NYTT PROGRAM: Tirsdag presenterte Eriksen programkomiteens første utkast til nytt stortingsprogram for KrF perioden 2017-2021.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
NYTT PROGRAM: Tirsdag presenterte Eriksen programkomiteens første utkast til nytt stortingsprogram for KrF perioden 2017-2021. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Dette er KrF-forslagene som kan få Frp til å se rødt

Distanserer seg fra regjeringen i forslag til stortingsprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke tenkt til å si at vi sitter i dette samarbeidet med regjeringen og godta alt. Det vi har vært uenige om, det har vi lagt på bordet, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen til Dagbladet.

Tirsdag presenterte Eriksen programkomiteens første utkast til nytt stortingsprogram for KrF perioden 2017-2021.

I forslaget til programmet, som først vil bli vedtatt på landsmøtet i 2017, ligger det mye kjent KrF-politikk.

Men det er også en del nytt, og noen av punktene markerer en klar avstand til den politikken regjeringen - og da spesielt Frp - har ført siden de kom til makta.

Vil øke bistand To av disse punktene gjelder en økning i bistandsbudsjettet og reduksjon i bruk av midlertidig opphold.

I forslaget til program, skriver komiteen at KrF vil:

• Øke bistanden til 1 prosent av BNI, eksklusiv midler til flyktningtiltak i Norge og klimatiltak, og arbeide for at den på sikt økes til 1,3% av BNI.

Det interessante her er at andelen av statsbudsjettet til bistand ikke skal inkludere flyktningtiltak i Norge. Da regjeringen la fram sitt statsbudsjett i høst, kuttet de kraftig i bistanden for å finansiere blant annet flyktningtiltak i Norge, noe KrF og SV reagerte høylytt på.

I tillegg brukte regjeringen samme metode da de salderte de budsjettet for 2015 mot slutten av året. Regjeringen bremset da opp utbetalingene til langsiktig bistand for isteden å bruke pengene på asylkrisen i Norge, og KrF-leder Knut Arild Hareide anklaget regjeringen for løftebrudd.

- Et svar til regjeringen KrF ser nå ut til å være klok av skade, og vil sikre seg mot at dette gjentar seg ved eventuelle budsjettprosesser etter 2017.

- Det var viktig for oss å beholde 1 prosenten, og at dette faktisk går til bistand og utvikling, ikke flyktningtiltak i Norge slik som i høst. Det er et svar til regjeringen, men vi var tydelig på dette også i høst, sier nestleder Dagrun Eriksen til Dagbladet.

I tillegg ønsker programkomiteen til KrF å redusere midlertidigheten for de som ønsker opphold i Norge.

• Redusere midlertidig oppholdstillatelse og statsborgerskap fra 5 til tre år.

- I dag må man søke på nytt hvert år i fem år. Tidligere kunne man få permanent opphold etter tre år, og vi vil tilbake til den ordningen.

- Stor avstand KrF gikk med på økningen til fem år i samarbeidsavtalen som ble inngått i Nydalen, men har nå angret seg.

- Vi ser at den mest sårbare gruppa i møte med regelverket er kvinner som lever i voldelige forhold. En ektefelle kan for eksempel skille seg rett før de har nådd kravet for permanent opphold, og så hente en ny kone til Norge. Det har ikke regjeringen gjort noe for å imøtegå, sier Eriksen.

KrF-nestlederen legger ikke skjul på at dette programmet - og disse forslagene - tydeliggjør avstanden mellom KrF og regjeringen.

- Dette programmet viser det vi sa i Nydalen, nemlig at det er stor avstand mellom KrF og regjeringen på asyl- og innvandring.

- Går programmet mer i retning sentrum og venstresiden, og markerer en avstand fra regjeringen?

- Venstresiden vil nok føle at vi markerer avstand også til dem, men det er et budsjett som gir en sentrumsbalanse, svarer Eriksen.

- Ingen dramatikk Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, registrerer at en reduksjon på botidskrav går i mot samarbeidsavtalen.

- Det er ingen dramatikk i at de fire partiene utvikler ulik politikk. Men jeg reagerer litt på at de vil redusere botidskravet fra fem til tre år. Det bør KrF tenke nøye gjennom, sier Nesvik.

- Det går i mot samarbeidsavtalen?

- Dette er KrF sitt syn, og hva de ønsker for framtiden. Samarbeidsavtalen er skrevet primært for inneværende stortingsperiode, sier Nesvik.