Dette er kvalitetskravene til pølsene du spiser

Pølser er billig og rask mat. Holder de hva reklamen lover? Hva stappes i lavprispølsa til 29,90 når kjøttprisen er det dobbelte?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Middagspølser og sportswiener selges til evig lavpris. Men er pølsene det reklamen og produsentene vil ha oss til å tro? Er det kjøtt og høy kvalitet?

Ifølge forskriftene er det to typer pølser: rene kjøttprodukter og blandingsprodukter. Men rene kjøttprodukter er ikke det samme som reint kjøtt. For ifølge forskriftene er fett også kjøtt. Det samme er såkalt mekanisk utbeina kjøtt - slintrer, kjøttrester og marg som skvises av beina i slakteriet. Ingen pølser består av kjøtt alene, mesteparten er vann og ymse tilsetningsstoffer.

Fett og vann

- Normalt går det med 30 kilo kjøtt til å lage 50 kilo pølse, sier Even Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt.

Forskriftene stiller krav til innholdet: Maksimalt 80 prosent vann og 20 prosent fett. Minimalt ni prosent protein.

Men hvor mye kjøtt en kjøttpølse inneholder er det umulig for kunden å få vite. Det tilhører bedriftshemmelighetene. I varedeklarasjonen må produsenten bare oppgi hva det er i pølsa, ikke hvor mye av hva, annet enn at det det er mest av skal komme først og det det er minst av komme sist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer