Dette er Kon-Tiki anno 2015: Filmer med droner og twitrer underveis

Ekspedisjonen Kon-Tiki2 er nå på vei til Påskeøya fra Peru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hyggelig å få kontakt. Dette skrives fra en baisaflåte i Stillhavet, melder teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie (50) til Dagbladet.

- Formålet med ekspedisjonen er eksperimentell arkeologi inspirert av Thor Heyerdahl og klimaforskning, også å fly droner da, fortsetter han.

SOLNEDGANG:  Det blir mange vakre minner fra turen. Foto: Kon-Tiki2
SOLNEDGANG: Det blir mange vakre minner fra turen. Foto: Kon-Tiki2 Vis mer

Se klippene Kon-Tiki2 sendte oss øverst i saken.

Seiler 5 000 kilometer
Første ekspedisjonslag seilte fra Lima i Peru for nøyaktig to uker siden, og håper å nå Rapa Nui, Påskeøya om en måned. Da har de tilbakelagt 5 000 kilometer.

Fra Påskeøya tar det andre ekspedisjonslaget over de to identiske flåtene for returen til Sør-Amerika. «Rahiti Tane» og «Tupac Yupanqui» er navnet på fartøyene som ble produsert på verft i Peru.

Overlevelse, vitenskap og oppdagelse
Ekspedisjonsleder Torgeir Higraff fra Heggedal (42) uttaler følgende om hvorfor de har valgt å følge i Thor Heyerdahls baugbølge.

I MEDVIND:  «Rahiti Tane» og «Tupac Yupanqui» seiler fra Peru til Påskeøya over seks uker. Foto: Kon-Tiki2
I MEDVIND: «Rahiti Tane» og «Tupac Yupanqui» seiler fra Peru til Påskeøya over seks uker. Foto: Kon-Tiki2 Vis mer

- Kon-Tiki2 fikk navnet sitt fordi vi ønsker å doble den berømte seilasen til Thor Heyerdahl ved å bruke to flåter fra Sør-Amerika til Polynesia, og tilbake. Ingen har gjort dette i moderne tid, og vi skal bevise at det kan gjennomføres. Det er en reise i overlevelse, vitenskap og oppdagelse ingen kan matche, uttaler han på hjemmesiden, kontiki2.com.

I vitenskapens navn
Hver flåte har en besetning på seks personer, og mannskapet består av blant annet leger, tømrere, båtbyggere, forskere, og seilere som alle reiser i vitenskapens og eventyrets navn.

Det skal forskes på klimaforandringer og syrenivåer i havet, havforsøpling, meteorologi og marineliv på veien, opplyser ekspedisjonen, som er flittige brukere av Twitter.

Solnedganger i Stillehavet
Skal man tro beskrivelsen de selv bruker er nok dette en reise mange vil misunne dem.

VANLIG SYN:  Mannskapet forteller at de daglig ser hval som kommer for å hilse på, men lurer på om noen kan hjelpe dem å identifisere hva slags hval det er snakk om.  Foto: Kon-Tiki2
VANLIG SYN: Mannskapet forteller at de daglig ser hval som kommer for å hilse på, men lurer på om noen kan hjelpe dem å identifisere hva slags hval det er snakk om. Foto: Kon-Tiki2 Vis mer

«Kon-Tiki2 seiler to balsaflåter på rundtur fra Sør-Amerika til Påskeøya. Vi dokumenterer klimaforandringer, marineliv, plastforsøpling, navigering med guarakjøl og mennesklige reaksjoner på solnedgangene i Stillehavet.»

Følg ekspedisjonen her.

MIDDAG:  Ekspedisjonssjef Torgeir Higraff (42) har disket opp mat til sultne seilere. David Short takker ikke nei. Foto: Kon-Tiki2
MIDDAG: Ekspedisjonssjef Torgeir Higraff (42) har disket opp mat til sultne seilere. David Short takker ikke nei. Foto: Kon-Tiki2 Vis mer
STORFANGST:  Engelsmannen David Short (30) fanget en massiv doradofisk som sikrer livsnødvendig mat og proteiner de kommende dagene. Her sammen med Jostein Alvær Heidenstrøm (19). Foto. Kon-Tiki2
STORFANGST: Engelsmannen David Short (30) fanget en massiv doradofisk som sikrer livsnødvendig mat og proteiner de kommende dagene. Her sammen med Jostein Alvær Heidenstrøm (19). Foto. Kon-Tiki2 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer