Tyskland:

Dette er konspiprinsen: - En skamplett

- En forvirret, gammel mann, sier en representant for familien til 71-årige Heinrich XIII Reuss som er arrestert for kuppforsøk.

ARRESTERT: Heinrich XIII Reuss ble arrestert onsdag morgen. Foto: Boris Roessler/dpa via AP
ARRESTERT: Heinrich XIII Reuss ble arrestert onsdag morgen. Foto: Boris Roessler/dpa via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25 personer med tilknytning til gruppa «Reichsbürger-Netzwerk» ble onsdag morgen pågrepet i en omfattende tysk politiaksjon. Gruppa skal ha planlagt et voldelig statskupp, og ifølge Tysklands riksadvokat, er i alt 52 personer tilknyttet nettverket.

Den tyske riksadvokaten har utpekt tre helt sentrale aktører i gruppa, som mistenkes å være en terrororganisasjon.

  • Prins Heinrich XIII Reuss (71): Skulle etter planen bli Tysklands nye statsoverhode etter kuppet.
  • Birgit Malsack-Winkemann (58): AfD-politiker, tidligere Bundestag-representant og dommer. Var tiltenkt en sentral rolle i den nye regjeringen.
  • En pensjonert tysk offiser som skulle lede den militære fløyen i bevegelsen.
HEINRICH XIII: Den tyske prinsen Heinrick XIII Reuss ble onsdag pågrepet, mistenkt for å være en del av en terrororganisasjon. Skjermdump
HEINRICH XIII: Den tyske prinsen Heinrick XIII Reuss ble onsdag pågrepet, mistenkt for å være en del av en terrororganisasjon. Skjermdump Vis mer

Dette er prinsen

Prins Heinrich XIII Reuss tilhører slektslinja Reuss-Köstritz. Navnet henspiller på de historiske statene Reuss i Tyskland - som i dag ligger under den tyske staten Thüringen.

Den tyske avisa Zeit skriver at kuppmakerne skal ha møttes flere ganger på jaktgodset til den tyske adelsmannen - for å planlegge deres voldelige maktovertakelse.

Heinrich XIII er imidlertid ikke familieoverhode i Reuss-familien. Det er nemlig fyrst Heinrich XIV. I august fortalte sistnevnte at familien tok avstand fra den kontroversielle prinsen allerede for mange år siden.

- Jeg frykter at prins Heinrich XIII Reuss, som er en forvirret gammel mann, nå har låst seg fast i konspiratoriske oppfatninger, sa fyrst Heinrich XIV om sin slektning til OTZ etter en annen kontrovers tidligere i august.

- Dette er litt komplisert …, sier historiker og kongehus-ekspert Trond Norén Isaksen da Dagbladet ringer for å få oversikt over Heinrichene i Reuss-familien.

MØTEPLASS: Kuppet skal ha blitt planlagt ved prins Heinrich XIIIs jaktgods. Foto: Privat
MØTEPLASS: Kuppet skal ha blitt planlagt ved prins Heinrich XIIIs jaktgods. Foto: Privat Vis mer

- En skamplett

Kongehus-eksperten Norén Isaksen forklarer at den fyrstelige familien er delt opp i to grener: Reuss-Greiz og Reuss-Köstritz.

Den arresterte prinsen er femmenningen til fyrst Heinrich XIV.

- I begge disse grenene heter alle mannlige familiemedlemmer alltid Heinrich, derfor nummereres de, sier Norén Isaksen.

Republikken Tyskland avskaffet formelt alle kongelige og adelige titler i 1919, forklarer historikeren.

- Tittelen nå er noe man lar dem bruke av høflighet, sier han.

Til tross for at Heinrich nummer 13 ikke har en formell posisjon i familien mener historikeren at det er flaut for familien at en med deres navn har vært med på å planlegge et voldelig statskupp.

- Det er åpenbart en skamplett for et tysk fyrstehus. I de aller fleste demokratier er det å forsøke å begå statskupp, en grov forbrytelse.

KOMPLISERT: Navnetradisjonene i Reuss-familien er kompliserte, forklarer kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Foto: Terje Pedersen / NTB
KOMPLISERT: Navnetradisjonene i Reuss-familien er kompliserte, forklarer kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Konspi-foredrag

I 2019 holdt prins Heinrich XIII et foredrag som ligger tilgjengelig på nett.

I foredraget snakker prinsen om sin adelsslekt, samtidig som han langer ut mot utenlandske aktører, den tyske stat, kommunister og andre som han mener har konspirert mot familien hans opp gjennom historien.

Zeit skriver at prinsen har vært i en rekke søksmål for å få tilbake verdier etter sammenslåingen av Øst- og Vest-Tyskland i 1990. Kilder avisa snakker med spekulerer i om prinsen har blitt mentalt preget av sin kamp for familiens eiendommer.

