Dette er krisene avisene ikke skriver om

Én av tre i verden har ingen lege å gå til.

UTEN LEGEHJELP I TSJAD:  I Tsjad er forventet levealder kun 51 år, og de færreste har tilgang til legehjelp eller medisiner. Her gjeter en sudanesisk flyktning geiteflokken sin nær flyktningeleiren Djabal i det sørlige Chad. Foto: Philippe Hugen / AFP Photo / NTB Scanpix
AFP PHOTO/PHILIPPE HUGUEN
UTEN LEGEHJELP I TSJAD: I Tsjad er forventet levealder kun 51 år, og de færreste har tilgang til legehjelp eller medisiner. Her gjeter en sudanesisk flyktning geiteflokken sin nær flyktningeleiren Djabal i det sørlige Chad. Foto: Philippe Hugen / AFP Photo / NTB Scanpix AFP PHOTO/PHILIPPE HUGUEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leger uten grenser presenterte i dag verdens «glemte krisene» for fjerde året på rad.

Hjelpeorganisasjonen sier en rekke av verdens store kriser blir glemt fordi mediene ikke skriver om dem, og dermed får ikke befolkningen og politikerne høre om krisene.

- Spiller det noen rolle at media ikke skriver om disse krisene? Det tror vi. Er de glemt av media, er de glemt av opinionen og politikerne og folk får lite infoprmasjon om hva som skjer, sier lege Morten Rostrup i Leger uten grenser.

- Hvor ille må det bli? Leger uten grenser ønsker å sette spørsmålstegn ved hvilke konsekvenser dette har og vil diskutere hva politikerne baserer sine avgjørelser på.

- Hvor ille må det bli før vi bryr oss? spør Rostrup i en kronikk i dagens Aftenposten.

- Nå som de desperate militsene meier ned sivile og hverandre, og blodet bokstavelig talt flyter i gatene, har verden begynt å lytte, skriver han.

- Det er mange kriser som trenger oppmerksomhet. Vi ser at det blir farlig når krig blir en normalsituasjon. Da er det ingen som bryr seg lengre, påpeker legen.

- Mer fokus på realityshow - Disse punktene er ti viktige punkter som jeg synes dere skal ta med til politikere å spørre hvilke kunnskaper de har om de forskjellige landene og krisene. Det hadde vært interessant å vite hva de faktisk vet, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser til Dagbladet.

- Hva mener du om medias dekning om disse sakene?

- Det er mer fokus på realityshow, underholdning og personfokusering. Jeg håper at flere medier kan skrive mer om de glemte krisene vi har presentert i dag. Det er bare en til to prosent som har gode kunnskaper om de krisene vi har presentert i dag. Det sier mer enn nok om hvorfor media bør sette et større fokus på dette, sier Rostrup.

Her er Leger uten grensers «Ti glemte kriser»:
1: Tsjad: Forventet levealder 51 år.
Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet dreper hundretusener i Tsjad, hvor de fleste lever uten leger, medisiner eller helsehjelp.

2: Svangerskap og fødsel dreper 800 kvinner hver dag.
På verdensbasis må en av tre kvinner føde uten legehjelp eller jordmor tilstede. Nesten alle bor i land uten et skikkelig helsevesen.

3: Pakistan: 1,5 millioner tvunget på flukt i eget land.
Vold og konflikter driver mennesker fra hjemmene sine nordvest i Pakistan. Internflyktninger mangler mat, helsetjenester og tak over hodet.

4: Vaksinemangel tar liv i kriser.
I akutte humanitære kriser er ikke vold og skader som tar flest liv, men smittsomme sykdommer som meslinger, lungebetennelse og diare.

5: Mauritania: Forferdelige forhold for maliere på flukt.
Over 60 000 maliere har flyktet fra vold og konflikter til nabolandet Mauritania. Nå lever de under livsfarlige og uverdige forhold i ørkenen.

6: Multiresistent tuberkulose smitter 1400 mennesker hver dag.
Den dødlige sykdommen er motstandsdyktig mot vanlig tuberkulosemedisiner. Bare en av fem får den behandlingen de trenger.

7: Guinea: Bunnløs helsekrise
Guinea bruker tre hundre ganger mindre på helse per innbygger enn Norge. Hvert tiende barn dør før fylte fem år.

8: Lassa: Dødelig blødningsfeber rammer hundretusener av mennesker.
Hvert år dreper lassafeber 5000 mennesker i Vest-Afrika. Det finnes ingen vaksiner og medisinene er svært dyre.

9: Kala azar: Feber som dreper 30 000 hvert år.
Den dødlige sykdommen som først og fremst rammer fattige har utdaterte medisiner og en smertefull behandling.

10: En av tre har ingen lege å gå til.
Hvert år dør 13 millioner mennesker av smittsomme sykdommer, fødselskomplikasjoner og underernæring.- De fleste dødsfallene kunne vært unngått med tilgang til helsehjelp.

LEVER LIVSFARLIG I ØRKENEN:  På grunn av krig og konflikt har over 60 000 maliere flyktet til nabolandet Mauritania, hvor de må leve et hardt og uverdig liv i ørkenen. Her drar en jente en kanne med vann tilbake til flyktningeleiren Mbere, nær Bassiknou, sør i Mauritania. Foto: Abdelhak Senna / AFP Photo / NTB Scanpix
LEVER LIVSFARLIG I ØRKENEN: På grunn av krig og konflikt har over 60 000 maliere flyktet til nabolandet Mauritania, hvor de må leve et hardt og uverdig liv i ørkenen. Her drar en jente en kanne med vann tilbake til flyktningeleiren Mbere, nær Bassiknou, sør i Mauritania. Foto: Abdelhak Senna / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer