Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er «landmine»- vannmeloner

Eksploderer foran øynene til fortvilte kinesiske bønder.

SPREKKER: Melonene vokser for mye og sprekker. Foto: EPA/ZHANG BIN/Scanpix
SPREKKER: Melonene vokser for mye og sprekker. Foto: EPA/ZHANG BIN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kinesiske bønder har begynt å dyrke vannmeloner etter at prisene har økt de siste årene.

Men alle har ikke lyktes like bra.

Omtrent 20 bønder i byen Danyang i Jiangsu-provinsen har den siste tida opplevd at melonene deres sprekker og blir ødelagt, melder nyhetsbyrået AP, som siterer statskanalen CCTV.

Bøndene har brukt gjødselsmiddelet forchlorfenuron. Det er første gang de har prøvd produktet, og trolig har de rett og slett brukt for mye, melder Guardian. Middelet er ikke ulovlig i landet. I USA brukes det i produksjonen av kiwi og druer. Samtidig skal det være vanlig blant bøndene i landet å bruke både lovlige og ulovlige gjødselsmidler.

CCTV beskriver angivelig melonene som «landminer».

- Som kniver i hjertet Bonden Liu Mingsuo fikk ødelagt de tre hektarene han hadde dyrket.

- Om morgenen 7. mai kunne jeg telle 80 vannmeloner som hadde sprukket. I løpet av dagen var det 100. To dager seinere var det ikke vits å telle lenger, sier han ifølge AP.

Han sier han opplevde ødeleggelsen som å få kniver stukket i hjertet.

Wang Liangju, professor ved landbruksuniversitetet i Nanjing, tror bøndene har brukt forchlorfenuron for seint i vekstprosessen. Da det i tillegg kom for mye regn, vokste melonene rett og slett for mye og begynte å «eksplodere».

GJØDSEL: Bøndene har gjort en gjødselstabbe. Melonene er uselgelige, men brukes til dyrefôr. Foto: AP/Scanpix
GJØDSEL: Bøndene har gjort en gjødselstabbe. Melonene er uselgelige, men brukes til dyrefôr. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Professoren sier middelet er trygt å bruke hvis det gjøres etter forskriftene.

- Hvis det hadde blitt brukt på yngre frukt, ville det ikke være noe problem, sier Liangju.

Bøndene mener forchlorfenuron kan framskynde innhøstingen med to uker og øke størrelsen på frukten med mer enn 20 prosent, ifølge Guardian. Middelet har blitt brukt i landet siden 1980-tallet, og skal ikke være helsefarlig.

Usikkerhet Det er generelt en usikkerhet knyttet til produksjonen av mye mat i Kina, og mange er blitt avslørt da de har prøvd seg på uheldige snarveier for å produsere mer eller tjene mer på det de produserer.

Mest kjent er melkeskandalene, der hundretusener av kinesiske barn ble forgiftet av melk tilsatt kjemikalier. Myndighetene har også reagert mot tilsetningsstoffer og blekemidler som er tilsatt i produkter som sopp og svinekjøtt, for å få dem til å framstå som mer attraktive.

Enkelte bønder skal angivelig dyrke maten de spiser selv uavhengig av maten de selger videre, da de er usikre på om maten som selges faktisk er trygg.

MISFORNØYD: Bøndene har brukt produktet forchlorfenuron, og her viser en av bøndene fram etiketten. Foto: AP/Scanpix
MISFORNØYD: Bøndene har brukt produktet forchlorfenuron, og her viser en av bøndene fram etiketten. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media