Dette er kommunene som kan bli tvunget sammen

Presenterer trolig enighet om kommunereformen i løpet av noen uker. 

KAN BLI STOR-SENJA: Torsken kommune på Senja i Troms har kun 900 innbyggere, men ønsker ikke å slå seg sammen med nabokommunene på Norges nest største øy. Ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) mener Torsken er bedre enn sitt rykte. - Vi har ordnet opp i økonomien. Jeg mener vi har en sunn drift av kommunen i dag, men det er dyrt å ha to sentrum i en kommune med så få innbyggere, sa han da Dagbladet besøkte kommunen i fjor. Nå risikerer kommunen å bli sammenslått med sine tre naboer med tvang.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KAN BLI STOR-SENJA: Torsken kommune på Senja i Troms har kun 900 innbyggere, men ønsker ikke å slå seg sammen med nabokommunene på Norges nest største øy. Ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) mener Torsken er bedre enn sitt rykte. - Vi har ordnet opp i økonomien. Jeg mener vi har en sunn drift av kommunen i dag, men det er dyrt å ha to sentrum i en kommune med så få innbyggere, sa han da Dagbladet besøkte kommunen i fjor. Nå risikerer kommunen å bli sammenslått med sine tre naboer med tvang.  Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av våren kommer forslaget om nytt kommunekart til Stortinget.

Før det skjer vil Venstre, KrF, Frp og Høyre presentere en felles enighet om hvilke kommunesammenslåinger som skal gjøres med tvang.

De fire partiene er helt i sluttspurten av arbeidet, og gjør nå siste finpuss.

Sentrale kilder opplyser til Dagbladet at det ligger an til mellom 10-15 nye sammenslåtte kommuner hvor tvang brukes.

- Drøfter

Det nøyaktige antallet er ikke klart - dels fordi partiene ikke er enige ennå, og dels fordi noen av kommunene som vurderes tvangssammenslått fortsatt er i forhandlinger.

- Nå drøfter vi inngående hver enkelt sammenslåing helt ned på kommunenivå, samtidig som vi prøver å få til en regional helhet. Vi håper å ha det klart i løpet av februar, sier leder Helge Andre Njåstad (Frp) i kommunalkomiteen på Stortinget.

Hovedutgangspunktet for reformen har vært frivillige sammenslåinger, med noen få unntak.

Økonomi-argument

- Det typiske eksempelet er når fire kommuner henger sammen, tre har sagt ja, og en sier nei. Vi er også innom kommuner hvor regionale hensyn taler for det, og de er veldig små og sårbare, sier Njåstad.

Med utgangspunkt i Njåstads beskrivelse, fylkesmennenes tilrådninger og samtaler med flere partier har Dagbladet streket opp sannsynlige sammenslåinger.

Dagbladets oversikt viser hvilke mulige tvangssammenslåinger som kan skje hvis Venstre, KrF, Høyre og Frp følger sin plan A - og presenterer et felles forslag til kommunereform i løpet av de neste ukene.

Njåstad i Frp vil ikke kommentere oversikten, og understreker at «ingenting er klart før alt er klart.»

Kommunalpolitisk talsmann Frank Jenssen (H) er også forsiktig med å kommentere saken, men sier på generelt grunnlag at tvang bare skal brukes unntaksvis.

- Unntaksregelen er ment å være nettopp en unntaksregel, og vi er opptatt av at den skal brukes i tilfeller hvor det er gode begrunnelser for det, sier Jenssen til Dagbladet.

Krf kan hoppe av

Saken var den første de fire partilederne fra Venstre, KrF, Høyre og Frp presenterte enighet om etter regjeringsskiftet i 2013, og har viktig symbolsk betydning for samarbeidet mellom de fire.

Kilder Dagbladet har snakket med beskriver KrF som den største bremsen mot tvangssammenslåinger - og mener det er en viss mulighet for at partiet velger å hoppe av prosessen i siste sekund hvis partiene ikke klarer å bli enige.

Hvis det skjer kan det ligge an til mer tvang, men det mest sannsynlige nå virker å være at partene blir enige med KrF om et mer restriktivt forslag enn de andre tre partiene egentlig ønsker.

Kommunalpolitisk talsmann Geir Toskedal (KrF) tror ikke det er sannsynlig at partiet hopper av - selv om de valgte å ikke støtte kommunenes inntektssystem tidligere i reformløpet.

- Det er lite sannsynlig, fordi vi regner det som en del av samarbeidsavtalen, og mener det er naturlig at vi er med på både kommunereformen og regionreformen som Venstre og KrF har initiert, sier Toskedal.


________________________________________________________________________________