Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er KrFs plan for å takle asylkrisa

Foreslår å skjerme kutt i langsiktig bistand.

EGEN PLAN: KrF presenterte i dag sine egne alternative tiltak for hvordan de ønsker å løse asylkrisa. Her er partileder Knut Arild Hareide sammen med nestlederne Olaug Bollestad og Dagrun Eriksen på landsstyremøte i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EGEN PLAN: KrF presenterte i dag sine egne alternative tiltak for hvordan de ønsker å løse asylkrisa. Her er partileder Knut Arild Hareide sammen med nestlederne Olaug Bollestad og Dagrun Eriksen på landsstyremøte i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 9. november la Frp og Høyre sammen fram en liste på 15 innstrammende tiltak som de søker flertall for i løpet av høsten. Det kommer i tillegg til tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, som regjeringspartiene la fram 30. november.

Kilder i opposisjonen som Dagbladet har snakket med, er forundret over at Frp gikk utenom den proposisjonen de selv hadde lagt fram sammen med Høyre, og insisterte på å komme med sine egne tiltak.

Samtlige partier på Stortinget er invitert inn til nye forhandlinger om et bredt asylforlik. I invitasjonen oppfordres partiene til å jobbe fram konkrete forslag til innstramminger. Krf kom med sine forslag i kveld.

Nye forslag KrF mener at åpenbart grunnløse asylsøkere må returneres raskere, samtidig må vi sikre tiltak som sørger for rask og effektiv integrering for dem som har beskyttelsesbehov. Partiet ønsker et bredest mulig forlik, blant annet for å sikre forutsigbarhet og effektivitet i asylpolitikken. Norge må ta vårt ansvar og stille opp for mennesker i nød, heter det i forslaget.

Nå har altså KrF lagt fram sine egne alternative tiltak. Dette er noen av forslagene:

• Raskere returer av personer som ikke har behov for beskyttelse

• Gi UDI ansvar for registering av asylsøkere i stedet for dagens ordning hvor det er PU sin oppgave

• Innføre en 24-årsgrense for familieetablering

• Øke integreringstilskuddet til kommunene for å sette dem bedre i stand til å håndtere utfordringene de møter på kort og lang sikt

• Vurdere ulike modeller for mottaksetablering som legger bedre til rette for kommuner og frivillige organisasjoner som ønsker å drifte mottak

• Kontinuerlig vurdere om Norge skal øke sitt bidrag til livreddende hjelp i Middelhavet ut ifra behovet

• Gjennomgå kostnadene ved mottaksetablering og drift, og vurdere om stasene bør reduseres

• Styrke rekrutteringen av fosterhjem for enslige mindreårige asylsøkere

• Ny ordning med introduksjonsjobb med tidsbegrenset lønnstilskudd i tilknytning til introduksjonsprogrammet

• Skjerme kutt i langsiktig bistand med vekt på å sikre tiltak som kan bidra til å unngå at mennesker drives ut på flukt

Nytt møte torsdag Disse punktene vil KrF og partileder Knut Arild Hareide ha med seg til møtet med de andre parlamentariske lederne på torsdag. I går ble nemlig følgende invitasjon sendt ut til alle partiene på Stortinget, på vegne av Høyre, Frp, Venstre og KrF

«På vegne av H, Frp, KrF og V ønsker vi å foreslå følgende for å få framdrift i samtalene om et bredest mulig flertall for forslag som angår den ekstraordinære situasjonen: Vi ber om at alle partier sender over sine forslag de ønsker drøftet til de andre partiene, innen utgangen av onsdag. Det legges så opp til et møte torsdag, forutsatt at alle har rukket å melde inn sine forslag.»

Men hvorvidt KrF får gjennomslag for disse punktene, er et høyst åpent spørsmål. Da Venstre presenterte sine alternativer forrige uke, ble de nemlig bryskt avvist av Erna Solberg.

Det falt i dårlig jord hos Venstres Trine Skei Grande.

- Det var dumt av Erna. Vi har gått åpent inn i dette, men det at statsministeren parkerer alle våre forslag til innstramminger - før debatten har startet - det var uklokt av henne, sa Trine Skei Grande til Dagbladet i går.

Vil skjerme bistanden Krf-leder Knut Arild Hareide, er ikke bekymret for Solbergs reaksjon på forslagene.

- Vi må tåle at folk har ulike meninger om dette, men jeg tror Erna Solberg husker at KrF var veldig konstruktive da regjeringen kom med sine forslag, sier han til Dagbladet.

Hareide mener at KrF sine forslag er bredere enn de regjeringen kom med.

- Vi mener det er naturlig å se på helheten rundt dette, ikke bare innstramninger.

Et av KrFs forslag er å skjerme kutt i langsiktig bistand. Regjeringen ønsker derimot å omdisponere 4,2 milliarder kroner innenfor bistandsbudsjettet for å dekke inn deler av regninga som følge av flyktningkrisen.

- Vi mener at det å kutte i bistand kan føre til flere flyktninger på sikt. Det er alvorlige kutt som nå foreligger, og derfor må vi sikre bistanden, sier han.

Er dette et absolutt krav for KrF?

- Vi har ingen absolutte krav, men går inn i forhandling med det vi syns er gode forslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media