NØD: Kim Jong-un lever et overklasseliv i eliteområder med egne veier og kraftverk, mens hvert tredje nordkoreanske barn lider av alvorlig underernæring. Barnet på bildet hviler ut på et sykehus i ben Haeju i Hwanghae-provinsen. Befolkningen mistet avlingene på grunn flommer. Foto: Reuters/Reuters TV
NØD: Kim Jong-un lever et overklasseliv i eliteområder med egne veier og kraftverk, mens hvert tredje nordkoreanske barn lider av alvorlig underernæring. Barnet på bildet hviler ut på et sykehus i ben Haeju i Hwanghae-provinsen. Befolkningen mistet avlingene på grunn flommer. Foto: Reuters/Reuters TVVis mer

Dette er landet du arver, Kim Jong-un

Store deler av Nord-Korea lever i total fattigdom - mens eliten lever i luksus i lukkede områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nord-Korea er i et enormt forfall. Bygningene smuldrer opp, det er ingen isolasjon og mange bor i leiligheter med bare plastikk foran vinduene. Hovedaktiviteten til de fleste nordkoreanere er å skaffe nok mat for å komme seg gjennom dagen.

Torben Henriksen er programkoordinator for Røde Kors i Asia, og har vært i Nord-Korea 15 ganger siden 2002. På sine reiser, som har skjedd i samarbeid med Nord-Korea Røde Kors, har han sett den ytterste nød.

Av en befolkning på 24 millioner, er tre millioner mennesker helt avhengig av FNs matvarehjelp. Røde Kors alene deler ut nødvendige basismedisiner til åtte millioner mennesker, en tredjedel av befolkningen. Hvert tredje barn er alvorlig underernært.

- Barbert for skog Katastrofene ruller over landet, takket være vanstyret fra det kommunistiske lederskapet. Selv med gode avlinger, er det ikke nok mat. Men ingen avlinger er gode, på grunn av stadige flommer og tørke på grunn av en nærmest total avskoging.

- Landet er mer eller mindre barbert for normal skog. Selv et lite regnskyll medfører flom. I Sør-Korea skjer ingenting som helst, men i Nord-Korea tar det med seg hus og mennesker, forteller Torben Henriksen.

RESIDENS: Avdøde Kim Jong-ils bolig i Pyongyang er omgitt av den største luksus man kan tenke seg i Nord-Korea: Skog. Foto: North Korean Econonmy Watch/Google Earth
RESIDENS: Avdøde Kim Jong-ils bolig i Pyongyang er omgitt av den største luksus man kan tenke seg i Nord-Korea: Skog. Foto: North Korean Econonmy Watch/Google Earth Vis mer

Seinest i sommer ble store avlinger i Hwanghae-provinsen ødelagt av flommer, noe som førte allerede underernærte mennesker til å bli rammet av en akutt sultkatastrofe. Bildet øverst i denne saken er av et barn som ble rammet av at avlingen forsvant nettopp på grunn av en slik oversvømmelse.

- Vi ser mødre med små barn som kommer til sykehus, ofte er de syke på grunn av mangel på mat eller feil mat. Når vi er på besøk, blir vi alltid vist inn på apoteket på sykehuset, der det er helt tomt. Når leveransene fra Røde Kors er brukt opp, bruker man tradisjonell urtemedisin som man dyrker utenfor sykehuset.

I tillegg mangler sykehusene oppvarming. Det hjelper lite å komme på sykehus om vinteren, hvis det ikke er oppvarming og man fryser ihjel i sykehussengen. Det er også mangel på strøm.

- Jeg har selv sett operasjonslamper fått strøm fra dynamoer drevet av sykler, sier Torben Henriksen.

BADESKLIE: Like ved Kim Jong-ils bolig, er det et badebasseng i full olympisk størrelse med en badesklie. Foto: North Korean Econonmy Watch/Google Earth
BADESKLIE: Like ved Kim Jong-ils bolig, er det et badebasseng i full olympisk størrelse med en badesklie. Foto: North Korean Econonmy Watch/Google Earth Vis mer

Samtidig som Nord-Koreas befolkning lever i den ytterste nød og blir utsatt for en nærmest total hjernevasking, lever den kommunistiske eliten en luksustilværelse i lukkede områder i hovedstaden Pyongyang.

Avslørende satellitbilder Organisasjonen North Korean Economy Watch har gjennom en årrekke kartlagt landet ved hjelp av øyenvitner og uavhengige rapporter. Ved hjelp av Google Earths satellitbilder, har de plottet inn tusenvis av data som gir et innblikk i det lukkede landet. Nord-Korea-tillegget, som åpnes i Google Earth, kan lastes ned her.

I området der avdøde Kim Jong-ils redisdens befinner seg, midt i Pyongyang, er det en rekke luksusvillaer, svømmebassenger, golfbane, hesteløpsbane - og ikke minst skog. I tillegg til oversikt over eliten, har organisasjonen kartlagt strøm- og veinettet til verdens mest lukkede regime.

- Ved å studere eliteområdene, kan vi slå fast at overklassen har egne kraftverk og veier, mens noen landsbyer ikke har elektrisitet i det hele tatt, har Curtis Melvin i North Korean Economy Watch sagt til The Sunday Telegraph.

Mens regimets nye ansikt, Kim Jong-un, er fyldig og preget av et liv i overflod, vet resten av verden at landets virkelige ansikt er det utmagrede barnet. Spørsmålet mange stiller seg er om nordkoreanerne selv er klar over akkurat dette.

NEGLISJERT: Barnehjemsbarna er stuet sammen, underernært og understimulert. - Det er slående når man kommer inn i et rom med 20-25 barn, og så er det helt stille, sier Torben Henriksen i Røde Kors. Disse barna bor på et barnehjem i byen Pyongsong. Foto: Torben Henriksen
NEGLISJERT: Barnehjemsbarna er stuet sammen, underernært og understimulert. - Det er slående når man kommer inn i et rom med 20-25 barn, og så er det helt stille, sier Torben Henriksen i Røde Kors. Disse barna bor på et barnehjem i byen Pyongsong. Foto: Torben Henriksen Vis mer

- Vi har jobbet med Nord-Korea i nesten ti år og kjenner noen av dem så godt som det er mulig å kjenne noe. De er veldig interessert i hva som er nyhetsbildet ute i verden og hva som skrives om Nord-Korea, når jeg møter dem. Virkeligheten de får presentert er veldig filtrert, sier Torben Henriksen.

- Hva sier du til dem?

- Vi pleier å være ganske rett fram på at det gis et helt annet bilde av Nord-Korea enn det de blir presentert. De mener måten landet blir presentert på er gal, det er også et bilde vi prøver å balansere. Vi er uansett ikke opptatt av lederskapet i landet, men alle de millionene som sliter med å overleve hver dag.

- Støtter ikke regimet Nord-Korea er et av verdens mest militariserte samfunn. Regimet har også atomvåpen, noe som gjør at en rekke givere er skeptiske til å gi landet støtte. USA og Sør-Korea, Nord-Koreas største givere før sanksjonene, har ifølge Reuters sagt at de ikke ønsker å gi ytterligere nødhjelp før de er sikre på at midlene ikke går til regimet og det er framskritt i nedrustningssamtalene.

- Kan Røde Kors' hjelp til den nordkoreanske befolkningen forlenge regimets levetid?

KOLLEKTIVT: Landsbygda i Nord-Korea består av kollektivbruk som her. Foto: Torben Henriksen
KOLLEKTIVT: Landsbygda i Nord-Korea består av kollektivbruk som her. Foto: Torben Henriksen Vis mer

- Vårt svar på det er at vårt fokus er å hjelpe disse menneskene til å få et bedre liv. Vi ser på dem som blir rammet, uavhengig av hvilket styre som sitter på toppen. Røde Kors gir avgjørende tjenester for at store befolkningsgrupper får det litt bedre, at de kan få vann i springen og medisiner. Det er ingen bevis for at bistand har blitt kanalisert andre steder, sier Torben Henriksen.

- Blir ikke myndighetene på den måte fritatt for disse utgiftene og pengene de sparer brukt på militæret?

- Her snakker vi om nesten hele befolkningsmassen som er utsatt. Hele landet er mobilisert i en evig syklus for å produsere nok mat. Militæret er også ute på rismarkene og jobber for å få store nok avlinger, sier Torben Henriksen.

Det er mulig å støtte Røde Kors' arbeid i Nord-Korea på organisasjonens hjemmesider.

FORFALLENT: Bygningene i det kalde landet er preget av mangel på vedlikehold. Flere steder mangler man vinduer og har kun plastikk over vinduene. Bildet er fra byen Sunchon. Foto: Torben Henriksen
FORFALLENT: Bygningene i det kalde landet er preget av mangel på vedlikehold. Flere steder mangler man vinduer og har kun plastikk over vinduene. Bildet er fra byen Sunchon. Foto: Torben Henriksen Vis mer
MANUELT: Røde Kors-delegasjonen som var på besøk i fjor kjørte ti mil langs denne motorveien. Hele veien så de folk som ryddet veien for snø med treskuffer. Ingen vanlige mennesker har imidlertid en bil de kan bruke til å kjøre på veien. Foto: Røde Kors
MANUELT: Røde Kors-delegasjonen som var på besøk i fjor kjørte ti mil langs denne motorveien. Hele veien så de folk som ryddet veien for snø med treskuffer. Ingen vanlige mennesker har imidlertid en bil de kan bruke til å kjøre på veien. Foto: Røde Kors Vis mer