Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er kvinnelig omskjæring

Klitoris og skamleppene amputeres. I noen tilfeller blir skjedens åpning sydd igjen. Inngrepet gjøres ofte av «kloke koner» - gjerne uten bedøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omskjæringen blir beskrevet som ubegripelig smertefull, og skjer vanligvis under lite betryggende sanitære forhold. Selve operasjonen kan utføres på to måter:

  • Mest omfattende er den såkalte faraoniske omskjæringen: Hele klitoris blir fjernet, sammen med de små skamleppene og størsteparten av de store. Restene av disse tråkles sammen over skjedeåpningen. Urin og mestruasjonsblod slipper ut gjennom en liten passasje. Sammensyingen kalles infibulasjon. Denne formen for omskjæring er vanlig i Somalia, Sudan, Eritrea, visse deler av Nord-Nigeria og i Mali.
  • Den andre formen for omkjæring kan omfatte fjerning av deler av eller hele klitoris. De små kjønnsleppene skjæres av. Dette er såkalt sunna-omskjæring.
  • Omskjæring av kvinner, særlig de faranoiske, har av humane og helsemessige grunner lenge vært motarbeidet. Operasjonen er uhyre smertefull og kan føre til fysiske og psykiske skader.
  • Skikken opptrer i mange former og i varierende grad i mange mislimske samfunn fra Vest-Afrika til India. I tillegg kjennes skikken fra en rekke samfunn utenfor det muslimske området i Afrika.
  • I Sudan ble faraonisk omskjæring forbudt ved lov i 1946. En rekke land har lignende lover som ikke har hatt stor virkning. ¬Det er oftest kvinner som utfører operasjonen. Jentene blir operert i forskjellige aldre. I Etiopia og Nigeria foretas klitorisamputasjon allerede den åttende dagen etter fødselen.
  • Omskjæring av kvinner er tillagt ulikt meningsinnhold i forskjellige kulturer. Enkelte steder mener folk at omskjæringen gjør kvinnen fullkommen, øker hennes fruktbarhet og forbereder henne itl ekteskap.
  • Dersom skjeden er sydd igjen må en ny operasjon til for å gjøre samleie mulig.
  • I Norge bor det 4000 kvinner og piker med opprinnelse i land der kvinnelig omskjæring er vanlig. Noen av disse er små jenter, som kan stå i stor fare for å bli omskåret, andre er kvinner som allerede er omskåret og som kan trenge medisinsk
  • Anslagsvis 3000 muslimske jenter bosatt i Norge risikerer å bli utsatt for omskjæring, ifølge TV 2.
  • Det finnes ikke tilstrekkelig dekning for å si at Islam omskjæring er et religiøst krav i Islam.