KUNNE VÆRT BEDRE:
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) medgir at mye tyder på at noe kunne vært gjort bedre for å avsløre overgripere i skolen. Hun mener likevel ikke det er behov for noen spesiell instruks for hvordan slike saker skal håndteres.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KUNNE VÆRT BEDRE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) medgir at mye tyder på at noe kunne vært gjort bedre for å avsløre overgripere i skolen. Hun mener likevel ikke det er behov for noen spesiell instruks for hvordan slike saker skal håndteres. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

- Dette er kriminalitet og skal anmeldes til politiet, det er ikke behov for instrukser utover det

Mener Kristin Halvorsen, på tross av en rekke lærerovergrep de siste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den alvorlige overgrepssaken som startet i Oslo tingrett i dag, er bare én av åtte lærerovergrepssaker behandlet av politi eller påtalemyndighet de siste to åra. Minst 20 barn og unge er ofre.

Ingen etater, departementer eller sentrale institusjoner har noen oversikt over omfanget av sexovergrep i norsk skole, har Dagbladet tidligere avdekket.

Ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), er overgrep i skolen først og fremst en sak for politiet.

- Seksuelle overgrep mot elever er en alvorlig straffbar handling, og er en sak for politi og påtalemyndighet, var hennes knappe kommentar da Dagbladet ba om et intervju om saken torsdag i forrige uke.

- Kunne vært bedre Dagbladet ba henne dagen etter utdype dette, og sendte en rekke spørsmål på epost:

IKKE NOK: Bistandsadvokat Tord Jordet mener at det ikke gjøres nok for å forhindre overgrep i skolen.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
IKKE NOK: Bistandsadvokat Tord Jordet mener at det ikke gjøres nok for å forhindre overgrep i skolen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Gjør skolene et godt nok arbeid for å fange opp lærerovergrep tidlig nok?

- Når det finnes saker der skoleansatte over lang tid har kunnet begå overgrep mot barn og unge er det mye som tyder på at noe kunne vært gjort bedre for å avsløre og stoppe dem og anmelde dem, medgir Halvorsen.

- Finnes det en instruks for hvordan rektorer skal håndtere slike saker?
- Dette er kriminalitet og skal anmeldes til politiet, det er ikke behov for instrukser utover det. Kommunen og rektor er arbeidsgiver og skal sikre at det er trygt for elevene, de må gjennomføre nødvendige tiltak overfor ansatte dersom det er nødvendig.

Kunnskapsministeren svarer ikke på spørsmål om det evalueres hvordan skolene jobber med denne problematikken, og eventuelt hvor ofte.
 
- Er det et eget punkt i lærerutdanningen hvordan man skal gå fram hvis man har mistanke til en kollega?

- Dersom man har mistanke til en kollega er det selvsagt at man skal melde fra til rektor som i praksis har arbeidsgiveransvaret. Rektor må ta saken videre.

- Må være ærlige - Dere viser til politi og påtalemyndighet, men har ikke skolen noe ansvar for å være proaktive?
 
- Det kreves politiattest for å bli ansatt i norsk skole, men dette må ikke bli en sovepute. Politiattest med anmerkninger vil bare avsløre de som er dømt fra før. Alle rektorer må være ærlige referanser og ikke anbefale lærere som de ikke ville ansatt sjøl, og alle rektorer som skal ansette må sjekke referanser nøye.

- Hvis for eksempel en lærer blir tatt for å ta nakenbilder av elever, burde han da få fortsette i jobben selv om påtalemyndigheten ikke går videre med saken?
- Er det greit at lærere som blir tatt for og erkjenner overgrep blir suspendert med lønn?

- Overfor ansatte som erkjenner alvorlige kriminelle forhold, må kommuner og rektorer bruke de mulighetene de har som arbeidsgivere til å kvitte seg med lærere som ikke har noe i skolen å gjøre.

- Gjør ikke nok Tord Jordet er bistandsadvokat for en av de fornærmede i saken som startet i Oslo tingrett i dag. På tross av at 44-åringen innrømmet å ha tatt et nakenbilde av hans klient i 2001, ble han like etter ansatt som lærer ved en annen skole.

Jordet mener både skolesystemet og politiet sviktet i denne saken.

- Skolen har en plikt til å beskytte elevene, og har ansvar for å bidra til at overgrep avdekkes og anmeldes, samt å sikre at overgripere ikke får tilgang på skolens områder. Gjennom undervisning må elevene lære hva seksuelle overgrep er, og hvordan man skal forholde seg til en situasjon der noen har bitt utsatt for en overgrep, sier han til Dagbladet.

- Gjør norske myndigheter nok for å fange opp slike overgrep?

Faksimile Dagbladet 12. november 2012.
Faksimile Dagbladet 12. november 2012. Vis mer

- Etter min mening så gjøres det ikke nok for å fange opp slike overgrep. Eksempelvis beskyttes overgripernes personvern på bekostning av samfunnets behov for å beskytte barn og unge mot overgrep.

Faksimile Dagbladet 11. november 2012
Faksimile Dagbladet 11. november 2012 Vis mer