MC-klubben Satudarah

Dette er klubben politiet frykter

Politiet mener Satudarah MC har høyere andel av domfelte enn Hells Angels og Bandidos i Norge. - Bare tull, sier et Satudarah-medlem til Dagbladet.

1%-MØTE: Politiet mener dette bildet viser et møte mellom Satudarahs avdelinger fra Stavanger og Oslo og ble trolig tatt våren 2020. I hendene holder medlemmene fra hovedstaden vestmerker med teksten «Oslo» i svarte bokstaver mot gul bakgrunn. De er ennå ikke påsydd vestene som bare fullverdige medlemmer av den internasjonale 1%-klubben Satudarah MC får bære. Foto: Politiet.
1%-MØTE: Politiet mener dette bildet viser et møte mellom Satudarahs avdelinger fra Stavanger og Oslo og ble trolig tatt våren 2020. I hendene holder medlemmene fra hovedstaden vestmerker med teksten «Oslo» i svarte bokstaver mot gul bakgrunn. De er ennå ikke påsydd vestene som bare fullverdige medlemmer av den internasjonale 1%-klubben Satudarah MC får bære. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert

Kan den tidligere presidenten i Satudarah MC dømmes til 3 år i fengsel for vold, bortføring og trusler mot en mann i 20-åra?

Det skjer hvis retten legger mafiaparagrafen til grunn for å dømme den 36 år gamle mannen fra Oslo og fire andre personer etter tiltalen.

Dagbladet kan i dag avsløre at politiet har gått langt i å kartlegge nettverket til 36-åringen og klubben han ledet fram til nylig.

Tilhørerne, som fulgte rettssaken gjennom ni dager i Nedre Romerike tingrett, fikk et sjeldent glimt inn i det lukkede klubbmiljøet. I tillegg til innsyn i politiets intense arbeid med å kartlegge Oslo-avdelingen av den internasjonale 1%-klubben.

- Vi mener at flere i miljøet kan knyttes til kriminalitet. Bare den siste tiden har vi pågrepet to personer for grove narkotikalovbrudd, hvorav den ene er et fullverdig medlem, sier Anders Rasch-Olsen, som leder avdelingen for spesielle operasjoner i Oslo-politiet.

Nettverket

I dag består Satudarah MC av to avdelinger i Oslo og Stavanger og en Prospect-avdeling i Kristiansand. Bilder på sosiale medier viser også at klubben har hatt aktivitet i Tønsberg og en straffedømt mann fra Vestfold-byen skal være avbildet sammen med den tidligere presidenten. Ifølge et intervju som Dagbladet gjorde med Satudarah i fjor, skal klubben i tillegg ekspandere til to andre norske byer.

Politiet mener alle medlemmene av Oslo-avdelingen er straffedømt for grov kriminalitet. Bortsett fra en person, som nylig ble siktet i en alvorlig narkotikasak, sitter alle medlemmene på politiets liste, i varetekt eller soner lengre dommer i fengsel.

I retten tok politiet for seg straffeattesten til personene de mener er medlemmer av Oslo-avdelingen:

Begynnelsen

Et kornete bilde som ble lagt fram i retten, viser to personer som sitter på huk og som ser inn i kameraet. De har trukket hetta dypt ned i det skyggelagte ansiktet. I nevene holder de kniver, mener politiet.

Ifølge politiets rapporter, er bildet tatt i et garasjeanlegg på Vestli i 2017 og skal være det første bildebeviset på at den internasjonale organisasjonen ville slå seg opp til Oslo.

Bak de to med våpen, står seks personer med ryggen til.

«One Blood» står trykt i gul skrift på de svarte genserne.

«One Blood» er et symbol som ofte brukes av personer som er på vei inn i 1%-prosentklubben Satudarah MC, men som ennå ikke er fullverdige medlemmer. Støttegrupper, eller såkalte Prospects.

Tidslinja

Kontakten mellom en 36 år gammel oslokriminell og 1%-klubben Satudarah MC, skal ha begynt allerede i 2016, da planene ble lagt om å opprette en Oslo-avdeling av den internasjonale 1%-klubben. 36-åringen skulle bli president.

Det kommer fram av politiets egne rapporter, som ble lagt fram i Nedre Romerike tingrett. Tall fra politiets register viser at 36-åringen er mistenkt, siktet eller dømt i 156 tilfeller.

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

Fem år etter det første møtet med MC-klubben, er oslomannen tiltalt for vold, trusler og bortføring og risikerer lang fengselsstraff hvis politiet klarer å bevise at handlingene ble gjort som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

Politiet har vist til dokumenter som viser at alle de tiltalte i større eller mindre grad har hatt tilknytning til medlemmer i Satudarah MC.

Hemmelig møte

I 2018 avslørte Dagbladet at 36-åringen hadde hatt et møte med Satudarah MC. Et bilde fra kjelleren på Linderud Senter i Oslo viser 36-åringen, personer fra Satudarah MC i Stavanger og flere andre personer, som politiet mener har offisersroller i klubben i dag.

Bakteppet er 100-150 hettekledde personer som stirrer inn i kameraet bak masker og skjulte fjes.

- Når man velger å ta et bilde og legge det ut, så er det trolig for å markere styrke og samarbeid. Satudarah er ikke fysisk etablert i Oslo ennå, men mange forsøker å gjøre en «statement» når de etablerer seg, sa Anders Rasch-Olsen, til Dagbladet, da bildet ble kjent.

Politiet fryktet kamp om territorier for å kunne kontrollere omsetningen av narkotika, men så forsvinner 36-åringen. Han må sone en toårig dom og aktiviteten i Oslo synker.

Forbud

Nederland har forbudt Satudarah MC. Det er ikke lov til å være medlem eller støtte klubben.

Ifølge Kripos er dette fordi klubben genererte så mye kriminalitet og vold at de ble sett på som en fare for samfunnet.

MC-klubber som definerer seg som 1%-klubber ønsker å stå utenfor landets lover og regler, men har en streng indre justis som kan opprettholdes med grov vold, mener politienheten, som har det nasjonale ansvaret for MC-kriminalitet.

Kripos mener medlemmene i Satudarah er involvert i aktiviteter som bringer dem på kant med loven og at 100 prosent av medlemmene i Satudarahs Oslo-avdeling er straffedømt. Til sammenlikning skal medlemmene i HA og Bandidos bestå av omtrent 70 prosent tidligere straffedømte.

STØTTE: T-skjorter og klær med symbolikk knyttet til Satudarah, kan kjøpes på nettet og brukes uten at man er tilknytta klubben. Foto: Politiet.
STØTTE: T-skjorter og klær med symbolikk knyttet til Satudarah, kan kjøpes på nettet og brukes uten at man er tilknytta klubben. Foto: Politiet. Vis mer

De ni personene som politiet har på sin liste som medlemmer i Satudarah MC Oslo er siktet, mistenkt eller domfelt for 651 tilfeller i politiets systemer.

Ifølge politiet, er fem av seks personer i klubbens Stavanger-avdeling straffedømt, men politiet skal ha hatt få utfordringer knyttet til avdelingen på Vestlandet de siste åra.

Klubbhus

I mars 2020 slapp 36-åringen ut av fengsel og nå begynte ting å skje raskt.

21. mars stiftes klubbens nye avdeling i Oslo.

Snart dukket det opp bilder av personer ikledd Satudarah-klær og 18. april viser 36-åringen seg i Sofienbergparken, iført vesten med skriften «president».

PRESIDENT: Den 36 år gamle mannen delte bilde av seg selv med den nye vesten på sosiale medier. Foto: Politiet.
PRESIDENT: Den 36 år gamle mannen delte bilde av seg selv med den nye vesten på sosiale medier. Foto: Politiet. Vis mer

Med seg hadde han flere nyslåtte medlemmer av klubben, blant annet en mann fra Østlandet som nå soner en dom for hjemmeran og grov vold mot en pensjonist.

Det er også denne mannen som var sentral i å skaffe klubben et lokale.

Valget falt på en gul bygning i sentrum av tettstedet Bjørkelangen. Huset lå en time utenfor Oslo og NRK var det første mediet til å fortelle at klubben hadde slått seg ned i et stille boligfelt, et par hundre meter fra skole og butikker.

Klubben arrangerte flere fester og politiet dukket opp på flere razziaer og ID-kontroller.

SOME: Klubben er aktiv på sosiale medier. De opererer med både åpne og lukkede kanaler. Foto: Politiet.
SOME: Klubben er aktiv på sosiale medier. De opererer med både åpne og lukkede kanaler. Foto: Politiet. Vis mer

I rettssaken mot 36-åringen og fire andre menn, kom det fram at politiet ikke ønsket at Satudarah skulle etablere seg på Bjørkelangen og samarbeidet med kommunen for å få kastet klubben på dør.

Dagbladet dokumenterte at festen fikk pågå selv etter at kommunen fattet et hastevedtak om at leieforholdet måtte opphøre.

Anders Rasch-Olsen leder Spesielle operasjoner i Oslo-politiet og har fulgt klubbens utvikling nøye.

- Kjenner politiet til at Satudarah Oslo har etablert seg med nytt klubbhus i Oslo eller østlandsområdet etter Bjørkelangen?

- Så langt vi vet har de ikke et klubbhus nå, men dette følger politiet selvsagt nøye med på og vi vil jobbe aktivt for å forhindre en slik uønsket etablering, sier Olsen.

Pågrepet

Så skjedde det noe i en leilighet på Skjetten, natt til 28. juni i fjor sommer.

Presidenten i Satudarah, et medlem av Satudarah og tre andre personer ble pågrepet og satt i varetekt, siktet for vold, bortføring og trusler.

I retten har offeret for volden fortalt om mishandling som varte over flere timer. Med slag, spark, kvelertak og drapstrusler.

