Dette er kravet som veltet Norwegian-forhandlingene

- Det var et umulig krav, sier Bjørn Kjos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Kjos holdt lørdag formiddag en pressekonferanse om forhandlingene mellom Norwegian og Parat. Kjos legger ikke skjul på at konflikten i selskapet går inn på ham.

- Det er en forferdelig trist situasjon, som holder meg våken om natta, sier han.

Norwegian-sjefen hadde håpet at partene skulle komme til enighet natt til lørdag, men forteller at et Parat-krav satte en stopper for det.

- Parat krevde 110 årsverk mer enn vi har i dag, så det var et umulig krav. Vi kan ikke garantere for jobber som ikke finnes. Hvis man skal gjøre sånne ting, så kan man i hvert fall styre mot skifteretten, sier Kjos til Dagbladet.

Jobbgaranti Kjos opplyser at de ga et tilbud om jobbgaranti på tre år for pilotene.

- Pilotene får beholde de samme lønningene og de samme ordningene. Hvis vi ikke kan oppfylle de jobbene i Norge, har vi tilbudt dem å ta med seg den millionlønna de har ut til for eksempel London eller Barcelona. Vi er per i dag for mange piloter, så vi trenger å redusere noe, sier Kjos.

Er jobbgarantien på tre år for de nåværende pilotene det siste tilbudet fra Norwegian?

- Vi har gitt et vanvittig bra tilbud. En av ekspertene jeg så på tv sa at han hadde sprettet champagnen om han hadde fått dette tilbudet, sier Kjos.

- Må bli mer effektive Han forteller også at 130 000 passasjerer er berørt av streiken, som nå har vart i over en uke. Norwegian har opplyst at 20 000 blir rammet bare lørdag.

Rundt 650 Norwegian-piloter er tatt ut streik. Det rammer innenlandstrafikken i Norge, Sverige og Danmark - og flygingene mellom de tre landenes hovedsteder.

- Denne streiken er meningløs, og i en streik er det bare tapere. De berørte er passasjerene, og jeg syns det er helt forferdelig, sier Kjos til Dagbladet.

Inviterer til samtaler Parat har invitert Norwegian til det de kaller «reelle samtaler» klokka 15 lørdag ettermiddag.

De opplyser at de mottok et nytt tilbud fra ledelsen i Norwegian en knapp time etter brudd i den frivillige meklingen, men at tilbudet var tilnærmet det samme som lå på bordet ved bruddtidspunktet.

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, sier han opplever at ledelsen i Norwegian forsøker seg på en form for «svarteper-spill».

 — Vi har mottatt et «tilbud» fra Norwegian klokken 06:22 i dag, med svarfrist klokken 12:00. Vi har svart på dette, men ønsker reelle forhandlinger. Det vi dessverre opplever er at Norwegian forsøker å framstille pilotene og Parat i et dårlig lys, framfor å forhandle fram gode løsninger, sier Skjæggerud.
 
Kjos sier de vil stille til samtaler.

- Vi stiller når som helst og hvor som helst, sier Kjos.