre egentlig ikke er syke. Det er en sterk påstand fra en folkevalgt, og sier mye om Fremskrittspartiets syn på mennesker som har hatt det tøft i livet, sier Lysbakken.

Frp-nestlederen har et annet syn:

- Dette er helt feil. Jeg innrømmet klart og tydelig på trykk i Dagbladet at denne regjeringen har lagt fram et sosialt budsjett, men at to grupper kan får det verre. De med store barnefamilier og høye barnetillegg, og de uføretrygdede med stor gjeld. Men kuttet til denne andre gruppa er en del av uførereformen, som også SV har stemt for, sier Sandberg.

- Frp sprer feilinformasjon SV-lederen gir seg ikke med det:

- Samtidig som Frp sprer feilinformasjon om uføretrygden pøser de stadig mer penger inn i kontantstøtten som gjør nettopp det Per Sandberg later som han er mot, nemlig å gi penger til kvinner med innvandrerbakgrunn for ikke å jobbe. Det henger ikke sammen, sier Lysbakken.

- Jeg forstår ikke Lysbakken. Vi er helt enige om uføretrygden. Jeg snakket om barnetillegget, og jeg kan også nevne overgangstønaden. Det er litt merkelig at SV, som bruker kontantstøtten som et skrekkeksempel på dårlig politikk for likestilling og integrering, nå ønsker at særlig innvandrerjenter skal holde seg hjemme ved kjøkkenbenken, siden de ønsker store barnetillegg og raus overgangsstønad. Her møter SV seg sjøl i døra, sier Sandberg.

Han sier at Frp tar ansvaret for den politikken som fremmes av regjeringen og vedtas i Stortinget, og fnyser av påstanden om at han «drar innvandrerkortet».
 
- Det er ganske typisk. Hver gang man tar opp utfordringer med innvandring, kommer beskyldningen om at man drar innvandrerkortet, svarer Sandberg.

- FORSTÅR IKKE LYSBAKKEN: SV møter seg sjøl i døra mener Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
- FORSTÅR IKKE LYSBAKKEN: SV møter seg sjøl i døra mener Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer