Dette er kommunene som kan bli tvunget sammen

Presenterer trolig enighet om kommunereformen i løpet av noen uker. 

KAN BLI STOR-SENJA: Torsken kommune på Senja i Troms har kun 900 innbyggere, men ønsker ikke å slå seg sammen med nabokommunene på Norges nest største øy. Ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) mener Torsken er bedre enn sitt rykte. - Vi har ordnet opp i økonomien. Jeg mener vi har en sunn drift av kommunen i dag, men det er dyrt å ha to sentrum i en kommune med så få innbyggere, sa han da Dagbladet besøkte kommunen i fjor. Nå risikerer kommunen å bli sammenslått med sine tre naboer med tvang.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KAN BLI STOR-SENJA: Torsken kommune på Senja i Troms har kun 900 innbyggere, men ønsker ikke å slå seg sammen med nabokommunene på Norges nest største øy. Ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) mener Torsken er bedre enn sitt rykte. - Vi har ordnet opp i økonomien. Jeg mener vi har en sunn drift av kommunen i dag, men det er dyrt å ha to sentrum i en kommune med så få innbyggere, sa han da Dagbladet besøkte kommunen i fjor. Nå risikerer kommunen å bli sammenslått med sine tre naboer med tvang.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av våren kommer forslaget om nytt kommunekart til Stortinget.

Før det skjer vil Venstre, KrF, Frp og Høyre presentere en felles enighet om hvilke kommunesammenslåinger som skal gjøres med tvang.

De fire partiene er helt i sluttspurten av arbeidet, og gjør nå siste finpuss.

Sentrale kilder opplyser til Dagbladet at det ligger an til mellom 10-15 nye sammenslåtte kommuner hvor tvang brukes.

- Drøfter

Det nøyaktige antallet er ikke klart - dels fordi partiene ikke er enige ennå, og dels fordi noen av kommunene som vurderes tvangssammenslått fortsatt er i forhandlinger.

- Nå drøfter vi inngående hver enkelt sammenslåing helt ned på kommunenivå, samtidig som vi prøver å få til en regional helhet. Vi håper å ha det klart i løpet av februar, sier leder Helge Andre Njåstad (Frp) i kommunalkomiteen på Stortinget.

Hovedutgangspunktet for reformen har vært frivillige sammenslåinger, med noen få unntak.

Økonomi-argument

- Det typiske eksempelet er når fire kommuner henger sammen, tre har sagt ja, og en sier nei. Vi er også innom kommuner hvor regionale hensyn taler for det, og de er veldig små og sårbare, sier Njåstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer