Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch:

- Dette er knusende for Anniken Hauglie

Tor-Aksel Busch sier han ville gått «tungt inn» i Nav-saken allerede i 2017 - hvis han var blitt varslet. Siden den gang er 33 nordmenn uriktig dømt for trygdesvindel.

SE TV: Minst 78 personer er urettmessig dømt i en av de største forvaltningsskandalene i Norge i moderne tid. Nå skal flere personer - statsministeren inkludert - forklare seg for Stortinget om trygdeskandalen, i en to dager lang høring. Vis mer

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch startet Nav-høringen med å fortelle at antall feilaktige Nav-dommer igjen har økt.

Det er avsagt 75 uriktige dommer. 44 av dem ble dømt til fengsel, som er helt eller delvis sonet, opplyste Busch.

Av dem er 33 avsagt i 2018 og 2019 - etter at Busch mener han burde vært varslet om feilpraktiseringen av EØS-regelverket.

- Jeg mener vi burde vært varslet tidligere. Hvem som skulle ha varslet oss er opp til andre å vurdere, men vi burde fått beskjed. Ideelt sett annet halvår i 2017, er min vurdering. Så er det flere tilfeller der man gjør vurderinger utover i 2018, da kunne det vært grunn til å tenke på oss. I 2019 burde vi definitivt fått beskjed, man slutter å anmelde og man er åpenbart urolig for det som har skjedd. Og vi hører ingen ting, sier Busch til Dagbladet.

- Du går ganske langt i å si at 33 uriktige domfellelser kunne vært unngått hvis du hadde fått beskjed?

- Forhåpentligvis hadde vi skjønt at dette var meget alvorlig, hvis vi hadde fått beskjed. Da ville det bli satt i verk tiltak. Hadde vi fått beskjed i 2017, er det min vurdering at vi ikke hadde hatt noen dommer i 2018 og 2019, sier Busch.

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Ville gått tungt inn

Busch skiller ikke på hvem som skulle ha varslet ham, men trekker fram fem korsveier der han burde blitt varslet:

  • Sommeren 2017: Da trygderetten begynner å avgi kjennelser som stiller spørsmål om Navs tolkning av EØS-regelverket - uten at verken trygderetten eller Nav varsler Riksadvokaten.
  • November 2018: Trygderetten ønsker å legge fram EØS-sakene for EFTA-domstolen - uten at noen varsler Riksadvokaten om usikkerheten rundt regelverket.
  • Januar 2019: Arbeids- og sosialdepartementet har på dette tidspunktet en dialog om EØS-regelverket - uten å varsle Riksadvokaten.
  • Februar 2019: Nav stiller EØS-sakene i bero - uten å varsle Riksadvokaten.
  • September 2019: Arbeids- og sosialdepartementet sendte ut brev til politidistriktene - uten å varsle Riksadvokaten.

- Vi ville gått tungt inn i dette, hvis vi hadde blitt varslet. Det er 33 uriktige dommer i 2018 og 2019, sier Bush, som altså mener at disse ville vært unngått.

Busch har selv ingen forklaring på hvorfor ingen varslet ham. Han vet rett og slett ikke hvorfor verken trygderetten, Nav eller Anniken Hauglies departementet ikke varslet ham.

- Jeg er overrasket. Det legger jeg ikke skjul på, sier han.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener ansvaret øker på arbeidsminister Anniken Hauglie. Reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet TV Vis mer

- Knusende

SV-leder Audun Lysbakken følger høringen fra sitt kontor og vil avvente å konkludere om partiet hans vil fremme eller støtte et mistillitsforslag mot Anniken Hauglie før hun har forklart seg fredag.

Men etter å ha hørt Buschs vitnemål er han tydelig preget av alvoret.

- Dette er knusende for statsråden. Det viser tydelig at departementet både burde og kunne ha varslet Riksadvokaten tidligere, sier Lysbakken til Dagbladet.

Støre: - Hauglie må svare

Det var nytt for Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og alle andre at tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch mente 33 uriktige domfellelser kunne vært unngått hvis han var varslet tidligere.

- Det er et voldsomt tall. Hver av dem er en skandale. Man hører på Busch at det ikke finnes noe verre for rettsstaten at man dømmer folk og fratar dem rettigheter på feilaktig grunnlag. Du kan se på ansiktet til en tidligere riksadvokat at det er en fortvilelse. For han er det enda verre når han vet at det kunne vært unngått hvis han fikk vite om det tidligere, sier Støre til Dagbladet.

- Hvilke svar må Anniken Hauglie ha i morgen for at Ap ikke skal gå for mistillit?

- Det vil jeg ikke gradere nå.

- Hun må ha en forklaring på hvorfor hun ikke varslet Riksadvokaten?

- Ja, det mener jeg. Noe mer alvorlig kan ikke rettsstaten oppleve, sier Støre.

- Utilgivelig

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sitter ikke i kontrollkomiteen, men er bisitter. Han skriver i en tekstmelding til Dagbladet at det er utilgivelig at ikke Hauglie varslet.

- Hadde Anniken Hauglie sikret at riksadvokaten ble varslet ville det ført til handling. Folk ville kommet ut av fengsel, urett ville blitt rettet opp. Vi vet at det kunne forhindret et tosifret antall feilaktige dommer, og at det tok en og en halv måned fra «den store alarmen» gikk i Hauglies departement til Riksadvokaten fikk beskjed. Det er utilgivelig at dette ikke skjedde tidligere, skriver Moxnes.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media