Dette er kravene Erik Andersen må leve under hvis han løslates

Må holde seg i hjemfylket og aldri oppsøke offentlige bad.

MÅ HOLDE SEG HJEMME: Ila fengsel mener Erik Andersen kan prøveløslates mot at han blant annet må sove hjemme og aldri forlate hjemfylket.
MÅ HOLDE SEG HJEMME: Ila fengsel mener Erik Andersen kan prøveløslates mot at han blant annet må sove hjemme og aldri forlate hjemfylket.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Erik Andersen (62) begjærer seg prøveløslatt fra fengsel da minstetida på sju år i forvaringsdommen hans er ferdig sonet.

Ila fengsel der han soner er enig, men Kriminalomsorgen er uenig og saken må vurderes av Asker og Bærum tingrett.

Kriminalomsorgen har lagt ned følgende vilkår dersom han prøveløslates:

• Erik Andersen har bygd ny bolig i en kommune i Hordaland. Der må han bo og ikke overnatte andre steder uten samtykke fra Kriminalomsorgen i Hordaland.
• Erik Andersen får ikke forlate fylket.
• Erik Andersen må ha ukentlig oppfølging fra friomsorgskontoret i kommunen.
• Erik Andersen må ha en privat kontaktperson i kommunen og være forberedt på anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk.
• Erik Andersen får ikke ta kontakt med barn under 16 år, bortsett fra barn i familie og at det er andre voksne til stede.
• Erik Andersen får ikke ta kontakt med noen av de 66 fornærmede i straffesaken.
• Erik Andersen forbys å oppsøke offentlige bad og badesteder.
• Erik Andersen må delta i videre behandling.

Andersens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, viser til Ilas innstilling. Der refereres en samtale med Andersen der han for første gang erkjenner å stå bak de aller fleste ovegrepene han er dømt for, med unntak av et par stykker. Andersen innrømmet i retten bare 16 av de 66 tilfellene, men har i dag forklart at det var i frykt for at han ville miste pengene sine.

Ila mener det er viss fare gjentakelse for overgrep, men ikke større en det samfunnet må tåle. De advarer også mot at hans livssituasjon endrer seg drastisk og han blir ensom.

- Vi mener dette ikke er tilstrekkelig. Det er for tidlig for ham. Han har hatt for få permisjoner og har har ikke fått prøve seg selv på egen hånd, sier statsadvokat Per Egil Volledal i retten.

Han mener samfunnsvernet og faren for gjentakelse må gå foran prøveløslatelse.

Andersens forsvarer, Gunhild Lærum, la i retten fram behandlingshistorikken til sin klient.

Andersen har blant annet gjennomført en rekke forskjellige behandlinger siden pågripelsen i 2008, både individuelt og i grupper.

Hun varsler at Andersens datter vil vitne om sin kontakt med sin far i retten, men ønsker å gjøre det per telefon og ikke møte personlig i retten.

Rettspsykiaterne Kjersti Narud og Henning Værøy, som også følger Andersen i rettssalen, mener Andersen kan prøveløslates. Også Ilas psykiater Randi Rosenqvist mener risikoen for nye overgrep for Andersens del er liten, og at han dermed kan prøveløslates.