Prinsen snakker også om bankfamilien Rothschild. Den jødiske bankfamilien la seg opp stort under Napoleonskrigene på 1800-tallet.

Navnet Rothschild og forestillinger om jødiske personer som styrer finansverden, er et gjennomgangstema i mange antisemittiske konspirasjoner.

Norén Isaksen er ikke overrasket over innholdet etter at kupplanene nå er avslørt.

- Hva er Rothschild-familien kode for? Jødene. «Internasjonale bankiere» er et annet typisk begrep som brukes i antisemittiske konspirasjonsteorier, sier han.

25 ARRESTERT: Onsdag morgen har tysk politi igangsatt massive aksjoner og arrestert 25 høyreekstreme for planlagt statskupp. Vis mer

Ikke den første

Norén Isaksen tror ikke ytterliggående holdninger er et gjennomsyrende problem blant tysk adel i dag.

- Det var en stor del av de tyske fyrstehusene og adelen som støttet ytterliggående krefter og nazismen tidligere, men så vidt jeg vet er det ikke et generelt problem i dag, sier han om perioden etter 1945.

Han legger til:

- At godseiere er vanlig konservative, er derimot vanlig i mange land.

Historikeren trekker imidlertid fram Beatrix von Storch som en prominent tysk fyrstelig som har vakt oppsikt for sine høyrepopulistiske sympatier.

Hun var blant grunnleggerne av det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) i 2013. I dag er hun nestleder i partiet. Beatrix von Storch tilhører storhertughuset Oldenburg, som blant andre kongehusene i Norge og Storbritannia stammer fra i mannslinje om man går tilbake til seinmiddelalderen.

PÅGREPET: Dommeren, AfD-politikeren og den tidligere parlamentarikeren Birgit Malsack-Winkemann skal ha vært en del av nettverket. Foto: NTB
PÅGREPET: Dommeren, AfD-politikeren og den tidligere parlamentarikeren Birgit Malsack-Winkemann skal ha vært en del av nettverket. Foto: NTB Vis mer

Kontroversiell dommer

Birgit Malsack-Winkemann (58) har tidligere sittet i det tyske parlamentet - Bundestag - for det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD).

Hun er utdannet jurist og har jobbet som dommer i Berlin. Ifølge Riksadvokaten skal hun ha vært tiltenkt en sentral rolle i det nye statsapparatet «Reichsbürger-Netzwerk» ønsket å opprette.

I høst har Malsack-Winkemann vært i en rettssak knyttet til hvorvidt hun skal ut i tidlig pensjon.

Ifølge den tyske avisa Bild startet tyske myndigheter sin etterforskning av gruppa etter å ha fått inn et varsel seint i august.

Konspiratørene skal ha bygd opp en «skyggeregjering» med et «ministerråd» og ulike departementer.

- Medlemmer av «rådet» har møttes i mulm og mørke for å planlegge maktovertakelsen i Tyskland siden november 2021, skriver riksadvokaten.

I tillegg til den politiske fløyen, har gruppa etablert en militær gren. Flere av medlemmene av denne fløyen har tjenestegjort i Bundeswehr - det tyske forsvaret - tidligere. Ifølge Bild har en aktiv soldat i de tyske spesialstyrkene KSK status som mistenkt.

SLO TIL: Over 3000 politifolk var delaktige i operasjonen onsdag morgen. Foto: NTB / REUTERS / Christian Mang
SLO TIL: Over 3000 politifolk var delaktige i operasjonen onsdag morgen. Foto: NTB / REUTERS / Christian Mang Vis mer

Opp mot 20 000

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV, tilsvarende PST i Norge, mener at så mange som 20 000 tyske statsborgere kan, i ulik grad, være tilhengere av Reichsbürger-bevegelsen.

Den norske forfatteren og journalisten Øyvind Strømmen har tidligere skrevet om bevegelsen. Han forteller at bevegelsen er løst sammensatt, og at den kan være vanskelig å få grep om fordi den inneholder ulike elementer.

- Det sentrale er at de som kaller seg «reichsbürgere» forkaster Tyskland og den tyske føderalrepublikken som legitim stat. De mener at man skal ha en annen type stat, og vil skrive tilbake historien til da Tyskland var Det tyske riket. De mener at dét er det legitime Tyskland, sier Strømmen til Dagbladet.

Innad i bevegelsen kan det dukke opp ideer som er både antisemittiske, høyreekstreme og konspiratoriske, forteller Strømmen.

- Det er ingen tvil om at planene har vært spinnville og hatt en urealistisk karakter. Samtidig har denne bevegelsen vært knyttet til både voldshandlinger og terrorplaner tidligere. Det er ikke en overraskelse i seg selv at personer knyttet til bevegelsen, har planer om denne typen ting. Så skal man være litt tilbakeholden med å overdramatiske hvilke konsekvenser dette faktisk kunne ha fått, sier Strømmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer