Dette er Leger uten grenser

Medecins Sans Frontieres (MSF) er ofte de første som kommer og de siste som drar fra et katastrofeområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen ble stiftet i 1971 i Frankrike. Målet til de unge franske legene var å hjelpe sårbare befolkningsgrupper, uten å ta hensyn til autoriteter eller landegrenser. I dag har oganisasjonen hvert år 2500 leger ute i felten.

Selv om MSF er mest kjent for sitt arbeid i katastrofeområder, driver de også med langsiktig arbeid blant befolkningsgrupper som lever i kroniske krisesituasjoner.

I dag har MSF 19 avdelinger i ulike land, blant dem Norge, og driver humanitært hjelpearbeid i over 80 land. Organisasjonen har et årlig budsjett på 1,7 milliarder kroner. Om lag 60 prosent av dette er private bidrag. MSF har mottatt flere priser for sitt arbeid, blant dem Nansen-prisen i 1993 og den amerikanske Conrad Hilton-prisen på drøyt 7 millioner kroner i 1998.

Organisasjonen år for år:

1972: MSF går til innsats for jordskjelvofre i det mellomamerikanske landet Nicaragua.

1974: MSF setter i gang en langtidsoperasjon i Honduras, som er rammet av orkanen Fifi.

1975: MSF rykker inn i Vietnam, og setter dermed i gang sin første operasjon i en krigssone.

1976: 56 MSF-folk jobber på et sykehus i Beirut, mens den libanesiske hovedstaden er under beleiring. Organisasjonen er også i virksomhet i Vietnam, Kambodsja og Thailand.

1978: Afrikanske MSF-medlemmer arbeider i flyktningeleire i det vestlige Sahara, Djibouti, Sudan og Zaire.

1980: MSF innleder sin første operasjon i Afghanistan, der det raser krig etter Sovjetunionens innmarsj året før.

1984: Organisasjonen setter i verk omfattende program for matvarehjelp til ofre for sultkatastrofen i Etiopia.

1985: MSF blir utvist fra Etiopia, etter å ha fordømt fordrivelser og misbruk av nødhjelp.

1987: MSF begynner utvikling av sosiale og medisinske programmer i Vest-Europa, med Frankrike som første land.

1988: MSF i Sudan slår alarm om at Dinka-folkets eksistens trues av hungersnød.

1989: MSF setter i verk helseprogrammer i Øst-Europa etter Berlin-murens fall og kommunistregimenes sammenbrudd.

1990: MSF får fram nødhjelp til befolkningen i avsidesliggende områder av det vestafrikanske landet Liberia.

1991:Kurdernes fortvilte situasjon i området rundt Persiabukta etter Golf-krigen får MSF til å sette i verk sin største operasjon noensinne. Den første MSF-operasjonen i det tidligere Jugoslavia kommer også i gang.

1992: Borgerkrig og sult rammer befolkningen i Sudan, MSF styrker sin innsats og vekker den internasjonale opinionen. Organisasjonen fordømmer også etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten i Bosnia-Hercegovina.

1993: MSF gir hjelp til 600.000 flyktninger i Rwanda og Tanzania, mottar Nansen-medaljen for sitt arbeid blant verdens flyktninger.

1994: Arbeidet i Bosnia fortsetter under beleiringen av byen Gorazde. MSF står sentralt i arbeidet med verdens til da største program mot kolera, ved å arbeide for forsyning av rent drikkevann til flyktninger i Goma i Zaire.

1995: MSFs leger er de eneste utlendinger i Srebrenica, når den muslimske enklaven faller til bosnisk-serbiske styrker. Om lag 7.000 mennesker blir massakrert før drapene tar slutt.

1996: MSF-folk i Nigeria vaksinerer 4,5 millioner mennesker mot hjernehinnebetennelse. Organisasjonen bringer hjelp til ofre for borgerkrigen i Zaire, det senere Kongo.

1997: MSF fordeler nødhjelp til rwandiske flyktninger og ofre for borgerkrigen i Kongo. I Afghanistan greier organisasjonen å få Taliban-regimet til å omgjøre forbudet mot at kvinner kan drive helsearbeid i nødsituasjoner.

1998: MSF setter i gang en ny nødhjelp-operasjon for ofre for sultkatastrofen i Sør-Sudan. Organisasjonen krever gransking av den franske regjerings rolle i folkemordet i Rwanda.

1999: MSF tildeles Nobels fredspris.

(Dagbladet :på nettet/NTB)