Han opplyste at han lever på hemmelig adresse og at han har blitt tilbudt bestikkelser og truet for å endre sitt vitnemål.

To av de tiltalte, en 20 år gammel mann som er medlem i Satudarah og en person politiet mener kan knyttes til medlemmer av klubben, fortalte at de hadde vært i en slåsskamp med den fornærmede og erkjente delvis straffskyld, men de har en helt annen forklaring på hendelsesforløpet enn offeret. Den tidligere presidenten erkjente ikke straffskyld.

I etterkant er tre personer, med tilknytning til Satudarah, siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet ved å forsøke å få offeret til å endre forklaring.

I forbindelse med rettssaken skal både den hovedtiltalte og den fornærmede ha blitt truet.

VERBALT GJENGOPPRØR: Det ble fullstendig kaos da flere tilhørere under saken mot Satudarah MCs Oslo-president koblet på mikrofonene sine. Video: Nedre Romerike tingrett. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Utfordringer

Politiet har uttrykt frykt for konflikter med andre kriminelle miljøer.

- Vi er ikke i konflikt med noen, sier et medlem av klubbens Stavanger-avdeling til Dagbladet.

Han snakker med Dagbladet med avtale om anonymitet på grunn av hensyn til jobbsituasjon og familie.

STAVANGERAVDELINGEN: Dette skal være seks av medlemmene i klubbens avdeling på Vestlandet som politiet kjenner til. Foto: Politiet.
STAVANGERAVDELINGEN: Dette skal være seks av medlemmene i klubbens avdeling på Vestlandet som politiet kjenner til. Foto: Politiet. Vis mer

Politiet er også redde for at klubben skal trekke til seg sårbare ungdommer og legger det til grunn som en av hovedårsakene til forsøkene på å hindre at klubben får etablere seg.

Dagbladet kjenner til at mange unge i Groruddalen har uttrykt støtte til klubben. Ifølge en kilde, skal dette antallet være mellom 150 og 200 personer.

Stavanger-medlemmet forteller at nye rekrutter til klubben må være over 21 år gamle og ha motorsykkel.

Når Dagbladet ber om tilsvar på politiets påstand om rekruttering av unge, svarer Stavanger-medlemmet følgende:

- Vi har både unge og gamle innenfor aldersgrensen vår.

Feil tall

Politiet har ved flere anledninger pekt på at ingen av medlemmene i Satudarahs Oslo-avdeling har lappen på tung motorsykkel eller har motorsykkel.

Dette mener Satudarah-medlemmet er feil.

- Både i Stavanger og Oslo har medlemmene av klubben motorsykkel, sier han

- Ifølge politiet, er det større andel av straffedømte i SMC enn i HA og Bandidos. Hva er din reaksjon på dette?

- Vi har ikke sett disse tallene og politiet sitter ikke med fulle medlemslister eller all info på oss, så det spørsmålet går det ikke an å svare på, sier han.

Stavanger-medlemmet mener de fleste har rent rulleblad, familie og jobb i vestlandsavdelingen.

Han ønsker ikke å kommentere hvorfor det har vært mer bråk tilknytta Oslo-avdelingen enn i Stavanger.

Etablering

Politiet har lagt fram en rekke bilder under rettssaken som viser møter, samlinger og treff med internasjonale avdelinger av 1%-klubben. Stavanger-mannen hevder det dreier seg om å ha kontakt med brødre som trives i hverandres selskap.

- Vi møtes ofte for sosial omgang og det blir også tatt bilder på slike forsamlinger. Som i alle jobb og private sammenhenger, sier mannen.

Han tror politiet har feil medlemstall på klubben

- Det er flere medlemmer, avdelinger og crew enn hva politiet opplyser, sier han.

Han forteller at etableringen av nye avdelinger er i full gang.

- Noen nye crew og prøveavdelinger er opprettet, sier mannen.

- Politiet mener SMC driver salg av narkotika og spesielt cannabis i Norge. Stemmer dette?

- Nei, det stemmer ikke, da ville vi vel vært bura inn, sier han.

Overvåker

Politiet forteller til Dagbladet at de kommer til å følge nøye med å hva klubben og dens medlemmer foretar seg i framtida.

- SMC har i en lengre periode forsøkt å etablere seg i Oslo-området. Politiet følger dette nøye, og har iverksatt flere tiltak som har gitt resultater, sier Rasch-Olsen.

- Vi vurderer likevel at miljøet har et trussel- og voldspotensial, og vi vil fortsette med arbeidet for å hindre at de får etablere seg skikkelig. Selv om de ikke utgjør den største kriminalitetsutfordringen i dag, kan det på sikt skape konflikter opp mot andre miljøer, og vi er bekymret for rekruttering av ungdommer. Derfor bør alle som vurderer å knytte seg til eller samarbeide med Satudarah være klar over at de risikerer økt oppmerksomhet fra politiet, sier Anders Rasch-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer