77 TONN: Her har en av utgraverne lagt seg ned ved siden av lårbeinet til et av de sju individene de har funnet knokler fra. Ut fra størrelsen har vitenskapsfolkene regnet ut at den nyoppdagede dinosauren har veid omtrent 77 tonn. Foto: José Farfaglia
77 TONN: Her har en av utgraverne lagt seg ned ved siden av lårbeinet til et av de sju individene de har funnet knokler fra. Ut fra størrelsen har vitenskapsfolkene regnet ut at den nyoppdagede dinosauren har veid omtrent 77 tonn. Foto: José FarfagliaVis mer

Dette er lårbeinet til verdens største dinosaur - som veide 77 tonn

- Funnet var «shocking shocking», sier sjefen for museet som gjorde den sensasjonelle utgravningen i Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet av verdens største dinosaur i den argentinske ørkenen, har snudd opp ned på dagen for de ansatte ved Det paleontologiske museet Egidio Feruglio.

- Vi blir nedringt av medier fra hele verden, fortalte museumsdirektør dr. Ruben Cuneo da Dagbladet ringte i ettermiddag. Til dem som ringer, gjør han det klart at det dreier seg om «det største eksemplaret som er funnet».

14 elefanter Detaljene som hittil har kommet ut, er kort og godt sensasjonelle: Ut fra størrelsen på blant annet lårbeinet på bildet over, har vitenskapsfolkene ved museet regnet ut at dyret har veid omtrent 77 tonn.

Dette tilsvarer 14 gjennomsnittlige afrikanske elefanter.

Det har trolig vært 40 meter langt og 20 meter høyt.

- Funnet var shocking shocking, sier museumsdirektør Ruben Cuneo til Dagbladet.

Ærer regionen Undersøkelsene tyder på at knoklene som er funnet har tilhørt en slektning av den planteetende arten titanosaurus.

BBC har snakket med de to vitenskapsmennene som har ledet utgravningene, Dr. José Luis Carballido og dr. Diego Pol, og fått opplyst at de nyoppdagede dinosaurene trolig levde i skogene i Patagonia for 95-100 millioner år siden.

Foreløpig har ikke den nye arten fått noe navn.

- Det vil få et navn som beskriver dens størrelse og som ærer både regionen og eierne av gården som varslet oss om oppdagelsen, sier vitenskapsmennene til BBC.

Minst 77 tonn Museumsdirektør Ruben Cuneo prøver ikke engang å skjule hvor opprømt han er over utgravningen som ble gjort denne uka. Selve oppdagelsen ble gjort for et år siden.

- Han som gjorde funnet er død, men du kan snakke med Carballido, sier Cuneo først. Fordi Carballido er nærmest kontinuerlig opptatt i telefonen, ender han i stedet opp med selv å svare på Dagbladets spørsmål.

KJEMPEKNOKLER: Her ses noen av kjempeknoklene som er oppdaget i ørkenen i Patagonia i det sørlige Argentina. Foto: Det paleontologiske museet Egidio Feruglio
KJEMPEKNOKLER: Her ses noen av kjempeknoklene som er oppdaget i ørkenen i Patagonia i det sørlige Argentina. Foto: Det paleontologiske museet Egidio Feruglio Vis mer

- Til nå har vi funnet 200 knokler fra sju ulike individer, forteller han.

Cuneo forklarer at på grunnlag av lårbein og overarmsbein som er funnet, har museets folk regnet ut at dyret har veid cirka 77 tonn, men at dette er et forsiktig anslag.

- Fordi det også er funnet enda større knokler, kan det godt ha vært enda tyngre, sier han.

- Enorm stolthet Ruben Cuneo forteller at det er en stor ære for hans museum, som holder til i den vesle byen Trelew i Patagonia lengst sør i Argentina, å ha gjort en så spektakulær utgravning.

Han forteller at museet nå planlegger å reise en ny bygning for å få plass til de nye knoklene. I slutten av året skal byggingen starte.

- For oss, som holder til på et fjernt sted på kloden, er dette funnet en enorm stolthet, sier en gledesstrålende Ruben Cuneo.

TITANOSAURUS: Dette er en modell av arten titanosaurus, som den nyoppdagede dinosauren skal være nært beslektet med, fotografert i Sucre i Bolivia i August 2006. Foto: Reuters/David Mercado
TITANOSAURUS: Dette er en modell av arten titanosaurus, som den nyoppdagede dinosauren skal være nært beslektet med, fotografert i Sucre i Bolivia i August 2006. Foto: Reuters/David Mercado Vis mer