- Dette er kortvarig

Onsdag ligger an til å bli årets varmeste dag hittil. Dessverre ser ikke varmen ut til å fortsette, og allerede fredag snur det.

SØRENGA: Mange trakk mot sjøen og Sørenga i Oslo tirsdag. Foto: NTB
SØRENGA: Mange trakk mot sjøen og Sørenga i Oslo tirsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en varmebølge som brer seg over Europa får også deler av Norge en smakebit i dag.

Det er imidlertid «bare et blaff» av tropevarme, ifølge meteorologen.

«Blaffet» kan vi takke hetebølgen i Storbritannia for, som i går satte ny nasjonal rekord med 40,3 grader, og dermed slo den gamle rekorden på 38,7.

Her til lands er det særlig dem sør på Østlandet, Sørlandet og sør i Rogaland som kan nyte godt av varmen.

- Skarpt skille

- Det er spesielt stedene litt inn fra kysten vi forventer skal få de høyeste temperaturene i dag. Absolutt høyest ser det ut til å bli i indre strøk, mot Svenskegrensa i Østfold, og kanskje indre Telemark. Her ligger det an til å bli mellom 33 og 34 grader, sier Vakthavende meteorolog Pernille Borander.

Hun trekker også fram Halden, Kongsvinger, Nesbyen, Kongsberg og Evje som gode kandidater til steder som vil få høye temperaturer onsdag.

Her kan flere glede seg til over 30 grader og såkalt tropevarme.

Blant landets største byer ser det ut til at hovedstaden har trukket det lengste strået. Ifølge meteorologen lukter Oslo på 30 grader.

- I Bergen er det bygevær og torden. Gradestokken vil kanskje krype til litt over 20, så der vil det sikkert være lummert i dag. Også Trondheim kan vente seg noe regn utover dagen, sier Borander.

- Det går et ganske skarpt skille fra fjellheimen nord- og vestover, så her vil temperaturene være lavere. Men i Stavanger kan gradene komme opp mot 30, legger hun til.

Årets varmeste

Stavanger legger også bak seg en tropenatt, som vil si at temperaturen ikke krøp under 20 grader. I Rogaland var det hele fem stasjoner som målte tropenatt i natt, og Borander ser ikke bort ifra at flere steder vil oppleve fenomenet i natta som kommer.

I nord kan tromsøværingene glede seg over en fin sommerdag onsdag. Det samme gjelder for de vest i Finnmark og lengst nord i fylket.

- Hvor blir det kaldest i dag?

- I dag er det nok et tydelig skille i Øst-Finnmark. Der er det skyet og kraftig nedbør. Det er ventet 12-13 grader på de varmeste stedene, sier meteorologen og trekker fram Båtsfjord og Mehavn som to av stedene som vil være kaldest i dag.

Med unntak av enkelte steder ser det likevel ut til at dagen i dag blir årets varmeste så langt.

- Den forrige varmerekorden for 2022 ble satt 29. juni. Da ble det målt 32,5 grader ved både Tana bru og Banak. Den rekorden ligger vi an til å slå i dag, forteller Borander.

Sterk oppfordring

Men dessverre har ikke varmen kommet for å bli. Allerede fra fredag vil været snu betraktelig.

- Dette er kortvarig. Noen steder vil kanskje få opp imot 30 grader også i morgen, men så er det over for denne gang. Fra fredag fortsetter det skiftende sommerværet vi har hatt så langt i juli. Lavtrykkene fortsetter og til helga er det ventet både vått og grått flere steder. For stedene som har det varmt og godt i dag, vil temperaturen gå betraktelig ned de neste dagene.

Meteorologen opplyser også at det er meldt tordenbyger flere steder i landet, som ikke er forhåndsmeldt. Dette gjelder spesielt i områder på Vestlandet og lenger Østover, som for eksempel Geilo.

På Twitter skriver meteorologene at det er fare for mye lyn og torden i store deler av Sør-Norge.

- Det vil være lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær i det hele tatt, skriver de.

Borander kommer med en sterk oppfordring til alle som har tenkt seg i fjellet onsdag:

- Sjekk varslinger på yr.no.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer